Featured Video Play Icon

review

ASUS ZenBook Duo 14

De Duo-notebooks evolueren door

Tom Kauwenberg

 |

5 februari 2021

Met de Consumer Electronics Show (CES) 2021 achter de rug zijn de sluizen voor laptopfabrikanten geopend. Gewapend met nieuwe chips en schermtechnologie rolt ook ASUS een reeks gerenoveerde notebooks uit, waaronder die onder de al vrij vernuftige ZenBook Duo-lijn. Twee schermen, één draagbare werkmachine voor de creatieve professional; de vernieuwde ASUS ZenBook Duo 14 groeit anno 2021 door in dat concept. In hoeverre is dit de productieve gadget van nu?

Als er één uitgangspunt mocht gelden uit de review van de ROG Zephyrus Duo 15, dan was het wel dat dubbele display absoluut meerwaarde biedt. Perfect was het nog niet te noemen, maar het vooralsnog prijzige unicum toonde toekomstpotentie te over. Het Duo-scherm kwam voort uit de productieve ZenBook, groeide verder op onder de Zephyrus-banier en keert nu terug naar een nieuwe reeks ZenBooks. In die zin is het zogenaamde ScreenPad Plus alweer toe aan een derde generatie, die toevalligerwijs niet per se nóg duurder uitpakt…

Meer keuze voor creatievelingen

Met deze reeks Duo-notebooks levert ASUS het ScreenPad ook in een Full HD-alternatief, in plaats van enkel een 4K-resolutie. Het ‘kortere’ scherm spiegelt nu als het ware de pixeldichtheid van het primaire display, waardoor prijzige paneelkosten gedrukt kunnen worden. Sommige ZenBook-afstellingen zijn in die zin net iets minder luxe, maar kunnen tegen lager tarieven alsnog dat dubbele display bieden — ditmaal beide aanraakgevoelig. Dit 14″ grote UX482EA-model is een van die ‘lichtere’ smaakjes, die een richtprijs à 1.999,99 euro kent.

Foto van een opengeklapte ASUS ZenBook Duo-laptop.

Voor die alsnog tamelijke tweeduizend euro mag je een slank en vooral uniek werkpaardje verwachten. Deze nieuwe ZenBook Duo laat zich uitrusten met Intels nieuwe Core i7-1165G7 quadcore-processor, een dikke 32 GB aan LPDDR4X-geheugen en een 1 TB grote NVMe “Performance SSD”. Een discrete grafische processor blijft uit, maar met de geïntegreerde Iris Xe Graphics-kant van de processor kom je in veel productiviteitssoftware goed uit de voeten.

ASUS ZenBook Duo 14 (UX482EA) – Specificaties

  • Besturingssysteem Windows 10 Home
  • Processor Intel Core™ i7-1165G7 @ 2.8 GHz (Boost tot 4.7 GHz)
  • Graphics Intel Iris Xe
  • Geheugen 32GB LPDDR4X on-board
  • Opslag 1TB M.2 NVMe “Performance SSD” (PCIe Gen 3.0)
  • Scherm 14.0″ Full HD (1920×1080 pixels), “IPS Level” touchscreen
  • Beeldverversing 60 Hertz
  • Kleurgamma 100% sRGB, Pantone-gevalideerd
  • Secundair scherm ScreenPad Plus (1920×515 pixels), multi-touch
  • Helderheid displays 400 nits (beide schermen)
  • Beelduitvoer HDMI 1.4 (4K@30Hz), Thunderbolt DisplayPort-ondersteuning
  • Luidspreker2x 4 Watt, harman/kardon-certificering, “Smart Amp”
  • USB-aansluitingen 1x USB-A 3.2 (Gen 1), 2x USB-C (Thunderbolt 4)
  • Overige interfaces 1x 3.5mm combo-jack, MicroSD-lezer
  • Draadloos Wi-Fi 6 (802.11ax), Bluetooth 5.1
  • Toetsenbord Tenkeyless chiclet (1.4mm travel), backlit in koel wit
  • Extra toetsen ScreenPad-functietoetsen
  • Trackpad Multi-touch, ScreenPad-trackpad optioneel
  • Camera HD + infraroodsensor met Windows Hello
  • Microfoon Ingebouwde array-microfoon
  • Accu 70Wh 4-cell Li-Ion
  • Voeding 65 Watt over USB-C
  • Behuizing Volledig metalen chassis
  • Afmeting 324 x 222 x 17,3 millimeter (breedte x diepte x hoogte)
  • Gewicht circa 1,62 kilogram (excl. voeding)
  • Extra firm- en software MyASUS, Control Panel, ScreenXpert (o.a.)
  • Inbegrepen Stylus-pen, opbergmapje, magnetische kickstand

