Featured Video Play Icon

review

ROG Zephyrus Duo 15

Dikke prestaties met een unieke twist

Tom Kauwenberg

 |

17 november 2020

Laptops voor gamers komen tegenwoordig in allerlei vormen en maten. Van ultiem slanke prestatiebeestjes tot over-the-top paradepaardjes; voor ieder is wat wils. Hardware-fabrikant ASUS verrijkt de keuze met een topmodel wat van alle markten thuis is: de ROG Zephyrus Duo 15.

Deze strak vormgegeven krachtpatser is ook nog eens rijk in diens gadget-factor, met de introductie van een tweede display. Maar een uniek totaalpakket als deze is absoluut niet voor iedereen in de wieg gelegd.

High-end experiment

De ROG Zephyrus Duo 15-lijn is als de gamer-vertaling van ASUS’ eerdere Zenbook Duo-serie. Die reeks notebooks bracht draagbare performance voor creatieve professionals, maar gaf een unieke draai aan dit concept door een tweede (touch)scherm in het chassis te bouwen. Bizar concept, maar het zal weinig tech-liefhebbers niet warm van binnen maken.

Aanvankelijk oogt dat extra display tussen toetsenbord en beeldscherm misschien gimmick-y, maar de Zenbooks werden al snel bejubeld voor hun eigenzinnige luxe. Geen wonder dat ASUS het Duo-experiment doorzet en verder door wil trekken naar gamers. Onder ASUS’ eigen Republic of Gamers-vaandel is inmiddels een reeks Zephyrus Duo 15 laptops gelanceerd (momenteel twee in de Benelux), maar dit soort gamer-luxe rukt uiteraard niet uit zonder bijbehorend prijspunt.

De achterzijde van ROG Zephyrus Duo 15-laptop, met daarop het Republic of Gamers-logo en inzage op de poorten op de achterzijde.

Hardware in de hoofdprijs

In deze review behandelen we in het specifiek het topmodel: de ROG Zephyrus Duo 15 GX550LXS HC-029T, welke een richtprijs van 4.599 euro kent. Diens enige lokale broertje, het GX550LWS-model, schaalt de prestatiedrang ietwat terug, waarop je dan in kunt stappen à 3.699 euro. Niet de minste prijzen, maar daartegenover staan wel veruit de meest unieke krachtpatsers in het huidige laptop-landschap.

Maar voordat we dan induiken op die James Bond-factor; laten we eerst eens kijken wat je aan prestaties terugkrijgt voor ruim vierenhalfduizend euro…

ROG Zephyrus Duo 15 (GX550LXS-HC029T) – Specificaties

  • Besturingssysteem Windows 10 Home
  • Chipset Intel HM470
  • Processor Intel Core i9-10980HK @ 2,4 GHz (Boost tot 5,4 GHz)
  • Grafische kaart NVIDIA GeForce RTX 2080 Super (8GB GDDR6), Max-Q Design
  • Geheugen 2x 16GB DDR4, 3200 MHz (2 slots totaal, tot 48GB)
  • Opslag 2x 1TB SSD (PCIe Gen 3.0 NVMe) in RAID 0
  • Scherm 1 15.6″ 4K UHD (3840×2160 pixels), “IPS Level”, G-Sync
  • Beeldverversing 60 Hertz
  • Kleurgamma 100% AdobeRGB, 132,7% sRGB, Pantone-gevalideerd
  • Secundair scherm ROG ScreenPad Plus (3840×1100 pixels), multi-touch
  • Beelduitvoer HDMI 2.0b (4K@60Hz), Thunderbolt DisplayPort-ondersteuning
  • Luidspreker2x 4 Watt, “Smart AMP”
  • USB-aansluitingen 3x USB-A (2x 3.2 Gen 1, 1x 3.2 Gen 2), 1x USB-C (3.2 Gen 2)
  • Overige interfaces 1x 3.5mm headset-uit, 1x 3.5mm microfoon-in, 1x RJ45
  • Draadloos Wi-Fi 6 (802.11ax) met RangeBoost, Bluetooth 5.1
  • Toetsenbord Tenkeyless chiclet, per-key RGB backlit
  • Extra toetsen ROG sneltoets, ScreenPad-functietoetsen
  • Trackpad Multi-touch, optionele touch-numpad
  • Camera Niet inbegrepen
  • Accu 90Wh 4-cells Li-Ion
  • Voeding Adapter met voedingsblok (240 Watt), 65 Watt over USB-C
  • Behuizing Volledig metalen chassis
  • Afmeting 360 x 268 x 20,9 millimeter (breedte x diepte x hoogte)
  • Gewicht circa 2,48 kilogram (excl. voeding)
  • Extra firm- en software Armoury Crate, Aura Creator, MyASUS (o.a.)

 

Qua verschillende beeldafstellingen moet de Benelux het exclusief doen met een 4K-paneel op 60 Hz verversingsratio — duidelijk over komen waaien van de Zenbook-lijn. Gamers hier kunnen niet uitwijken naar het Full HD alternatief op 300 Hz, maar dit alternatief mag er vooral om zijn scherpte en kleurreproductie wezen. Met 100% dekking op het AdobeRGB-kleurgamma kun je uitgaan van ontiegelijk diepe en fotorealistisch geijkte tinten.

