Featured Video Play Icon

review

Razer Kraken Ultimate

Bakken met luxe bovenop een stevige basis

Tom Kauwenberg

 |

27 oktober 2020

Onder de Kraken-noemer steekt Razer al jaar en dag een reeks flinke gaming-headsets — letterlijk. Met een stevige bouw en uitgedijde luidsprekers zijn de Krakens niet de minste koptelefoontjes. De Razer Kraken Ultimate moet daarin het ultiem luxe alternatief vormen, die de forse form factor dan in maximale toeters en bellen voorziet. In hoeverre dat een goede aankoop is voor 149,99 euro, dat hoor je vandaag in deze review…

Een ode aan de Krakens

Voor de beeldvorming: ik ben jarenlang een groot voorstander geweest van de Razer Kraken Pro V2, een eerdere uitgave van de Kraken. Tegenover de schappelijke prijs van negen tientjes bleek dit een bijzonder goed gebalanceerd koptelefoontje. De Kraken Pro V2 is volledig analoog (iets wat doorgaans mijn voorkeur verdient) en bijzonder zuiver in geluid, maar hult dat vervolgens in die inmiddels iconische en betrouwbare bouw van de Kraken-lijn.

Ware het niet voor een pietlullige kabelbreuk nadat mijn kat de kabel voor een zoveelste keer belaagde, had ik deze koptelefoon nog altijd als mijn daily driver gebruikt. Rust zacht, zoete prins. Waar we ook maar op de wereld harde beats of urenlange content pompten, jij was altijd paraat om mijn oren onder te dompelen in harde, heldere klanken.

Het overlijden van mijn oude Kraken is naar mijn idee niet aan de bouwkwaliteit te wijten. Oprecht: dat ding heeft tweeënhalf jaar lang meer lompe ongelukken overleefd dan ik toe wil geven. Een mindere headset had allang het loodje gelegd. Deze Kraken is in koffers gepropt, ving klappen van beursvloeren en bleek urenlange blootstelling aan zon en zelfs sneeuw de baas. Niets kreeg dit ding kapot, op één abrupte haal van een pissige poes na dan. Press F to pay respect, en zo.

De Razer Kraken Ultimate koptelefoon op zijn zij, met in beeld de on-ear controls op achterzijde van de linker-oorschelp.

De “ultieme” Kraken

De Razer Kraken Ultimate zit precies aan de andere kant van dat aanbod. De focus op betaalbare, warme klanken vervaagt even; deze uitvoering wil je vooral zo veel mogelijk luxe bieden. De analoge plug ruilen we daarmee in voor een USB-kabel, de plug and play-insteek maakt ruimte voor legio software-technische foefjes op pc, Mac en (gedeeltelijk) de Xbox-consoles.

Voor vijf a zes tientjes bovenop zo’n Kraken V2 belooft Razer je dan legio verbeteringen. Middels de digitale in- en uitvoer is het nu mogelijk om de luidsprekers op te schalen naar THX Spatial Audio, kan de microfoon voorzien worden van Active Noise Cancellation en schitteren de oorschelpen nu in, hoe kon het ook anders, Razer Chroma RGB-verlichting. Dat zijn aardig wat toeters en bellen bovenop een anders zo basaal (maar toch fraai) koptelefoontje.

Razer Kraken Ultimate – Technische specificaties

  • Platform o.a. Windows, Mac, Xbox
  • Driver grootte2x 50 millimeter
  • Frequentierespons20 Hz tot 20 kHz
  • Gevoeligheid112dB op 1 kHz
  • Impedantie32 Ohm op 1 kHz
  • Oorschelpen 65 millimeter, Cooling Gel-Infused Cushions
  • Materiaal oorkussens Heat-Transfer Fabric/Leatherette/Memory Foam
  • Connectiviteit USB 2.0
  • Lengte kabel 2,0 meter (vast)
  • On-ear controls Sneltoets voor surround-profiel, digitale volumepotmeter
  • Software Razer Synapse 3 (optioneel)
  • Audio-upscaling THX Spatial Audio
  • Verlichting Razer Chroma RGB (met underglow), 2 zones
  • Gewicht390 gram (exclusief kabel)

Razer Kraken Ultimate – Specificaties microfoon

  • Microfoonstijl In-ear retractable, vrij buigbaar
  • Pick-up patroon Unidirectional ECM boom
  • Frequentierespons100 Hz tot 10 kHz
  • Gevoeligheid-38 ± 3 dB (op 1 kHz)
  • On-mic controlsClick-to-mute
  • VerlichtingRing-LED (rood) licht op bij mute
  • Audio-oplossingenActive Noise Cancellation, Sidetone, Volume Normalizer, Vocal Clarity

Het probleem van “virtual surround”

Te beginnen bij THX Spatial Audio, Razers nieuwe hete hangijzer om virtual surround aan te koppelen. Sinds een jaar of twee is audiobedrijf THX in het bezit van Razer, waaronder het zich vooral toespitst op dit digitale opschalen van gamegeluiden. Onder THX Spatial Audio wordt het klankgeluid van je koptelefoon als het ware verrijkt met een grootser gevoel. De tonen moeten je dieper in een denkbeeldige omgeving trekken.