 

Hoe het ScreenPad opgroeit

Bovenop al die vernieuwde componenten komt dan het unicum van dat tweede ScreenPad-display, wat met ingang van deze generatie stevige vooruitgang boekt. Ook op de ZenBook Duo’s komt het secundaire scherm nu automatisch 7° richting je kijkhoek kantelen, maar het paneel zelf is aanzienlijk verbeterd. Ondanks de optioneel lagere resolutie kent het ScreenPad zelf een helderheid van 400 nits — net zo veel als het kleurrijke, primaire paneel. Meer dan voorheen lijken de twee schermen in elkaar over te willen vloeien, wat ook weer wordt bijgestaan door de dunne bezels.

Toegegeven, in contrasten en kijkhoek mag het ScreenPad nog verder doorgroeien. Het tweede display komt een aardig eind met kleurreproductie, maar alleen wanneer je nét die perfecte houding ten opzichte van het ZenBook vindt. In nog te vaak voorkomende gevallen laat het ScreenPad zich niet van zijn beste kant zien. Wat het ene moment mooi aan lijkt te sluiten op het Pantone-gevalideerde hoofdscherm, verkleurt en verdonkert aanzienlijk met het kleinste knikje van je hoofd.

Bovenaanzicht van het secundaire ScreenPad Plus-beeldscherm.

Tegelijkertijd is ‘het perfecte plaatje’ genereren uiteraard ook bijzaak voor zo’n ScreenPad. De hoofdnoot is hier vooral het verhogen van de productiviteit, en daar doet het ook zeker gerichte pogingen op. Zo is een handige en licht drukgevoelige stylus-pen standaard inbegrepen — die overigens ook prima werkt op het primaire paneel — en levert ASUS naast de vaste ScreenPad-hulpmiddelen ook een innovatief besturingspaneel voor creatieve software.

Veelbelovende software — momenteel onder voorbehoud

Vooral die laatste belofte is eentje waar ASUS mooie meters op kan maken. Een extra scherm wat kan dienen als een digitaal mix- en mengpaneel? Sign me up, dát zijn de features die een gadget als het ScreenPad linea recta van meer nut voorzien. Het probleem is echter dat juist die ambitieuze Control Panel-software overduidelijk nog in de kinderschoenen blijkt te staan.

In totaal werkt het Control Panel vooralsnog exclusief met vier Adobe-applicaties: Photoshop, Lightroom Classic, After Effects en Premiere — niets meer of minder. De bedoeling is dat gebruikers de gehele touch-omgeving naar smaak invullen, maar de mogelijkheden daartoe blijken vooralsnog beperkt.

Close-up van het tweede scherm van de ASUS ZenBook Duo, met daarop de Control Panel-interface voor creatieve software.

Zelfs wanneer je een handige interface voor jezelf bij elkaar mikt, blijkt deze ietwat moeizaam samen te werken met de Adobe-programma’s. Even vlot van kleur wisselen of je penseeldikte omhoog draaien gaat niet zo intuïtief of snel als je zou denken; bij vlagen lijken de twee programma’s elkaar tegen te willen sputteren. Op dat front mag ASUS’ software-team absoluut nog verder blijven sleutelen.

