Featured Video Play Icon

review

BenQ ScreenBar

Slim licht voor de thuiswerker in het duister

Tom Kauwenberg

 |

15 april 2021

Naast beeldschermen en beamers maakt BenQ meer beeldige apparatuur. Steeds vaker richt de Taiwanese fabrikant zich op verlichting, vaak met het vizier op de kantoorvloer. Dat blijkt nu vooral het kantoor thuis, gezien de huidige voorliefde voor bedrijvigheid vanuit huis. Met een nieuwe ScreenBar belooft BenQ je bureaublad effectief aan te lichten, in de hoop je langer en comfortabeler productief te houden.

Een werklamp van BenQ dus. Je had het misschien niet verwacht, maar er zit wel degelijk wat in. Als veteraan in de bedrijvige beeldschermen en beamers, is BenQ meer dan bekend in verlichtingstechniek. Dit is een bedrijf wat aardig wat kennis heeft van kleurreproductie, kijkgedrag en duurzame lichtbronnen. Neem je dat in het achterhoofd, dan voelt ‘een doodnormale lamp’ als een slimme uitdijing van het merk.

Een lamp van BenQ dus

Die expertise zien we terug in de chique insteek van de ScreenBar. Uiteraard komt het product à 99 euro met grote beloftes over bijvoorbeeld verminderde oogstress — daarover later meer — maar het eindproduct blijkt vooral een strak en gebruiksvriendelijk apparaat.

Het betreft een slank, aluminium balkje vol slimme LED-jes, die simpelweg op je huidige beeldscherm geklemd dient te worden. De klem is geschikt voor allerlei soorten beeldschermen (waaronder ook de meeste curved monitoren) maar neemt zelf minimale ruimte in. Zolang je niet ‘s werelds dunste bezels hebt, overlapt de klem geen enkele pixel.

Zijaanzicht van de schermklem voor een verlichtingsbalk van BenQ.

De voeding komt geheel voort uit je eerste, beste USB-C-aansluiting. Lekker universeel en modern, ik mag dat wel. Je prikt het zo in een werksysteem of eigen adapter, maar zij met een vrije USB-poort op de monitor zelf, zijn helemaal gezegend. De meegeleverde kabel zal voor power users wat kort uitvallen, al is dat snel te overbruggen met een verlengstuk of alternatieve kabel.

Vier touch-knoppen bovenop de ScreenBar overzien ondertussen alle aansturing; van software of afstandsbedieningen is geen sprake. Het hele product is op alle fronten vrij plug-and-play. In een handomdraai hang je hem aan een ander scherm, mocht je vaker van werkplek willen wisselen.

In het geheel is de ScreenBar eigenlijk bar simpel, maar het geheel behoudt wel een strak gevoel voor stijl. De stevige schermklem en aluminium-achtige behuizing dragen daar flink aan bij.

Vooraanzicht van een BenQ-monitor met daarop een slim schermlicht.

Beest van een balkje

Qua bouw en connectiviteit heeft de ScreenBar de wind in de rug, maar die hamvraag die resteert. Hoe goed werkt het allemaal? BenQ belooft je vaste werkplek te van optimale verlichting te voorzien. Dat is niet de minste uitspraak, maar de ScreenBar is bijzonder doeltreffend doordacht.

Qua technische specificaties is de nieuwe ScreenBar een schot in de roos. Met twee rijen LED-jes (van verschillende kleurtemperatuur) genereert de lamp een lichtsterkte tot circa 1000 lux, op vrije kleurtemperaturen tussen 2700 en 6500 kelvin. Dit is geen simpele aan-of-uit-lamp, deze balk dompelt je bureaublad onder in nauwkeurig afgewogen licht.

BenQ ScreenBar – Technische specificaties

  • Lichtbron Tweekleurige LED-strips
  • Lichtsterkte Tot ~1000 lux (op 45 cm hoogte)
  • Kleurtemperatuur 2700~6500K
  • Kleurweegave-index Ra >95
  • Levensduur LED 50.000 uur
  • Verbruik 5 Watt (max.)
  • Bediening 4 touch-knoppen (helderheid, temperatuur, sensorprofiel, aan/uit)
  • Lichtsensor Meet warmte en sterkte van omgevingslicht
  • Bevestiging Schermklem (geschikt voor ~1 cm tot 3 cm dikte)
  • Aansluiting USB-C naar USB-A, kabel inbegrepen
  • Materiaal Kunststof (ABS), aluminiumlegering
  • Afmetingen 45 x 9 x 9.2 centimeter (breedte x hoogte x diepte)
  • Gewicht Circa 530 gram

Opmerkelijk is ook het uitblijven van flikkering vanuit de ScreenBar. Op het oog is het stabiele licht ontzettend ‘kalm’ om waar te nemen, ook gedurende langere tijden. Vooral met camera-opnames op verschillende sluitertijden is te zien hoe consistent de LED-jes presteren. Op geen moment vertoont de lichtbalk enige flikkering.

Bijkomend voordeel: de ScreenBar leent zich bijzonder goed voor belichting van bijvoorbeeld top down streams of unboxing-video’s. In combinatie met de makkelijke plaatsing biedt de lichtbalk zodoende een interessante upgrade voor content creators.