Foto van de interne hardware van de ASUS ROG Zephyrus Duo 15, met daarop inzage op onder andere het koelingsysteem, werkgeheugen, de speakers en SSD's.

Prestigieuze performance

Met verdere hardware-motoren als deze, zijn er weinig scenario’s waarin je dat diepe 4K-beeldscherm niet met 60 frames per seconde gameplay op kan vullen. De NVIDIA GeForce RTX 2080 Super snijdt door de meest veeleisende games als boter, bijgestaan door de Intel Core i9-10980HK, 32GB aan werkgeheugen op 3200MHz en twee terabyte aan razendsnelle NVMe SSD in RAID 0. Alle componenten komen van hun respectievelijke topniveau, met elk ijzersterke prestaties.

Benieuwd naar de daadwerkelijke statistieken en resultaten van de ROG Zephyrus Duo 15? Een greep uit de benchmarks is terug te vinden op bijvoorbeeld 3DMark, maar uiteraard ook in de video-review op YouTube.

Optimaal ontworpen

ASUS is er daarbij ook in geslaagd de performance zo koel en stil mogelijk te houden. Niet met een overdaad aan heatpipes of overdreven grote ventilatoren, maar vooral met ingenieus design. Opgelopen hitte van de CPU en GPU wordt via liquid metal aan de koelelementen afgestaan, welke het vervolgens naar buiten blazen via de zij- en achterkanten, maar ook onder dat tweede scherm door. Daardoor blijft de akoestiek alleszins stil, in vergelijking met veel andere gaming-laptops.

Waar het Duo-scherm voor de eerste Zenbooks nog ingebakken zat in de onderste zijde van de klepcomputer, komt de ScreenPad Plus je als ware tegemoet wanneer de laptop openvouwt. Dat scharnier fixeert het touch-scherm wel in een bepaalde stand en is helaas niet verstelbaar, maar de kijkhoek is hierdoor in de meeste gevallen prettig genoeg. Daarbovenop staat die opwaartse stand van dat scherm de ROG Zephyrus Duo 15 dus ook toe om van effectiever hitte af te staan.

Foto van de ROG ScreenPad Plus zoals die ingebouwd zit in de ASUS ROG Zephyrus Duo 15, waarop de Armoury Crate met statistieken over de laptop af worden gebeeld.

Het nut van twee displays in één

Maar goed, het tweede scherm is dus ingenieus verwerkt, dat is fijn. Maar wat héb je er dan precies aan? Is het meer dan simpelweg een hippe gimmick? Welnu, het perfecte user scenario zal je in veel gevallen zelf moeten bedenken, maar ASUS voorziet in meer dan genoeg middelen om dat proces voor je te versimpelen.

In de praktijk betreft het simpelweg een extra 3840×1100 groot touch-display, welke door Windows 10 native herkend wordt. Lees: als je het in Windows kan verslepen of kan instellen, dan kun je het afbeelden op de ROG ScreenPad Plus. De enige factor die je keuze daarin beperkt, is het feit dat dit display simpelweg niet zo kleurrijk of helder is als het primaire scherm. Zolang je echter geen foto- of videobewerking op het scherm wilt doen, is alles mogelijk.

Boven die ‘open’ insteek komt dan ASUS’ eigen set software en functionaliteiten voor het display. Daaronder vallen primair een boel touch-gedreven gadgets, maar ook kleine verrijkingen om het gebruiksgemak tegemoet te komen.

ScreenPad Plus-puntje

Zo kun je indeling van het ScreenPad én je primaire beeldscherm ‘screenshotten’ en opslaan onder sneltoetsen. Met behulp van die macro-groepen kun je in één klap Spotify, Discord of sociale feeds op het beide displays klappen — of creatieve workflows versnellen met bijvoorbeeld een touch-tijdlijn in Adobe Premiere of je bestandsmappen.

In de realiteit is het daarmee even passen, meten en wennen. Maar als het eenmaal voor je klikt, dan ontstijgt de ROG ScreenPad Plus de term gimmick absoluut. Om ook in notebook-vorm twee schermen ‘op zak’ te hebben, kan ontzettend handig zijn. En als het niet per se handig is, is het gewoon tof om voortdurend de prestaties van je systeem in te kunnen zien terwijl je op het grote scherm aan het gamen bent.

Foto van de ROG ScreenPad Plus op de ROG Zephyrus Duo 15 van ASUS. Op het display worden functionaliteiten en functies van ASUS zelf afgebeeld.

Gewichtige consequenties

Qua chassis is de ROG Zephyrus Duo 15 dus vernuftig gebouwd. De ijzersterke hardware, een ingenieus tweede display én fraaie koelprestaties maken dat hard. In z’n totaliteit komt de notebook daarmee binnen op net geen tweeënhalve kilo aan gewicht. Absoluut niet de lichtste gaming-laptop, maar naar mijn idee is dit niet buitenproportioneel zwaar.

