Featured Video Play Icon

review

ASUS Chromebook Flip C436

Een tablet-laptop voor de zelfbewuste professional?

Tom Kauwenberg

 |

11 maart 2020

Het Chromebook, Google’s toekomstvisie voor de mobiele computer. Lekker lichte werkpaardjes, nu voorzien van een makkelijker en minder onderhoudsintensief besturingssysteem. De eerste apparaten in die lijn zagen jaren terug al het daglicht, maar echt een gedegen concurrent voor doorsnee laptops? Dat zijn de Chromebooks tot dusver niet overal gebleken.

Voornamelijk de educatieve sector liep weg met het concept van “makkelijke” computertjes, die soepel vanuit de cloud werken én onderhouden kunnen worden. Leuk voor studieprogramma’s natuurlijk, maar zit er niet méér in Google’s visie voor laptops?

ASUS haakte eerder al in met hun eigen take op het concept, waarbij selecte Chromebooks specifiek die klaslokalen willen ontstijgen. De ASUS Chromebook Flip C436 is daar de nieuwste poging toe, die vanaf 899,99 euro je semiprofessionele Windows-laptop af moet troeven. In hoeverre zou een hybride tablet-laptop als deze daarin kunnen slagen?

Een Chromebook, maar dan serieus

Goed, persoonlijk voelde ik me wel aangesproken door hetgeen ASUS neer wil zetten — voor het eerst, overigens. Als videoproducer en fervent gamer heb ik Chromebooks tot dusver namelijk nooit heel serieus kunnen nemen. Ik snáp het idee achter een lichtgewicht Android-meets-Linux-computertje, maar te vaak voelde het voor mij als een veredeld tablet.

Bij de Flip C436 schiet zo’n term overduidelijk tekort. Deze nieuwe lijn Chromebooks wordt uitgerust met volwaardige tiende generatie Intel-processoren, aardige M.2 SSD-opslag en een stevig, premium overkomen. Misschien is dat niet per direct de “krachtpatser” die ASUS in haar eigen marketing noemt, maar het blaast vrijwel elk ander Chrome- of Android-apparaat omver, dat zeker.

Foto van de ASUS Chromebook Flip C436-laptop, welke op één hand gedragen wordt en tech-website Toms Tech afbeeldt.

Een hybride tablet-laptop dus, met ambities om ook lekker veelzijdig ingezet te worden op de werkvloer. Voor een veeleisend videoman schieten de specificaties mogelijk alsnog tekort, maar schrijvers, communicatieteams en reizende fotografen; eat your heart out.

ASUS Chromebook Flip C436(F) – Technische specificaties

  • Besturingssysteem Chrome OS (met enige Linux-support)
  • ProcessorIntel Core i3-10110U (2.1 GHz dual-core, 6MB cache)
  • Grafische kaartGeïntegreerde Intel UHD Graphics
  • Geheugen8GB 2133MHz LPDDR3
  • Opslag128GB NVMe 3.0 M.2 SSD
  • Scherm14″ LED-backlit Full HD touchscreen, 100% sRGB
  • Kijkhoek178° groothoektechnologie
  • Schermverhouding85% screen-to-body ratio
  • SchermrandBezel van 4,9 mm (zijden) en 7 mm (onder)
  • LuidsprekerOmnidirectioneel quad-systeem, Harman Kardon-gecertificeerd
  • Interfaces 2x USB-C 3.2 Gen 1, 3.5mm audiopoort, MicroSD-sleuf
  • Draadloos Wi-Fi 6 (802.11ax), Bluetooth v5.0
  • Toetsenbord Full-size tenkeyless, 1.2mm scissor-switches, backlit
  • Touchpad 130 x 65 millimeter, multitouch
  • Extra invoer Vingerafdruksensor geïntegreerd in toetsenbord
  • Camera 0.9 megapixel, 720p video
  • Microfoon Array-microfoon met Google Assistant (optioneel)
  • Accu 42Wh 3-cells lithium-polymeerbatterij (tot 12 uur accuduur)
  • Voeding USB-C-adapter, universeel (beide poorten)
  • BehuizingMagnesiumlegering
  • Afmeting 320 x 205 x 13.7 millimeter (breedte x diepte x hoogte)
  • Gewicht1,1 kilogram
  • InbegrepenUSB-C-voedingsadapter (45 Watt)

