Featured Video Play Icon

review

Cooler Master SK622

Een kundig, mechanisch krachtpatsertje

Tom Kauwenberg

 |

17 mei 2021

Cooler Master zet de plattere SK-lijn aan toetsenborden voort met de koddige Cooler Master SK622. Verwacht de robuuste bouw die je van het Taiwanese merk gewend bent, maar nu in een uiterst draagbaar en zelfs draadloos totaalpakket. In hoeverre weet dat de richtprijs 129,95 euro hard te maken?

Klein, fijn en (optioneel) draadloos

Allereerst, dat hele draadloze aspect — dat is natuurlijk nogal “een dingetje”. In het geval van de Cooler Master SK622 betreft het een ingebouwde Bluetooth 4.0-verbinding (zonder eigen dongle), die optioneel ook te strippen is. Voor circa dertig euro minder scoor je de SK620: een identiek mini-keyboard, maar dan zonder de draadloze connectiviteit en twee ingebouwde 2000 mAh accu’s.

Bovenaanzicht van het compacte Cooler Master SK622-toetsenbord.

Middels USB-C-verbinding of Bluetooth schenk je vrijwel elk apparaat een bijzonder fraaie typervaring. De zogenaamde 60% lay-out is opgemaakt uit TTC’s KS32 low-profile schakelaars, die zonder twijfel lekkerder tikken dan je gemiddelde laptoptoetsenbord of rubberen kantoorplank.

Cooler Master levert de platte TTC-switches in drie smaken, maar de hier aangetroffen lineaire variant (herkenbaar aan de rode kleur) overtuigt al snel als dé kanshebber voor publieksfavoriet. Daarover later uiteraard meer.

De richtprijs zit stevig boven de startersklasse — waar bijvoorbeeld de Cooler Master CK550 zegeviert — maar daar krijg je niet de minste gadget voor terug. Compact als het is, de SK622 smijt met aardig wat mooie beloftes.

Cooler Master SK622 — Technische specificaties

  • Form factor60% mechanisch toetsenbord
  • SwitchesTTC/Trantek KS32 (lineair, tactile of clicky)
  • Actueringskracht45g (lineair), 55g (tactile) of 60g (clicky)
  • Travel tot activatie1,2 millimeter
  • Totale travel3,2 millimeter
  • Levensduur switches50 miljoen aanslagen gegarandeerd
  • Lay-out 60%, F-toetsen en extra (media)functies onder Fn-laag
  • Anti-ghosting N-key rollover
  • Frequentierespons 1000 Hertz ultrapolling (kabel), 125 Hz (Bluetooth)
  • Responstijd 1 milliseconde
  • Aansluiting USB 2.0, Bluetooth 4.0
  • Batterij 4000 mAh (2 x 2000 mAh)
  • Kabel Gevlochten USB-C-naar-A (1,8 meter)
  • Drivers Cooler Master MasterPlus+ (optioneel)
  • MCU 32 bit ARM Cortex M0
  • Opslag 512 KB, vier profielen
  • Verlichting Per-key full-RGB backlighting, “sideglow”
  • KeycapsABS-plastic met laserets
  • Constructiemateriaal Geborsteld aluminium, kunststof
  • Afmeting 460 x 135 x 41 millimeter (breedte x diepte x hoogte)
  • Gewicht Circa 446 gram (exclusief kabel)
  • Extra’s Velour draagtasje, keycap puller

 

Mechanische diepgang in een handomdraai

De compacte vorm is een kwestie van smaak, maar het tastgevoel van de SK622 is onbetwistbaar fraai. TTC’s lage switches overtuigen met hun soepele travel en ietwat vluchtige activeringspunt. Voor zware typisten zal het even wennen zijn, maar wie lichter wil tikken of gamen, zit hiermee gebakken.

Persoonlijk prefereer ik een net iets diepere schakelaar in het algemeen, maar de KS32’s bevallen alsnog goed. Vooral in snelle shooters loont het vluchtige gevoel, zodra je vingers lichter “afgesteld” zijn. Dat kost je aanvankelijk misschien een mislukte ultimate, maar de switches zijn soepel genoeg om je snel door het gewenningsproces te trekken.

