Foto van een moderne Audio-Technica platenspeler met houtfineer-accenten.

review

Audio-Technica AT-LPW30TK

Vertrouwde kwaliteit in nieuw minimalisme

Tom Kauwenberg

 |

13 februari 2021

Platenspelers hoeven al lang en breed geen logge retro-bakbeesten te zijn. De van origine Japanse audiospecialist Audio-Technica zit al decennia in het vak en weet dat als geen ander. In een poging vertrouwde kwaliteit in een nieuw jasje te hijsen, is de strakke AT-LPW30TK draaitafel in het leven geroepen. Maar wat mag je verwachten van een minimalistisch model als deze?

De AT-LPW30TK is allereerst een draaitafel uit Audio-Technica’s middensegment; iets prijziger dan een beginnersmodel, maar nog relatief sober qua luxe en specificaties. Met een richtprijs van 299 euro steekt deze draaitafel in als een chique tussenweg. De ‘30TK’ in de noemer slaat hier op de teakhouten uitstraling, het ‘LPW40WN’-alternatief met walnootfineer en donkere metaalaccenten bedraagt vijftig euro extra.

De mooiste middenmoter

Met dat strakke en net gefineerde chassis is de draaitafel an sich al een aardige eyecatcher. Het geheel lijkt is allerminst omslachtig te noemen, maar de platenspeler laat zich in luxe uitrusten. Met een stabiele tweetands riemaandrijving (33⅓ of 45 toeren) onderop, een ingebouwde en uiteraard optionele phono-versterker en twee losse aarde-aansluitingen biedt het mogelijkheden naar behoren.

Vooraanzicht van de Audio-Technica AT-LPW30TK platenspeler.

Audio-Technica AT-LPW30TK – Technische specificaties

 • Rotatiesnelheid 33⅓ of 45 toeren, handmatig
 • MotorDC-servomotor
 • AandrijfmethodeRiemaandrijving
 • ElementAT-VM95C
 • NaaldhouderAT-HS4SV
 • ArmAluminium, hydraulisch, inclusief beveiligingsclip
 • DraaischijfGegoten aluminium
 • PlatenmatRubber
 • Wow/Flutter < 0,15% WRMS (33 RPM) bij 3kHz
 • Signaal-ruisverhouding > 60dB
 • Uitgang 4.0mV (Phono) / 200mV (Line) nominaal bij 1kHz
 • Voeding 100 tot 240V, 50/60Hz
 • Materiaal Kunststof, MDF, teakfineer
 • Afmeting 420 x 340 x 116,9 millimeter (breedte x diepte x hoogte
 • Gewicht5 kilogram (exclusief kabels)
 • Inbegrepen Voedingsadapter, RCA-kabels met grondkabel, stofkap

 

Los van aansluitingen baadt het geheel ook in een andere soort luxe. De ferme aluminium draaiknop kent bijvoorbeeld al een plezierig schakelmomentje wanneer je de aandrijving inschakelt, maar daar blijft het niet bij. Met behulp van subtiele hydraulica en een geleidend armpje laat de naald zichzelf ook bijzonder chique op het vinyl zakken — of juist opgepikt worden. Gezien de AT-LPW30TK in de bottom line nog altijd een handmatige platenspeler is, bespaart het vanzelfsprekend kosten op een automatisch stopsysteem voor de aandrijfmotor en arm.

De kunststoffen stulp en scharnieren kunnen onder druk nog een beetje meegeven, maar in dag-tot-dag gebruik oogt en voelt dit fraai genoeg om het geheel af te maken.

Een betrouwbaar klankgeluid

De draaitafel wordt standaard geleverd met het conische AT-VM95C-element en een gestileerde AT-HS4 headshell, beide evenals afkomstig uit het middensegment van Audio-Technica. Los komen deze audiocomponent binnen op respectievelijk 34 euro en 32 euro. Door het modulaire ontwerp van de aluminium arm zijn de naald en cartridge uiteraard te vervangen met duurdere elementen uit de VM-serie, maar dit model klinkt out of the box al beter dan je misschien zou verwachten op dit budget.

Close-up van de arm van de AT-LPW30TK, met daarin het AT-VM95C cartidge-element.