De bedoeling van al die technische kunde is voor BenQ vooral om comfortabel licht aan te bieden, zodat je langer productief in de weer kan blijven. Dat klinkt misschien overbodig, maar ook daar zit wat in. Urenlang staren naar een beeldscherm put je ogen fysiek uit, terwijl de juiste omgevingsverlichting de druk op je ogen aanzienlijk vermindert. Althans, zo claimen de mensen die daar verstand van hebben.

Bovenaanzicht van de BenQ ScreenBar, met daarop de touch-controls duidelijk zichtbaar.

Het perfecte lichtprofiel?

Volgens BenQ’s onderzoeken heeft een neutraal daglicht van ongeveer 500 lux rondom je scherm de beste resultaten. Klinkt logisch, al is dat ‘neutrale’ licht genereren vaak nog lastiger dan je denkt. Middels touch-knoppen is de ScreenBar altijd handmatig af te stellen in lichtsterkte en -tint, maar het precieze afstellen is vooral waar de slimme sensor zich van zijn beste kant laat zien.

Voor een geoptimaliseerd werkprofiel kan de ScreenBar middels de bovengeplaatste lichtsensor direct het beste licht voor jouw omgeving vinden. Met één druk op de touch-knop wordt het omgevingslicht opgemeten, waarna de ScreenBar soepeltjes naar de optimale sterkte en tinten schakelt. Ongeacht stand van de zon of verdwaalde lichtbronnen in de ruimte, op jouw bureau schijnt zachtjes de klaarlichte dag. Wederom voelt het simpel, maar stiekem best ingenieus.

Compilatiebeeld van een beeldscherm in het licht en donker, met daarop een BenQ-schermlamp.

Slimme verlichting is niet dom

BenQ’s doordachtheid zie je terug in hoe de lichtbronnen homogeen naar beneden geprojecteerd worden. Doordat de LED-strips op een slimme manieren gespiegeld worden ín de ScreenBar, mengen de verschillende kleurstralen mooi tot één geheel. Een mooie bijkomstigheid is ook dat ze ‘van het scherm af’ projecteren, waardoor je monitor geen overdadige reflecties oppikt. Focus waar focus eer is.

Een gebogen monitor pakt misschien twee minimale lichtvlekjes op, maar op een rechttoe-rechtaan beeld verdwaalt nauwelijks licht. Dat zijn precies die momentjes dat je merkt dat BenQ hier niet blind in is gestapt; er is nagedacht over hoe het licht zich moet verspreiden.

In de meeste gevallen spreidt het licht fraai, meer dan je zou verwachten van een slank balkje à 45 centimeter breed. In optimale scenario’s (lees: schermhoogte) verlicht deze ScreenBar makkelijk driekwart meter van je bureauoppervlak voor het scherm. Ruim genoeg voor muis en toetsenbord, alsmede koppen koffie en verdwaalde post-its.

Close-up van de onderzijde van de BenQ ScreenBar, met daarop de LED-verlichting duidelijk zichtbaar.

De lat voor je licht hoger leggen

Hoeveel je er precies aan een ScreenBar zal hebben, is natuurlijk afhankelijk van je werkgedrag en computergebruik. Als nachtuil kan het heerlijk zijn om je ogen gerust te stellen met wat daglicht, maar daarbuiten zal niet iedereen er evenveel nut in zien. Een selecte groep content creators daargelaten. Honderd euro voor een high-end lichtbron is niet verkeerd, maar het idee erachter moet je maar net liggen.

Toch maakt BenQ hun beloftes waar. Als je manieren zoekt om je bureau te optimaliseren, dan doet de ScreenBar precies dat op het gebied van verlichting; deze balk zet je werkomgeving consistent in het zonnetje. Ongeacht schermtype, tijdstip of tegenlicht — het schijnt eigenlijk altijd bijzonder consistent en effectief.

Voor de een staat dat gewoon fijner, voor de ander helpt het om focus te behouden. Voor iemand die omringt wordt met RGB-verlichting (en tal van drukke gadgets), maar soms wel een avondje door moet tikken, biedt dit licht wat zakelijke rust. Puur anekdotisch voor mijn geval, maar het moet gezegd worden. Zo’n ScreenBar maakt werk van je belichting.

BenQ ScreenBar

Snel in de schijnwerpers...

Hoeveel kost BenQ's nieuwe 'werklamp'?

De nieuwe ScreenBar kent een richtprijs van 99 euro.

Wat krijg je daarvoor terug?

Een all-in-one oplossing om het licht rondom je werkomgeving te optimaliseren.

Maakt het de beloftes waar?

Wel degelijk. Met de chique insteek en fraai gebruiksgemak is dit een waardige toevoeging aan je (thuis)kantoor. Vooral de lichtconsistentie en -sterkte mag er wezen.

Voor wie is dit bij uitstek geschikt?

Thuiswerkers die ook na zonsondergang in rust willen werken. Optioneel biedt de ScreenBar ook uitkomst voor creatieve livestreamers of unboxing-opnames.