In een eerste kennismaking merk je meteen waar ASUS’ nieuwe apparaatje in excelleert. Dit oogt en voelt als wat de Chromebook-telg altijd al had moeten voorstellen. Het geheel is met 1,1 kilogram vederlicht, vliegensvlug opgestart en ont-zet-tend toegankelijk in gebruik.

Waar je ook bent of wat je er ook mee wil doen; je klapt ‘m open en je kunt direct aan de slag. Het staat allemaal in schril contrast met menig logge Windows-laptop.

Een Chromebook, maar dan serieus

Toegegeven, hetgeen je ermee wil doen, moet nog altijd op het Android-achtige systeem draaien. Zo niet, dan valt zo’n Google-boek alsnóg dwars door de mand. Maar wat had je dan gedacht?

Is je doelstelling echter ergens op het internet te vinden, dan biedt een cloud-gebonden Chromebook als deze aardige resultaten. Artikeltje typen, Lightroom-fotootje snel retoucheren, de Slack-berichten van die ene collega afketsen of even door je sociale kanalen swipen; doet-ie allemaal in een handomdraai — stabiel simultaan zelfs, mocht je dat zoeken.

Met de stevige specs, het kleurrijke kantelbeeldscherm en een gruwelijk prettig scissor-switch toetsenbord, voelt dit als een ultieme samensmelting van tablet en laptop. Een laplet? De ultieme tlabtop? Hoe je de combinatie ook wil noemen, de ease of use van de een, ontmoet hier de zakelijkere kant van de ander.

Bovenaanzicht van het 'tenkeyless' chiclet-toetsenbord van de Chromebook Flip C436 van ASUS.

Chromed out

Het is dan ook vooral die hybride aard die je moet zoeken, mocht je een Chromebook willen overwegen boven een “ouderwetse” laptop. Los van elkaar staan de aspecten immers niet legendarisch sterk. Ja, het is geniaal om op toetsen te kunnen tikken én het scherm een veeg te kunnen geven, maar bekijk je het bijvoorbeeld puur als tablet? Dan verliest het toch weer snel z’n charme.

Het multitouch-beeldscherm heeft een soms wat minder responsieve tast, terwijl het qua resolutie en beeldverversing (1080p/60Hz) ook weer niet enorm vooruitstrevend oogt. Vouw je de Flip C436 helemaal om, heb je ineens een uitgerekt Android-tablet van vijf jaar terug. Zij het dan natuurlijk wel een stuk sneller en stabieler.

Schittert vooral in de juiste setting

Ook de situatie is van belang bij dat overkomen. Dit apparaat kan heer en meester worden van menig kantoorvloer en koffietent, terwijl het enigszins verbleekt in de buitenwereld. Nee, echt; de potentie vervaagt letterlijk. Dat 14″ display mag nog zulk prachtig sRGB-bereik vertonen; met een beetje zon op die glossy afwerking, ben je voornamelijk naar je eigen porem aan het staren.

Tot dusver dat plan om die natuurfoto’s even “lekker vanuit het veld” op Instagram te klappen.

Hetzelfde geldt voor het ommidirectionele speakersysteem, met certificering van Harman Kardon. Dat klinkt zuiver en wel, maar veel luider dan een smartphone wordt het ook weer niet. Maar goed; dit is dan ook eerder gericht op de zelfbewuste professional, dan je eerste-beste multimedia geek.

Dus ja, veelzijdig is de Flip C436 zeker, maar ook zo’n luxe afgewerkte Chromebook kent overduidelijk grenzen. Je kunt blijkbaar niet alles hebben — in ieder geval niet voor bedragen à 899 tot 999 euro.