Het klankgeluid van de standaardafstelling overtuigt evenals in een soort simpelheid. Zonder extra elementkosten klinkt deze draaitafel bijzonder zuiver en neutraal warm, maar de opgepikte tonen buigen nergens af richting flets of ondiep. Met een gemiddelde versterker of doorsnee speakersysteem valt hierover niet te klagen — zeker niet met een ongetraind oor.

Geheel volgens Audio-Technica’s formule werkt het ontwerp ook mee aan het zuiver houden van dat geluid. Het zogenaamd ‘professionele MDF-blok’ werkt resonantie al tegen, waar de rubberen poten bieden verstelbare stabiliteit en ook de voeding de netstroom specifiek buiten het chassis omzet, om zo ongewenst gezoem te minimaliseren. Voeg daar eerdergenoemde aarde-aansluiting aan toe, en je mag erop rekenen dat dit model betrouwbare en ongestoorde geluidskwaliteit levert.

Voor wie is deze upgrade?

En ja, in mijn scenario klikt, kraakt of bromt er vrijwel niets vanuit de platenspeler zelf. Waar een ouder Philips-model rijkelijk nostalgisch geknetter uitspuwde, blijkt de AT-LPW30TK ineens een weelde van rust te bieden. Dat terwijl de aftandse Lenco A50-versterker die eraan hangt wel betere dagen heeft gezien.

Achteraanzicht van de AT-LPW30TK platenspeler, met daarop alle aansluitingen zichtbaar.

Natuurlijk; die omstandigheden schetsen niet bepaald de eerlijkste vergelijking, maar de gewonnen geluidsprecisie die ik persoonlijk terugkreeg voor dit bedrag, spreekt voor zichzelf. Of eerder; dat doet het juist niet. Voor een kleine meerprijs levert deze middenmoter minder resonantie dan bijvoorbeeld de draaitafel van je grootvader of een basaal instapmodel.

Voor iemand die de vintage platenspeler van zolder ontgroeid is — maar ondertussen wél een leuke vinylcollectie verzameld heeft — blijkt de AT-LPW30TK een buitengewoon chique upgrade. De draaitafel is charmant in simpelheid en sobere richtprijs, maar biedt bovenal een mooie instap op het middensegment van audioapparatuur. Ben je klikjes en gekraak helemaal zat, dan kun je hiermee opstappen naar een bijzonder zuiver stukje hi-fi.

Toegegeven, een echte ‘audiofiel’ mist misschien nog die laatste toerenstand of additionele upgrade-mogelijkheden, maar een doorsnee platenfanaat zit hiermee al snel gebakken. Mocht je later alsnog een dieper of gewoon anders toonpalet willen verkennen, dan kun je ook hiermee altijd uitwijken naar een relatief breed scala aan alternatieve naalden, cartridges en headshells.

Foto van een opengeklapte Audio-Technica AT-LPW30TK platenspeler.

Conclusie

De AT-LPW30TK is een net gebalanceerde draaitafel in Audio-Technica’s doorgewinterde aanbod. Aan de ene kant levert het de geluidsprecisie die je van deze audioveteraan mag verwachten, maar in ontwerp en vooral richtprijs steekt het alleszins sober in. Natuurlijk: ook een kleine driehonderd euro is niet bepaald niks voor een platenspeler, maar dit model overtuigt met een doelgerichte aanpak én genoeg luxe-elementen voor de liefhebber.

Een absolute vinylfetisjist komt misschien net niet aan zijn of haar trekken met dit ogenschijnlijk simpele kastje, maar voor eenieder die ‘gewoon’ in stijl van de groeiende platencollectie wil genieten, voldoet het ruim. De Audio-Technica AT-LPW30TK biedt mogelijkheden en zuivere charme te over, zeker gezien de nog schappelijke prijsoverweging.

Audio-Technica AT-LPW30TK

Kort door de bocht...

Wat kost Audio-Technica's handmatige middenmoter?

Circa 299 euro. Het walnootfineer-alternatief met donkere accenten kent een meerprijs van vijf tientjes.

Wat mag je daarvoor verwachten?

De verzekerd zuivere geluidskwaliteit van Audio-Technica, nu ook in een modern en chique jasje.

Voor wie is deze platenspeler bedoeld?

Muziekliefhebbers die het afdankertje van (groot)vader ontgroeid zijn — dan wel over willen stappen op een betrouwbare (en toch enigszins uit te breiden) moderne draaitafel.