Een gadget met gebruiksgemak

Los van het Control Panel biedt het ScreenPad alsnog gebruiksgemak in legio, zoals eerder ook al Zephyrus Duo wist te bewijzen.

Digitale draaiknoppen of niet; dit scherm biedt gewoon extra native beeldgebied ín je draagbare computertje. Het maakt doorsnee multi-tasken aanzienlijk makkelijker, maar het ScreenPad stelt je bijvoorbeeld ook in staat om je Premiere-tijdlijn of favoriete effectenfolder bij een ander display onder te brengen. Voor de gemiddelde illustrator of videoproducent hoef je niet veel meer te zeggen om ze te overtuigen van de meerwaarde.

Zijaanzicht van de ASUS ZenBook Duo 14, met het ScreenPad Plus opgeheven uit het chassis en staande op de inbegrepen kickstand.

Andere handige hulpmiddelen worden helder gehuisd onder de ingebakken ScreenXpert-omgeving, welke jammer genoeg niet zo praktisch blijkt als het alternatief van het Republic of Gamers-broertje. Het tweede scherm en diens functies werken in de meeste gevallen naar behoren, maar bij vlagen voelt het minder responsive dan je zou verwachten.

De randen van het touchscherm missen wat precisie, waardoor ‘even snel’ een venster naar het andere scherm zwiepen vaak resulteert in de beweging vijf-zes keer dunnetjes over moeten doen. Geef het een weekje voordat je de handigheid erin begint te vinden.

Klein, maar fijn?

Handigheid en gebruiksgemak zijn twee factoren waarin de insteek van de ZenBook Duo 14 enigszins ‘botst’. Enerzijds is het een ontiegelijk strak en simplistisch apparaat, anderzijds snijdt het zichzelf daarmee ook in de vingers. Zo merk je bijvoorbeeld al snel dat de geringe grootte en dat fraaie, tweede scherm ervoor zorgen dat het toetsenbord en het touchpad weggedrukt worden.

Bovenaanzicht van een dichtgeklapte ASUS-notebook en bijbehorende stylus-pen.

Echt onplezierig wordt het geenszins, maar het moet gezegd worden. Bij langer gebruik kunnen de toetsen en het aanraakpaneel enigszins krampachtig gaan voelen. Met de kleinere toetsen, korte travel en eigenzinnige plaatsing nodig het geheel niet echt uit om boekwerken te tikken. Wil je langer en/of prettiger produceren op deze laptop, dan zijn losse keyboards en muizen haast een must.

Dat probleem wordt tot op zekere hoogte verminderd met de inclusie van een unieke kickstand. Dit magnetische en daarmee herplaatsbare plaatje kan de laptop van onderaf voorzien van een opwaartse schop, waarmee het geheel net iets prettiger bekeken en bediend kan worden. Het blijkt een welkome extra, al neemt het natuurlijk niet weg dat de toetsen zelf ietwat ‘bijeen geperst’ aan kunnen voelen.

Luxe in rendementspak

Op andere plekken overtuigt de ZenBook Duo 14 juist van snugger rendementsdenken en gebruiksgemak. Aan de hand van de nieuwe processor, de Intel Core i7-1165G7, kan de laptop op lagere wattages (en hittevorming) presteren, terwijl ook op een dedicated GPU bespaard kan worden.

Natuurlijk, snoeiharde games zal je er niet gemakkelijk op draaien — lees: Xbox 360-achtige grafische prestaties — maar deze middenmoot Tiger Lake-processor is een rendementstijger als geen ander. De grafische kant voldoet ruim voor creatieve software en het coderen van zware videobestanden, zonder dat het geheel luid of heet wordt. Zodoende komt er nog aardig wat paardenkracht uit een bijzonder licht laptopje.

