Featured Video Play Icon

review

BenQ GV1

Uniek en ultiem koddig, maar wat heb je eraan?

Tom Kauwenberg

 |

18 maart 2020

’t Is niet vaak dat ik buiten de deur ben en denk, had ik nu toch maar een beamer op zak. Ik kan me niet voorstellen dat veel mensen dat wél hebben. En toch, BenQ (doorgaans bekend van hun minder mobiele beeldapparatuur) wilde het een keer proberen. Met de BenQ GV1 ontstond vorig jaar een ontiegelijk schattig en veelzijdig beamertje, welke je daadwerkelijk in een handomdraai overal en nergens je beelden laat projecteren.

Zie het als je doorsnee Bluetooth-speakertje ter grootte van een kleine thermoskan, die nu toevallig ook beelden uitspuwt. In de keuken, op een huisfeestje of waar dan ook; de BenQ GV1 is gemaakt om zonder gehannes een groot scherm “op zak” te hebben.

Een draagbaar bioscoopje dus, vormgegeven als een Star Wars-achtige droid. Iconische bliepjes niet inbegrepen.

Dat concept doet menig gadget-liefhebber snel watertanden — want ja, mobiel projecteren met LED-lampen is vooruitstrevend — maar laten we wel wezen; hoeveel heb je hier daadwerkelijk aan?

Klein apparaatje, grote resultaten?

Allereerst is het zaak om de verwachting te temperen. Jazeker, we hebben het hier over een ultiem draagbare projector, maar nee; dat is uiteraard niet de helderste of scherpste. Enigszins logisch, maar het dient gezegd te worden.

Voor een richtprijs à 379 euro heb je dan 708 gram aan mobiele beamer, schoon aan de haak. Daartegenover staat tot circa drie uur kijktijd op 200 lumen helderheid en — hier komt-ie dan — een heuse 480p-resolutie.

Die haast vergeten beeldresolutie die YouTube op je smartphone laadt als je net door een treintunnel knalt? Ja, dát is zo om en nabij de scherpte van BenQ’s koddige beeldenrobotje.

Is dat jammer? Jazeker, al helemaal voor deze prijs. Is het een doodzonde? Nee, dat hoeft het niet meteen te zijn.

In talloze situaties is de GV1 nog altijd die eerdergenoemde eyecatcher; je moet er alleen geen Tarantino op willen bekijken. Qua kleuren mag het er wezen, maar fijne details en letters vervagen op deze resolutie al snel, waardoor je voor regelrechte scherpte beter af bent met je gemiddelde smartphone.

BenQ GV1 – Technische specificaties

  • Resolutie 854 x 480 pixels (480p)
  • Ondersteunde resoluties 640 x 480 (VGA) tot 1920 x 1080 (Full HD)
  • Beeldverhouding native 16:9 (5 andere standen mogelijk)
  • Projectiesysteem DLP 3430
  • Grootte DMD 0,2 inch (50,8 millimeter)
  • Keystone Automatische ± 40° verstelling (verticaal)
  • Zoom gefixeerd
  • Focus  1.3 (35 inch op 1 meter)
  • Projectiegrootte 30~100 inch (diameter)
  • Lichtbron Osram Q9 LED
  • Helderheid 200 ANSI Lumen
  • Contrastratio (FOFO) 100.000:1
  • Kleurbereik 16,7 miljoen kleuren
  • Speaker 5 Watt “Chamber”
  • Draadloos Wi-Fi (2.4 GHz/ 5 GHz), Bluetooth V4.1
  • Poorten USB-C Gen 3.1
  • Controls Touch-interface bovenop, RC1014-afstandsbediening
  • Besturingssysteem Android 7.1.2
  • Chipset Qualcomm Snapdragon 210 MSM8909
  • Voeding 24 Watt (max), circa 3 uur accuduurAfmetingen 15,5 x 8,0 x 8,0 centimeter (hoogte x breedte x diepte)
  • Verstelbaarheid Circa 15˚ tilt omhoog
  • Gewicht 708 gram
  • Bevestiging 1/4″ schroefdraad onderop

Een “gezellig” bioscoopje op zak

Maar goed, de BenQ GV1 is natuurlijk ook niet ingezet als het peperdure kopstuk in je entertainmentcentrum. Dit apparaatje klap je op tafel om familieleden te laten zien hoe je vader onderuitgleed op de piste. Of om Gordon Ramsay op je keukenmuur af te beelden, terwijl je zelf een pan vol gehakt aan laat branden. De details doen er niet toe; het gaat hier om een klein plaatje toch vlot groot afbeelden.

Als je voor dat kaliber doeleinden een projectortje zoekt, dan slaagt BenQ’s beamende koffiemok met vlag en wimpel. Want precies dat doet het, met een lekker mobiele twist, bovenal.

Het denkbeeldige scherm wat de GV1 uitwerpt, blijkt nog aardig veelzijdig. Wederom; haarscherp is het niet, maar de optica is in staat resultaten te vertonen tussen de 30 en 100 inch aan schermgrootte. En dat wordt dan ook nog eens automatisch rechtgetrokken door de GV1 zelf.

Vooral dat laatste voelt als een fraai stukje meedenken van BenQ. Die beeldexperts snappen als geen ander dat niemand op een feestje de zin heeft eerst het beeld te gaan “keystonen”. Dit moet je ergens tegenover de muur kunnen plaatsen, draadloos aan het een of ander koppelen — en het werkt. Dat rechtzetten doet het apparaatje zelf wel, voor zover het dat kan en ertoe doet.