Klinkt wazig, en dat is het ook. Razer danst met de THX-noemer voorzichtig om het omstreden “7.1 Surround” waar veel headsetfabrikanten al langer mee te koop lopen. Want ja, dat blijkt te vaak een loos verkooppraatje. Twee luidsprekers op je oren zijn nog steeds maar twee luidsprekers. Lees: fysiek gezien 2.0-speakers — en dus per definitie nooit “7.1”. Een fabrikant kan hoogstens proberen het klankgeluid van de drivers wat ruimtelijker door te laten galmen.

In die zin is THX Spatial Audio dan ook geslaagd, tot op zekere hoogte dan. Binnen de Razer Synapse 3-software kun je weliswaar spelen met virtuele speakers “om je heen”, maar de verschillen zijn verwaarloosbaar tegenover goedkope 2.0-trucjes die je al jaar en dag op YouTube kan vinden.

De Razer Kraken Ultimate, met duidelijk zicht op de RGB-verlichting op de oorschelp en de rode LED op de gesloten microfoon.

Een breder klankgeluid

Wel maakt de Kraken Ultimate het mogelijk dat grootsere klankpalet uit de ferme 50 millimeter drivers te halen. De THX-instellingen verzwaren de aanwezige bastonen, maar leggen schellere geluiden daar weer met hardere contrasten bovenop. Dit resulteert in nét dat beetje meer spatial awareness in bijvoorbeeld een slepende shooter. Doordat lompe knallen en knisperende voetstapjes wat meer geïsoleerd naar voren worden gedrukt, kun je ze ook weer net iets beter ‘om je heen’ plaatsen.

In hoeverre dit opgeschaalde geluid je ligt, is en blijft een kwestie van smaak. Persoonlijk vond ik de THX Spatial Audio by default iets te overdreven aangezet in diens afstelling. Het is en blijft immers een feature die wat globale aanpassingen maakt, niet (per se) geïntegreerd door de games die je speelt, zoals bijvoorbeeld wel het geval is met Dolby Atmos.

In een eerste paar potjes PlayerUnknown’s Battlegrounds dreunden mijn eigen in-game voetstappen dermate door, dat ik telkens dacht onder vuur van verderop te liggen. Schijnbaar is er ook zoiets als geluid té ruimtelijk willen maken. Gelukkig is de feature in zijn totaliteit gemakkelijk in en uit te schakelen met een fysieke knop, maar uiteraard is het hele “surround”-verhaal ook nog naar wens te tweaken middels Razer Synapse 3.

Helderder je teammaten beledigen

Integraal aan een koptelefoon voor gamers: de microfoon in kwestie. Ook die lijkt Razer op te willen leuken met digitale foefjes, waaronder nu dus Active Noise Cancellation (ANC). Middels een extra microfoon aan de buitenzijde wordt ongewenst geluid actief gefilterd, wat moet resulteren in verbeterde in-game communicatie.

Abrupte geluiden kunnen nog altijd (al dan niet afgezwakt) doorgalmen in je primaire microfoon, maar voortdurend geklik en gebrom van je eigen apparatuur is met de ANC ingeschakeld al snel verleden tijd. Daarbovenop gooit Razer dan nog een handvol andere, digitale verbeteringen over je uitgaande geluiden. Denk aan automatische normalisatie van je volume of het aandikken van stemfrequenties — beide ook weer gemakkelijk naar smaak af te stellen.

In zijn totaliteit resulteert het microfoongeluid daarmee absoluut niet in iets podcast- of radio-waardigs, maar het voldoet voor deze doelstelling. In een game of Discord-gesprek kom je meer dan voldoende helder door om functioneel (en/of bloedirritant) te zijn, en dat is alles wat je van een gaming headset in deze prijsklasse kan verwachten. De click-to-mute functie met rode LED rondom de microfoon is daarbij een geinig extraatje.

Close-up van de microfoon van de Razer Kraken Ultimate, met daarop zichtbaar de rode ringverlichting op de click-to-mute functie.

RGB op je bakkes

Minder relevant maar alsnog een vaste verschijning bij Ultimate-producten van Razer: de inclusie van Razer Chroma kleurenverlichting, die vanuit het logo “onder” de oorschelp doorgloeit. Het voegt geen snars toe aan je auditieve ervaring als gamer, maar de headset kleurt tenminste wel mooi mee met je Razer-muis en andere peripherals.