Als je het mij vraagt, oogt en voelt de Zephyrus Duo gewoon ontiegelijk strak — mede door het uitblijven van onnodige RGB-verlichting op de behuizing. Natuurlijk is dit dan niet zo vederlicht als mijn Chromebook, maar het geheel is charismatisch compact. Zolang je hem dan niet voortdúrend moet verplaatsen, is dit 21 millimeter dikke powerhouse gigantisch prettig om her en der mee te settelen.

Randapparatuur optioneel, maar aangeraden

Als het ergens op kwaliteit bezuinigt, dan is dat het ingebouwde toetsenbord en nabijgelegen trackpad. Gezien het ScreenPad zo veel ruimte inneemt, hebben deze laptop-elementen noodgedwongen moeten ruimen. Met geringe ruimte worden langere sessies al snel wat krampachtig.

Geen doodzonde voor de gamer of hardwerkende professional — die waarschijnlijk toch al uitrukt met een eigen toetsenbord en muis — maar het moet gezegd worden. On the go kan het soms ongemakkelijk zijn om te typen en te navigeren op deze alleskunner. Op zijn minst een polssteun meenemen is een must voor comfortabele typ- of game-sessies.

Qua ingebouwde luidsprekers staat de ROG Zephyrus Duo 15 sterker in zijn schoenen. De 4 Watt-speakers in kwestie zullen geen huisfeestje aanvuren, maar ze klinken voller en vooral ‘warmer’ dan menig gaming-laptop. Alleen wanneer de hardware echt op volle toeren draait (en zelfs dan is die zelden overdreven luid), wordt het noodzaak om een headsetje in te prikken.

Foto van het onderpaneel van de ASUS ROG Zephyrus Duo 15, met daarop het toetsenbord en het tweede ROG ScreenPad Plus tweede touch-display.

Flexibeler in connectiviteit

Wat betreft de verdere connectiviteit: nauwelijks op- of aanmerkingen. Met de twee audio-jacks (waarvan één alsnog vierpolig) en drie USB-A aansluitingen kun je als gamer al je randapparatuur kwijt. De nieuwe USB-C-poort maakt het daarnaast mogelijk om de Zephyrus Duo nog iets flexibeler in te zetten. Allereerst ondersteunt die poort de Thunderbolt-interface voor snellere data-overdracht of betere beelduitvoer, maar deze kan bovendien dienen als secundaire voeding.

Natuurlijk: over een 65 Watt USB-adapter ga je de laptop niet razendsnel volladen, maar alleen de mogelijkheid neem ik al in dank af. Stel, je gebruikt de laptop als productiemachine ‘in het veld’, dan kun hiermee langer productief zijn met behulp van lichtere laders of zelfs USB-powerbanks. Chique gedaan, ASUS.

Foto van de trackpad van de ROG Zephyrus Duo 15 van ASUS en omringende (keyboard)toetsen.

Concluderend…

Of je ‘m nu kan betalen of niet: de ROG Zephyrus Duo 15 is een prachtig voorbeeld van een high-end experiment. ASUS slaagt erin de prestaties van de hoogste plank te leveren, maar weet dat vervolgens in stijl te combineren met een unieke gadget-factor. Een tweede display zal voor velen niet per se hoognodig zijn, maar tegenover deze hoofdprijzen biedt het een briljante stukje luxe.

Mocht je op zoek zijn naar een notebook in deze prijsklasse, dan ben je jezelf absoluut een overweging voor de ASUS ROG Zephyrus Duo 15 verschuldigd. Voor gamers met minder hoge statistieken in de financiële skilltree blijft het vooral watertandend toekijken — en dan hard hopen dat deze luxe ook ooit richting ons evolueert.

Uitreiking van het 'Prestige boven Prijs'-vaandel van Toms Tech voor de ROG Zephyrus Duo 15-laptop.

De ROG Zephyrus Duo 15 wint met diens luxe insteek en lasergerichte focus op prestaties ons Prestige boven Prijs-vaandel. Wat dat zoal betekent, lees (en hoor) je op de Toms Tech Awards-pagina.

 

ROG Zephyrus Duo 15

In het kort...

Hoeveel kost ASUS' duurste gaming-laptop?

In de Benelux stap je in vanaf 3.699 euro en schaal je op naar dit model voor 4.599 euro.

Wat krijg je daarvoor terug?

Een ontiegelijk hoog presterende krachtpatser met een gadget-gehalte van hier tot Taipei.

Wat voegt dat tweede scherm toe?

De ROG ScreenPad Plus is een ontzettend prettige luxe voor mobiel multitasking, creatieve workflows en het aansturen van al je hardware.

Wat kan (nog) beter?

Het toetsenbord lijdt onder het tweede scherm in comfort en het ScreenPad Plus mag stiekem nog iets helderder.

Is de ROG Zephyrus Duo de ultieme gaming-laptop?

Als je het geld hebt, absoluut. Gamers in de middenklasse mogen vooral hoopvol uitkijken naar een toekomst waarin deze luxe betaalbaarder wordt.