Close-up van het Logitech G-logo op de Litra Beam LX-lichtbalk.

review

Logitech Litra Beam LX

Studio- en sfeerlicht ineen

Tom Kauwenberg

 |

1 december 2023

Naast lichtoplossingen voor kantoortuinen en thuiswerkplekken maakt Logitech sinds kort ook een lampje specifiek voor de content creator. De Logitech Litra Beam LX belooft aan de ene kant een studiolamp te zijn, met aan de andere kant een bak RGB-sfeerverlichting. We lichten beide zijden uit met een uitgebreide review.

 

De Litra-lamp voor gamers en streamers

De LX-variant is logischerwijze een evolutie van de oorspronkelijke Litra Beam, die Logitech begin 2023 op de markt zette voor 119,99 euro. In lijn met de naamgeving betreffen beide modellen een balk aan licht, hoofdzakelijk bedoeld om gezichten aan te lichten in meetings en livestreams.

De originele Litra-producten werden aanvankelijk aangpeprezen in een enigszins zakelijk jasje, terwijl de Litra Beam LX duidelijk onder het gamingbestand van Logitech G valt. Want ja, RGB-verlichting rondom het bureau: dat is en blijft toch het terrein van de gamers. En in dit geval dus specifiek de gamers die niet vies zijn van een beetje content creation.

Met de introductie van een tweede zijde vol RGB-diodes stijgt natuurlijk ook de prijs: de Litra Beam LX kost een stevige 169,99 euro. Dat is toch weer vijftig euro duurder dan de voorganger, maar dan wel met dubbel de lichtmogelijkheden. Althans, dat ligt er maar net aan hoe je het bekijkt.

 

Logitech Litra Beam LX – Technische specificaties

  • Lichtbron 24 watt LED-verlichting
  • Lichtsterkte Tot ~400 lumen
  • Kleurtemperatuur 2700~6500K
  • RGB-kleuren 8-bit (16,7 miljoen kleuren)
  • Levensduur LED 50.000 uur
  • Verbruik 5 Watt (max.)
  • Knoppen 6 knoppen (aan/uit, lichtsterkte omhoog/omlaag, kleurenprofiel omhoog/omlaag, Bluetooth), schakel voor/achter
  • Lichtsensor Over webcam middels G Hub
  • Connectiviteit USB of Bluetooth
  • Bevestiging 2 stuks 1/4″-schroefdraad
  • Aansluiting USB-C naar USB-A, meterkabel inbegrepen (2,0 meter)
  • Stroomvoorziening 12V 2A-stroomkabel (3,0 meter)
  • Materiaal Kunststof
  • Inbegrepen Tafelstandaard

Totaalbeeld van de Logitech Litra Beam LX, met de RGB-zijde richting de kijker.

RGB ter sfeer, niet als studiolamp

In plaats van de bestaande LED-lampjes op de originele Litra Beam van RGB-functionaliteit te voorzien, breekt Logitech de lamp op in een verlichtende zijde en een keerzijde voor sfeerverlichting. Dat onderscheidt de Litra Beam LX van reguliere key-verlichting, maar ook van wat bijvoorbeeld Philips en Razer doen met RGB-lampen. Zie de Litra Beam LX meer als een soort studiolamp met een Ambilight-achtig achterwerk. Twee vliegen, één lamp.

Die tweedeling pakt in de praktijk prima uit. Wie de Litra Beam LX niet te ver van een lichtgekleurde achtermuur plaatst, kan zo’n achterwand toch behoorlijk fel verlichten. Uiteraard is de RGB-gloed niet zo lichtsterk als de witte zijde, maar zeker in een donkere gamekamer knalt het balkje toch een aardige kleurenshow op je muur.

Wie had gehoopt de RGB-zijde ook echt als studiolicht te gebruiken, komt helaas wel van een koude kermis(verlichting) thuis. De LED-lampjes doen prima dienst als smaakmaker, maar zijn simpelweg niet sterk genoeg om specifieke onderwerpen of objecten goed te verlichten. Voor kleurrijke productfotografie- en videografie ben je alsnog beter af bij de professionele verlichtingsmerken. Wel fijn voor de beeldvorming: die oplossingen zijn in veel gevallen ook minstens tweemaal zo duur.