In een gaming-gerichte benchmark wordt des te duidelijker waar de rekenkracht van de nieuwe ZenBooks het beste af is. Het UX482EA-model komt binnen met een score van 1772 in de 3DMark Time Spy-test; aanzienlijk laag tegenover gamelaptops. Kijk je echter specifiek naar de test die de centrale processor zwaar onder druk zet, dan zie je hoe dit bijzonder efficiënt is met brute force — juist op een relatieve 28 Watt TDP.

Dat rendement wordt verder doorgetrokken in de voeding van de ZenBook Duo 14, die puur op USB-C kracht dient te werken. Geen bizar voedingsblok, geen unieke kabel; elke 65 Watt adapter op USB-C voldoet om dit beestje bij te tanken. Een volle 70Wh-accu laat je gemakkelijk anderhalve werkdag je creatieve ding doen, terwijl de mobiele prestaties niet onderdoen voor een stevige werkcomputer.

ASUS ZenBook Duo 14 deels in de meegeleverde draagenvelop geschoven.

Mooi meegenomen in die formule zijn andere luxe-elementen als de aardig vlotte NVMe SSD van Samsung, de ruime 32GB aan werkgeheugen en ondanks de minimale schermbezels tóch een webcam met IR-sensor voor Windows Hello-ondersteuning. Ook in de kleinere hoekjes merk je dat ASUS méér wil bieden dan alleen ‘een notebook met twee schermen’. Op vrijwel alle fronten voelt dit niet alleen als een unieke gadget, maar ook zeker eentje met chique charme.

Conclusie

Met de ZenBook Duo 14 zet ASUS een stijgende lijn in voor de serie. Niet alleen lift de laptop mee op vernieuwingen van partnerfabrikanten — lees: een uitstekend stukje processor van Intel — maar het boekt ook nog eens vooruitgang op de gadget-factor. Deze nieuwe generatie van het ScreenPad is prettiger en helderder dan zijn voorgangers, terwijl consumenten nu ook kunnen besparen op de technologie met de mogelijkheid tot lagere resoluties.

Met een richtprijs richting de tweeduizend euro is het nog steeds een pittig prijsvoorstel, maar het komt absoluut met zijn eigen charme. Het ultiem lichte laptopje doet qua prestaties niet onder aan zwaardere modellen én het komt dan ook nog eens met dat chique Duo-concept.

Het principe van twee schermen heeft absoluut bestaansrecht, maar het komt jammer genoeg nog altijd met haken en ogen. Dubbele displays in één laptop creëren allerlei innovatieve en productieve mogelijkheden, maar qua unieke software en gebruiksgemak mag het nog verder groeien. Vooral het unieke Control Panel heeft potentie, maar mist nog finesse en bredere implementatie.

Mocht ASUS binnenkort die beren op de weg kunnen ruimen, dan zit je helemaal gebakken met zo’n ZenBook Duo. Kan je als twijfelende consument nu nog niet overtuigd raken van hoeveel prettiger of productiever dat ScreenPad werkt, dan zou ik nog een notebook-generatie genoegen nemen met één scherm, in ruil voor prettigere toetsen en touchpad.

ASUS ZenBook Duo 14

Kort door de bocht...

Hoeveel kost een ZenBook Duo tegenwoordig?

Dit 14" grote instapmodel begint anno 2021 met een richtprijs van circa 1.999 euro.

Wat levert het mij voor die prijs?

Een slanke en vooral krachtige notebook voor creatieve professionals, mét de additionele gadget-factor van twee fraaie touch-schermen.

Is dat niet een gigantisch dure gimmick?

Minder en minder. Qua software-integratie en kijkhoek heeft het ScreenPad Plus nog verbetering voor de boeg, maar op het gebied van helderheid en betaalbaarheid maakt het dit jaar flinke meters.

Voor wie is dit bij uitstek geschikt?

Specifiek de videoproducenten, beeldende professionals of fotografen die mobiel meer willen produceren. De gemiddelde schrijver, programmeur of zakenman is waarschijnlijk beter af met één scherm.