Voor eenzelfde bedrag scoor je vandaag de dag ook bijvoorbeeld ASUS’ Windows-laptops gericht op creatieve professionals; de Zenbooks. Dat streeft qua hardware nog iets meer vooruit, zij het dan zonder de tablet-achtige insteek.

De achterzijde van een Chromebook van ASUS, welke dichtgeklapt wordt opgehouden.

Baasje op de bedrijfsafdeling én onderweg

Zie je echter heil in (én een goede werkomgeving voor) een ongekend vlot Android-laptopje, dan kan ik me goed voorstellen dat ASUS je hiermee binnen kan halen. Gemakkelijk reizen, prettig redactiewerk, een beetje entertainment — codeerhelden kunnen er zelfs wat Linux op kwijt, ook al is dat voorlopig in beta-vorm.

Afgezien van die beangstigend felle buitenwereld, zie ik weinig scenario’s voor me waar dit ding niet tot zijn recht zou (kunnen) komen.

Met de Flip C436 schiet je zelfverzekerd over drukke kantoorvloeren, ben je flexibel in te pluggen door twee USB-C-poorten (voor zowel stroomtoevoer als bijvoorbeeld schermuitbreiding) en pak je verdere gemakken als Wi-Fi 6 en de ingebouwde vingerafdrukscanner ook nog eens mee.

Wel stevig aan de prijs

Natuurlijk, de vanafprijs van 899 euro is nog altijd niet niks, maar ASUS stelt zich betaalbaarder op dan de in bulk verkochte bedrijfslaptops of écht absurde tablet-apparaten zoals de Surface-lijn van Microsoft. Dit kaliber Chromebook hangt daar precies onder, maar voorziet het geheel alsnog van een chique en stabiele charme.

De keuze daarin groeit overigens ook lekker door. Vanaf aanstaande zomer moet ook de Core i7-variant van de ASUS Chromebook Flip C436 uitrollen, met bijvoorbeeld 16 GB werkgeheugen en tot 512 GB SSD-opslag. Dan hebben we het ineens over iets wat mogelijk wél in de buurt komt van duurdere, professionelere apparaten.

Daarnaast lanceert later ook nog eens een parelmoer-witte uitvoering, die al helemaal de blits maakt in je hippe koffiehuisje.

Foto van een draagbaar notebook van ASUS, met daarop zichtbaar de microSD-gleuf en een USB-C poort.

Kan de Chromebook eindelijk Windows voorbij?

Apparaten als de ASUS Chromebook Flip C436 bewijzen dat Google’s visie voor notebooks wel degelijk voet aan de grond kan krijgen. Systematisch voel je nog altijd de genen van het “veredelde tablet”, maar echt nadelig hoeft dat voor velen niet (meer) te zijn.

Als videoproducer of gamer kan dit — ondanks de stevige specificaties — nog altijd niet je Windows-apparaten aftroeven, nee. Maar dat wíl het ook niet per se. Chromebooks zijn er bij uitstek voor zakelijk gebruik, en daarin biedt dit dan weer meer stabiliteit (en flexibiliteit) dan ooit tevoren.

Met dit ontiegelijk strakke tablet-laptopje kun je aardig uit de voeten als professional, in legio verschillende situaties. Of je nu spreadsheets uitdeelt, foto’s bewerkt of onderweg verslag doet; met een Chromebook als deze heb je altijd een betrouwbare kameraad onder de arm.

ASUS Chromebook Flip C436

In 't kort

Hoeveel btw kan ik hiermee aftikken?

Toch 21% van (op z'n minst) 899 euro — en vergeet de KIA niet.

Wat krijg ik daarvoor terug?

Een ontiegelijk mooie samensmelting van tablet en laptop.

Voor wie is dat geschikt?

Professionals in allerlei takken, zolang ze maar geen superspecifieke software nodig hebben.

Wat kan (nog) beter?

Sommige tablet-genen overstemmen bijtijds de potentie als luxe laptop.