Tegelijkertijd staat Logitech er moeilijk voor in de verhouding prijs-lichtsterkte als we het over de voorzijde hebben. De Litra Beam LX biedt voorop witte dual-color LED-verlichting, met net verstelbare kleurtemperatuur tussen de 2700 tot 6500 Kelvin, op maximaal 400 lumen. Dat is voldoende om een gezicht in het donker voldoende bij te schijnen, maar enorm fel is deze sterkte nu ook weer niet te noemen.

Ter referentie: Elgato’s draadloze Key Light Mini (á ongeveer 99,99 euro) blijkt met 800 lumen de waardigere optie als handzaam studiolichtje. Die is wegens de meer traditionele vorm ook beter te richten.

De rubberen membraantoetsen bovenop de Litra Beam LX-verlichtingsbalk van Logitech. Met de knoppen zijn beide zijdes van de lamp in sterkte en kleur te verstellen.

Knoppen, kabels en connectoren van de Litra Beam LX

De Litra Beam LX is vrij intuïtief te bedienen met een paar prettige drukknoppen op de bovenzijde, plus een fysieke schakel. Zo zijn beide zijdes afzonderlijk aan en uit te schakelen, alsmede te versterken of in kleurenprofiel aan te passen. Even de witte verlichting verstellen doe je in één avond blind op de tast.

Voor enkel de verlichte kant voldoen de knopjes al snel, maar de on-board RGB-verlichting beperkt zich zich tot een handvol vaste kleuren en een regenboogshow. Vanzelfsprekend kunnen de kleurenlampjes veel meer, maar voor lichtprofielen op maat zijn extra middelen (en iets meer moeite) vereist.

Ook dat preciezere aansturen van de Litra Beam LX pakt Logitech wat anders aan dan directe concurrenten. Elgato maakt bijvoorbeeld studiolampen die draadloos te bedienen zijn over WiFi, waar Logitech hier kiest voor de vaste USB-kabel, met Bluetooth als draadloos alternatief. Om de lamp interactiever te gebruiken of mooie RGB-profielen in te stellen, is daarnaast een pc met de Logitech G Hub-software vereist. Van een mobiele app is hier geen sprake.

Overigens wel opvallend wat betreft connectiviteit: de Logitech Litra Beam LX heeft een eigen netstroomvoeding nodig om te functioneren. De USB-C-poort kan helaas niet als voeding dienen, waar de eerder genoemde Key Light Mini over USB-C of een interne accu gevoed kan worden. Wat betreft kabelmanagement en flexibele inzetbaarheid is Logitechs alternatief dus minder overtuigend.

Sfeerbeeld van de RGB-zijde van de Logitech Litra Beam LX. Achterop is ook de studioverlichting te zien.

De G Hub werkt, maar loopt achter op RGB

Desalniettemin: met behulp van de G Hub komen alsnog allerlei extra functies van de Logitech Litra Beam LX vrij. Daaronder valt ook een vernuftige camera-integratie, die met behulp van webcambeeld een neutrale witbalans en lichtsterkte instelt voor de LED-lamp. Optioneel kan de Litra Beam LX ook automatisch inschakelen op het moment dat camera-activiteit gespot wordt.

Ook fijn in het gebruik: de fysieke knoppen blijven inzetbaar bij gebruik met de G Hub. Ook de automatische profielen zijn zodoende gemakkelijk nog naar wens te tweaken; zij dat digitaal of even met de hand.

Uiteraard biedt de G Hub ook de mogelijkheid om eerdergenoemde RGB-profielen aan te passen. Zoals wel vaker is gebleken met dit stukje software: er kan een heleboel, maar de RGB-progammering is regelmatig onpraktisch te noemen. Even een kleurverloopje over de verschillende LED-jes trekken zit er niet in — elke kleurtransitie moet per lichtregio handmatig getimed worden. Dat is nogal een gedoe.

De G Hub doet wel mee aan Ambilight-achtige schermuitbreiding en visualizers voor muziek, maar echt vooruitstrevend zijn de RGB-integraties verder niet te noemen. Logitech LightSync wordt weliswaar nog wel eens ondersteund door games, maar fijne plug-ins voor streamingsoftware zijn dan weer nergens te bekennen. Paarse animaties afspelen bij een nieuwe Twitch-abonnee: het was toch een inkoppertje geweest voor de Litra Beam LX.