Althans, dat is de belofte van Razer Chroma — die naadloze RGB-synchronisatie tussen apparaten. Opvallend genoeg schiet de Razer Kraken Ultimate daarin dan weer te kort. Door een nét wat andere afstelling met de RGB-kleurcodes, lijken de twee verlichte oorschelpen telkens off ten opzichte van de rest. Stel ik het iconische “Toms Tech-geeloranje” in per hexadecimale code (#ffaf02, voor de liefhebbers), blijkt de Kraken in vaal groengeel op te lichten. En dat terwijl vrijwel alle andere Razer-lampjes wél schitteren in die warmere gloed.

Die asynchrone kleurtjes zijn misschien de minste van je zorgen, maar het moet genoemd worden. Ook ik ben er niet trots op dat ik over zoiets triviaals struikel. Maar goed, als Razer dit in de markt wil zetten als een ultiem luxe én RGB-verlichte koptelefoon, dan zou je als consument niet voor elk lichtprofiel extra maatregelen hoeven nemen om dit in lijn te krijgen met andere apparatuur.

De RGB-verlichting van de Razer Kraken Ultimate naast de Razer Synapse 3-software, waarop te zien is dat de gekozen kleur en het daadwerkelijk licht niet goed overeenkomen.

De koelste koptelefoon

Een laatste stukje luxe levert Razer middels de verbeterde oorschelpen, die nu niet langer volledig van imitatieleer gemaakt zijn. Op de zijdes die tegen je hoofd en oren komt te liggen, bevindt zich nu een laagje “Heat-Transfer”-stof, welke verrijkt zou moeten zijn met een unieke koelingsgel.

Je lacht, maar ik maak hier geen grappen. Middels dat speciale goedje zouden de oorkussens minder warmte vast moeten houden, wat verhitte speelsessies weer tegemoetkomt. En ja, ik wil dat heel graag geloven, maar momenteel blijkt het lastig om de balans daarover op te meten.

Die ‘ouderwetse’ Kraken Pro V2 kón inderdaad wat kleffer worden, maar dat kwam alleen voor tijdens de heetste omstandigheden. Denk aan opnames in de brandende zon van Los Angeles of marathonstreamsessies met blootstelling aan bloedhete lampen en andere elektronica. Die situaties heb ik momenteel niet bepaald voorhanden. Voor nu blijft de Kraken Ultimate bijzonder koel aanvoelen; veel meer valt er niet over dit stukje vermeende luxe te vertellen.

Profielaanzicht van de Razer Kraken Ultimate headset, waarop de RGB-verlichting geeloranje oplicht.

Is dit de Ultimate-koptelefoon voor jou?

Mocht je nog in de markt zijn voor een gaming-headset met een bewezen sound én wat gepaste extra luxe, dan zou de Razer Kraken Ultimate je volgende koptelefoon kunnen zijn. Verkapte verkooppraatjes en asynchrone lichtjes daargelaten, blijft dit nog altijd een fraai stukje headset. De bouw is stevig en comfortabel, het geluid diep maar niet (per se) overstuurd. Deze Kraken vergt hoogstens wat extra afstelling om het apparaat preciezer aan te laten sluiten op je wensen, mocht je daar sterke gevoelens over hebben.

De waarde van THX Spatial Audio is daarin ontzettend smaakafhankelijk; aan mij is het simpelweg niet uitbesteed. Mocht je eenzelfde, stevige koptelefoon zoeken die qua geluid nét wat neutraler en gemakkelijker insteekt, dan wil ik je nog altijd met liefde doorverwijzen naar de Razer Kraken Pro V2. Dat biedt hetzelfde klankgeluid, maar tegenover een lager tarief en verminderde toeters en bellen.

Hoe dan ook: zolang je niet voortdurend belaagd wordt door kittige katachtigen, kun je een flinke poos vooruit op de volle tonen en het prettige draaggemak van een Kraken.

Razer Kraken Ultimate

In het kort...

Hoeveel kost de "ultieme" Kraken?

Circa 149,99 euro — regelmatig iets minder.

Wat biedt de Razer Kraken Ultimate?

Bewezen luidsprekers, comfort en bouwkwaliteit, nu met een handvol digitale foefjes.

Wat doet het goed?

THX Spatial Audio heeft (wanneer goed afgesteld) zeker bestaansrecht, net als de actieve verbeteringen rondom de microfoon.

Wat kan beter?

De RGB-verlichting voelt ietwat ondermaats. Daarnaast kan Razer nog veel meters maken op bredere implementatie van THX Spatial Audio.

Voor wie is dit geschikt?

Gamers die zoeken naar een warm en vol klankgeluid, maar ook niet vies zijn van flink wat digitale toeters en bellen.