Qua plaatsing kun je de GV1 dus aardig flexibel inzetten. Aan de hand van de 15°-knik die het hoofdje kent, projecteert het apparaat zelf gemakkelijk wat hoger op de dichtstbijzijnde wand. De lege muur naast de salontafel wordt zo ineens een hele nieuwe, draadloze televisiehoek. Zolang het enigszins donker is, dan.

Samen met de smartphone

Daar zit vooral de aandrijvingsfactor van de BenQ GV1: de flexibiliteit. Het gaat hier niet om puur een beeldengenerator; dit is eerder een draadloze receiver voor allerlei externe content, die het dan ook nog eens groots uitspuwt. Middels primair de Wi-Fi-verbinding projecteer je in een handomdraai je iPhone of Android-apparaat erop, wat het geheel een “hebben jullie deze al gezien?”-insteek geeft.

Via de draadloze verbinding of USB-C-poort is het ook mogelijk om bijvoorbeeld een laptop of minicomputer (géén Nintendo Switch, jammer genoeg) aan de beamer te hangen. Echter, vooral gezien de priegelige resolutie, scoor je daar niet heel snel een functioneel tweede scherm mee.

Even je smartphone wat groter afbeelden op de muur blijft, wat dat betreft, meer het bread and butter voor dit beamertje. Dat is waarin het apparaatje nog het meest schittert.

Een eigen Android, maar liever niet…

Bij een gebrek aan een smartphone — ondenkbaar, ik weet het — trekt het apparaat eventueel ook zelf beelden binnen. Aan de hand van het Android-systeem wat op de GV1 draait, kan de beamer legio eigen applicaties en content afbeelden.

Ook dat klínkt lekker luxe, maar in de praktijk blijkt het vooral meer gehannes.

Met de afstandsbediening dien je het apparaat dan niet alleen te koppelen aan een netwerk — iets wat ook nodig is voor het draadloze gebruik — maar moeten dan ook apps gedownload en Netflix-titels opgezocht worden. Je weet wel, “ouderwets” met een vierpuntendruktoets je wachtwoord vier keer opnieuw invullen. Nu al zin in.

Zo begrijp je: ook dát is eigenlijk te veel gedoe. Gedoe wat makkelijk voorkomen had kunnen worden door (wederom) je mobiel of tablet te pakken en vanuit daar draadloos je content op te werpen.

Geluid inbegrepen

Het mag dan niet BenQ’s sterkste eigenschap zijn, maar de GV1 is wel mooi uitgedost met een ingebouwde speaker — ook afzonderlijk te gebruiken over Bluetooth. Wel zo handig, met dat streamvriendelijke overkomen van het apparaat. Stuur je draadloos beeld door naar de GV1, dan pakt deze ook meteen de audiostream mee om over een (omnidirectioneel) 5 Watt-“luidsprekerkamer” te pompen.

Dat speakertje is weliswaar in staat om luider en dieper geluid te produceren dan menig draagbaar apparaat, maar daar blijft het ook wel bij. Net zoals je op de GV1 geen blockbuster zou willen bekijken, is het apparaatje ook niet echt opgewassen tegen je Spotify-afspeellijst. Maar goed, hiermee hoort iedereen op de borrel wel luid en duidelijk de kreten uit je familiaire fail-montage.

In die zin was het voor BenQ wellicht slimmer geweest om bij grotere audiomerken aan te kloppen voor een samenwerking. Misschien zullen BenQ, Bose of JBL dat allemaal niet van elkaar willen, maar een wat beter afgerond audiopalet had de GV1’s stevige richtprijs mogelijk kunnen verzachten.

Mag de BenQ GV1 mee op jouw avonturen?

Enerzijds heb ik enorm respect voor wat BenQ met de GV1 geflikt heeft, anderzijds moeten we ook reëel zijn: het is nogal een gimmick. Bijna vierhonderd euro voor een mobiele beamer is wel erg hoog gegrepen, vooral als het deze haken en ogen komt.

Ja, deze gadget projecteert in een handomdraai grote beelden vanaf kleine(re) apparaten, maar dat doet het dus wel met fikse kanttekeningen. De 480p-resolutie is daarin de grootste doorn in het oog, die ervoor zorgt dat de BenQ GV1 zich wel erg nichegericht opstelt.

Dan is dit apparaatje hoogstens geinig om een paar YouTube-video’s groter af te spelen of een vakantievideo aan je familie te laten zien, maar meer ook niet. Een volwaardig tweede scherm voor je set-up zal het nooit worden, net zo min dat het zichzelf een autonoom mediacentrum waant.

Als unicum is dat nog altijd tof om te zien, maar het daadwerkelijke nut blijft zodoende wel beperkt. Maar stel, je hebt er echt genoeg van om de beschamende momenten op je telefoon “door te geven” op een feestje, dan kan de BenQ GV1 die problemen beamen.

BenQ GV1

Kort door de bocht

Hoeveel kost een mobiele beamer als deze?

Dit projectortje is geprijsd op 379 euro.

Wat doet het dan precies?

Drie uur lang video én audio van je (draadloze) apparaten flexibel "groter maken".

Waar gaat het mis?

Het gadget-gehalte staakt snel bij de schamele 480p-resolutie.

Kopen als...

Je écht heel graag je mobiel met elke denkbare muur wil delen.