Op het gebied van RGB-functionaliteit loopt Logitech dus nog achter op concurrenten als Razer. Nu is dat voor een koptelefoon of muis absolute bijzaak, maar in een product waar RGB juist het unique selling point is, steekt Logitechs terughoudendheid schraler af. De Litra Beam LX was de perfecte kans geweest om de mogelijkheden met RGB verder te verkennen, maar helaas. Misschien volgt dat later nog eens.

Het voetstuk voor de Logitech Litra Beam LX, met daarboven de RGB-lichtbalk.

Bouwkwaliteit en bevestiging

Dan is er nog een puntje met betrekking tot afwerking: daar valt wel meer te betwijfelen. De Litra Beam LX is qua vorm een handzaam balkje, maar het ding is angstvallig licht. Echt ‘studio-stevig’ voelt het niet bepaald. De melkachtige diffusieplaten voor de LED-verlichting zijn weliswaar voldoende dik voor hun functie, maar de kunststof behuizing om het geheel blijkt aan de dunne kant. Mijn sample-model kraakte eenmaal luid tijdens het bevestigen op een steviger standaard, wat weinig goeds voorspelt voor intensief studiogebruik.

Datzelfde gevoel heerst bij het inbegrepen tafelstandaardje, duidelijk te zien in mijn eerdere unboxing-video. Daarmee is de Litra Beam LX gemakkelijk naast of ‘over’ een beeldscherm te plaatsen, maar ook dit addendum is hoofdzakelijk van plastic gemaakt. Het verstellen ervan gaat ietwat stroef, wat zeker met de dunne behuizing van het lichtbalkje weer tot schade kan leiden. Het feit dat het balkje bovendien net niet boven een 27 inch scherm op ooghoogte kan hangen, maakt het geheel er niet mooier op. Voor optimale positionering is een wandklem of groter standaard geen overbodige luxe.

Des te fijner ook dat Logitech voor de bevestiging heeft gekozen voor 1/4″ schroefdraden: een standaard in studio-apparatuur. Daarmee is de Litra Beam LX gemakkelijk te bevestigen op vrijwel alle muur- of monitorklemmen. Extra handig: er is sprake van twee verschillende schroefdraden op verschillende locaties, voor zowel horizontaal als verticaal gebruik.

Vooraanzicht van de Logitech Litra Beam LX, met de studioverlichting aan de voorzijde.

De Logitech Litra Beam LX, concluderend…

Met de Litra Beam LX zet Logitech een uniek stukje studioverlichting op de markt. Het tweezijdige element, met key- en sfeerverlichting aan weerszijden, heeft absoluut een eigen charme. In een handomdraai zien je gezicht én muur er stukken stream-waardiger uit.

De ‘twee vliegen in één klap’-factor is hoog, maar afzonderlijk bekeken zijn de twee lampen niet bepaald hoogvliegers in hun respectievelijke vakgebied. De studioverlichting is dimmer en minder flexibel inzetbaar dan die van concurrenten en qua sfeerverlichting mist Logitech toegankelijke customization en relevante plug-ins. Tweemaal ‘net niet’, dus.

Tel daarbij enige twijfels over de bouwkwaliteit op, en je snapt hoe de richtprijs van 169,99 euro een moeilijk voorstel is. Voor dat soort bedragen mogen we uiteraard geen rete-professionele verlichting verwachten, maar voor de helft van de prijs vind je toch al snel studiolampen met dubbel de lichtopbrengst of slimmere RGB-sfeerverlichting. De Litra Beam LX doet het in één keer, maar voor beide kanten zijn verleidelijkere alternatieven te vinden.

Logitech Litra Beam LX

Enkel de highlights...

Wat kost de Litra Beam LX?

De Logitech Litra Beam LX heeft een adviesprijs van 169,99 euro — de RGB-loze Litra Beam kost 119,99 euro.

Wat doet de lamp goed?

De unieke, dubbelzijdige verlichting is leuk gevonden en werkt in veel omstandigheden naar behoren.

Wat had beter gekund?

Voor een studiolamp is de Litra Beam niet de helderste — aan de kant van de RGB-sfeerverlichting loopt Logitech achter op customization en relevante integraties.

Voor wie is de Litra Beam LX?

Streamers die én wat sfeer én wat licht zoeken, maar voor beide aspecten niet de hoogste standaarden hebben.