Foto van een 60% groot toetsenbord, waarvan alle keycaps geplukt zijn. Duidelijk zichtbaar zijn TTC's low-profile, lineaire KS32-schakelaars.

Ook het geluid draagt daar aan bij. Geheel volgens de standaard voor lineaire schakelaars blijft het geheel relatief geruisloos. Tel je daar de kortere travel, degelijke stabilisatoren en het lichtere gewicht bovenop, dan begrijp je hoe dit apparaatje heerlijk “zacht” rikketikt in gebruik.

Door de compacte form factor vind je al snel een goede ligging ten opzichte van de hand, waarbij zelfs een polssteun haast overbodig voelt. Aan de onderzijde prijken ferme rubbertjes, alsmede twee stevige kickstands voor één niveau aan verhoging. Eenmaal geplaatst, ligt het apparaatje rotsvast. De Cooler Master SK622 is op alle fronten minimalistisch, maar biedt snelle prestaties in een handomdraai.

Gemakkelijk in gedrag — na wat gewenning

Ook zonder een overdaad aan knoppen blijkt het toetsenbord nog flink flexibel. Middels functielagen en handige knoppencombinaties is de SK622 out of the box al flink aanpasbaar. Zo schakel je snel tussen Windows en Mac lay-outs, wissel je van gebruikersprofielen en rouleer je tot drie verschillende Bluetooth-verbindingen via het toetsenbord zelf.

Natuurlijk, sommige toetsen zijn alsnog “weggedrukt” in de 60% lay-out. Een toegewijde delete-knop zit er nog net in, maar de navigatiecluster huist grotendeels onder een functie-laag. Ook dat is met wat gewenning goed te overzien, maar zij die vaak specifieke toetsen moeten zoeken, gaan hiermee in de knoop raken. Met wat macro’s is dat te overkomen, maar niet iedereen wil dat soort tijd en moeite spenderen in het instellen van een toetsenbord.

Het Cooler Master SK622-toetsenbord zijwaarts gekeerd.

Alle instellingen die je maakt, worden wel fraai op het on-board geheugen opgeslagen. Ongeacht kabel of Bluetooth, vier volledige profielen reizen van apparaat tot apparaat met je mee. Los van het feit dat dit gemakkelijk als primaire toetsenbord kan dienen, leent de SK622 zich dus ook om met je mee op reis te gaan. Niet voor niets levert Cooler Master het toetsenbord met een net velours draagtasje.

Over Bluetooth is het een handig stuk schrijfwaar, op USB-C is het een compact wapen in pc-gaming. De in totaal 4000 mAh aan batterij-capaciteit zorgt ervoor dat je makkelijk een paar dagen kan blijven tikken, eer het toetsenbord weer even aan de beademing moet hangen. Het opladen an sich kan plaatsvinden terwijl je bekabeld aan het gamen bent of verder werkt. Wel zo makkelijk.

Schittert ook zonder software

Zoals Cooler Master betaamt, blijft software bijzaak in het totaalplaatje. Instellingen worden niet alleen op het toetsenbord opgeslagen, ze kunnen ook volledig vanaf het toetsenbord aangepast worden. Voor specifieke lichtprofielen en macro-koppelingen dien je absoluut wat handleidingen raad te plegen, maar de meeste zaakjes zijn gemakkelijk af te handelen met een toetsencombinatie of twee.

Optioneel kan Cooler Master MasterPlus+ dat ook voor je doen, maar dit stukje software biedt weinig meer dan wat niet al meteen vanaf het keyboard zelf mogelijk is. Een keertje géén extra software moeten installeren voor nieuwe randapparatuur gunt Cooler Master een bonuspuntje voor veel gamers.

De RGB-verlichting is overigens niet zo veelzijdig als die van een Razer, maar de resultaten zijn ook zeker niet ondermaats. Publieksfavoriete profielletjes (denk aan regenbooggolven en reactive keys) zijn al geprepareerd om snel aan te passen in tinten en snelheid.

De TTC KS32-schakelaars in een laag Cooler Master-toetsenbord. De zogenaamde "side glow" is deels zichtbaar vanuit het chassis.

De LED-jes an sich schijnen bovendien lekker fel door onder de keycaps; wat dimmer in het geval van het lijntje side glow in het chassis. Dat laatste had van mijn part gestript mogen worden — in het nastreven van dat chique minimalisme — maar het lichtbalkje stoort niet. De hoofdnoot ligt toch rondom die felle schakelaars, die subliem verlicht worden. Dat je favoriete lichtshows daarop direct op al je apparaten kunnen schitteren, is letterlijk mooi meegenomen.

Een nieuwe orde van keycaps

Betreffende de bouwkwaliteit; die is traditioneel Cooler Master-esque. Lees: een geborstelde aluminium bovenplaat, stevige chassis en rotsvaste kickstands. Cooler Master overtuigt al langer met die formule, maar de SK622 vernieuwt vooral op de keycaps. De toetsen bovenop zijn nog altijd van stug ABS-plastic, maar zijn ditmaal prettiger gevormd. De volledig afgevlakte keycaps van de eerdere SK600-toetsenborden maken nu plaats voor netjes “afgestompte” vormpjes.

Ook al is het geheel nog altijd bijzonder vlak, de keycaps kennen nu een wat traditioneler profiel. Met subtiele curves en nette contouren rondom verzekert Cooler Master dat je vingers de juiste plekken vinden. Vooral in game-sessies troeven deze toetsen de complete SK600-reeks van weleer af. Niks mis met minder toetsen misslaan.

Zelfs custom keycaps zijn, in theorie, nog compatibel met het platte toetsenbordje. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de lage “Choc”-switches van Kailh ondersteunen de KS32’s van TTC wél het typerende Cherry MX-achtige kruisje. Hierdoor zijn de meegeleverde de ABS-keycaps ook gemakkelijk te vervangen met unieke (of zelfs hogere) invallers. Klikkertjes met dikkere stammetjes kunnen jammer genoeg wel geblokkeerd worden door het “muurtje” rondom de kruisvorm; compleet zorgeloos wordt de overstap dus ook weer niet.

Bovenaanzicht van het compacte Cooler Master SK622-toetsenbord.

Conclusie

De SK622 is zonder enige twijfel Cooler Masters beste compacte toetsenbord tot dusver. Klein, maar fijn, zullen we maar zeggen. Vooral in snelle game-sessies biedt de Cooler Master SK622 zo veel meer dan je zou verwachten uit een minuscuul toetsenbordje. De schakelaars zijn, ondanks de platte vorm, heerlijk in hun diepgang en ditmaal liggen de keycaps comfortabeler dan ooit.

Daarbovenop komt dan nog de flexibele aard van de SK622. Rigide als het eindproduct is, dit ding wip je zo mee naar een andere locatie, zonder ooit je profielen en gebruiksgemak te verliezen. Dat is al bijzonder handig voor de gamer die vaker reist, maar over Bluetooth is het een bijzonder flexibele schrijfmachine — zij het dan met een wat kleinere lay-out die misschien wat gewenning vereist.

Hoe je het ook wendt of keert; de Cooler Master SK622 is een compacte en vooral charmante alleskunner, zeker gezien de nog schappelijke prijs. Mocht je een veelzijdig gadget-toetsenbordje zoeken, dan zou dit absoluut mijn eerste aanrader zijn.

Cooler Master SK622

Zo compact als 't maar kan

Wat kost Cooler Masters kleine krachtpatsertje?

De draadloze SK622 kost circa 129,95. De vrijwel identieke SK620 blijft geheel bekabeld, voor dertig euro minder.

Wat doet dit toetsenbordje goed?

Compact als het is, barst de SK622 nog steeds van stevige charme. Dit tikt en speelt heerlijk weg, in tal van verschillende situaties.

Wat kan beter?

RGB-fanaten missen misschien diepere programmering voor de felle LED-verlichting. De zwakke side glow had bovendien geloosd mogen worden.

Voor wie is dit bij uitstek geschikt?

Typisten of snelle gamers die een lekker makkelijk en vooral mobiel (tweede) toetsenbordje zoeken.