review
MSI GL65
Stapt lager in op hoge prestaties
Gaming laptops, hate ‘em or love ‘em. Voor de één de perfecte manier om ook mobiel lekker door te blijven grinden, voor de ander een veel te prijzige homp hardware. Fabrikant MSI verdient er al langer hun brood mee, met inmiddels een hele stamboom aan verschillende varianten. Zo bestaan er inderdaad die loeizware bakbeesten, maar is er inmiddels ook genoeg te halen wat de gekkigheid wat soberder afweegt.
De GL “Leopard”-lijn van MSI is daarin misschien nog wel het best gebalanceerd. Het verpakt flinke, game-bestendige hardware in een strak omhulsel, maar blijft nog enigszins ingetogen. Het schiet niet weg in exorbitante prijzen, laat staan overdreven vorm of zwaar gewicht.
Met de nieuwe generatie van de GL65-serie levert MSI wederom die schappelijke middenweg, tegen net zo schappelijke prijzen. Hoe is het dan om à 1.299,99 euro ook mobiel je gaming-mannetje te kunnen staan? In deze review stappen we lager in op hoogwaardige hardware, met de MSI GL65 9SD…
Meer voor minder
MSI’s nieuwe Leopard-lijn houdt vast aan het standpunt van diens voorgangers: factor over form. Deze modellen omzeilen vele toeters en bellen (lees: onnodige RGB-verlichting), en laat zich vooral spreken in hetgeen ertoe doet: de specificaties. Specificaties die, ongeacht het precieze model, hoge ogen mogen gooien.
MSI GL65 9SD-007NL – Technische specificaties
- Besturingssysteem Windows 10 Home
- Chipset Intel HM370
- Processor Intel Core i7-9750H (2.1 GHz dual-core, 6MB cache)
- Grafische kaart NVIDIA GeForce GTX 1660 Ti (6GB VRAM)
- Geheugen 1x16GB DDR4-2666 (2 slots totaal)
- Opslag 512GB SSD (PCIe Gen 3.0 NVMe)
- Extra opslag Ruimte voor 1x 2.5″ SATA-schijf
- Scherm 15.6″ Full HD (1920×1080), “IPS Level”, thin bezel
- Beeldverversing 120 Hertz
- Beelduitvoer HDMI (4K@30Hz), Mini-DisplayPort
- Luidspreker2x 2 Watt “Giant Speakers”
- Interfaces 3x USB(3.2)-A, 1x USB-C (USB3.2 Gen 2), 1x RJ45, 2x 3.5mm audio, SD(XC/HC)-lezer
- Draadloos Wi-Fi (802.11ac), Bluetooth v5
- Toetsenbord Full-size, backlit (single color, rood)
- Extra toetsen Sneltoetsen Cooler Boost en MSI Dragon Center
- Trackpad Multi-touch met twee muistoetsen
- Camera HD (720p@30Hz)
- Accu 51Wh 6-cells Li-Ion
- Voeding Adapter met voedingsblok (180 Watt)
- Behuizing Kunststof
- Afmeting 357.7 x 248 x 27.5 millimeter (breedte x diepte x hoogte)
- Gewicht circa 2,3 kilogram (excl. voeding)
- Extra firm- en software MSI Dragon Center, Nahimic 3 (o.a.)
Elk van de nieuwe GL65-laptops beschikt over een strak vormgegeven Full HD 120Hz IPS-scherm van 15.6” (met grotere 17.3”-uitvoeringen voor de GL75-broers), een ruime 16GB aan RAM (over één of twee SDIMM’s) en in elk geval een NVMe SSD-schijf, optioneel bijgestaan door een 7200 RPM harde schijf.
Afhankelijk van welke precieze uitvoering, is er dan een fraaie keuze tussen negende of tiende generatie Core i7-processoren, grotere invullingen voor de (SSD-)opslag en, zeker niet onbelangrijk, een GTX 1660 Ti óf RTX 2060 grafische kaart van NVIDIA. Beide gebalanceerde opties in hun respectievelijke middenklasse.
Prestatiedrang met een leuke prijs
Dit instapmodel (á 1.299,99 euro dus) is daarin al riant, met toch 512 GB aan SSD-opslag, een Intel Core i7-9750H processor en de mobiele GeForce GTX 1660 Ti van NVIDIA. Tel daar dan dus een fraai scherm bij wat 120 Hertz kan klokken, en je hebt voor dertienhonderd euro al een heel lekker én mobiel game-beest.
Toegegeven, met een GTX 1660 Ti ga je niet de allermooiste games vloeiend op 120 frames per seconde draaien, maar mocht je ook onderweg of op vakantie aan je flickshots of andere esports-kunsten willen werken, dan bieden de GL65’s al meer dan genoeg mogelijkheden daartoe. De CPU en GPU die we in deze lijn(en) vinden, maken korte metten met vrijwel elke competitieve MOBA of FPS.
Mik je gewoon op een stabiele 60 frames per seconde voor je gemiddelde game-sessie, dan laat de GL65 9SD zich van een hele andere kant zien.
Een bloedmooie game als Gears 5 eventjes op Ultra knallen of een prachtig ritje maken in Forza Horizon 4? Dit bakbeest(je) vreet het als zoete koek. En die koek oogt dan ook nog eens lekker. Waarvan overigens ook akte, in legio benchmarks op de MSI GL65 9SD…
Fraaie framing
Het Full HD-schermpaneel mag er qua prestaties net zo goed wezen. In dit geval gaat het dan eens niet om een volledig sRGB-display voor de beeldpuristen, maar met alleen al de basis van “IPS-niveau” zijn de kleuren voldoende helder voor je doorsnee game-sessie.
Dat gegeven wordt alleen maar dikker onderstreept door die 120 Hertz beeldverversing, waar competitieve (of bijvoorbeeld iets oudere) spellen nog een leuk extra slagje op kunnen slaan.
Tel daarbij de dunne bezel, matte afwerking en een minimalistische jasje – ook op de achterzijde – en je snapt hoe dit ding overtuigd. De Leopard doet het met een strak en simpel overkomen, maar dikke performance binnenin.
Een enkel “restant” van die meer uitbundige “gaming aesthetic” is overigens wel te vinden op de onderzijde, die voorzien is van bizarre geometrische vormen en luchtdoorlatend gaas. Een gepast detail, vind ik dan wel weer. Die opmaak lijkt immers zelf ook nadruk te leggen op wat er voor de Leopards toe doet; al die kracht ónder de strakkere oppervlakte.
Koeler dan koel
Volledig volgens MSI’s vaste pijlers beschikt ook de nieuwe Leopard-lijn over de inmiddels iconische Cooler Boost-technologie — de functie die in de volksmond vaak “oh shit, gaat jouw laptop opstijgen of zo?” genoemd wordt.
Naast het feit dat de GL-notebooks een focus leggen op het leveren van harde prestaties, voel je hier ook echt waar MSI’s forte ligt. Het draait niet alleen om harde resultaten, je wilt ook dat deze prestatiebeesten hun ding láng kunnen blijven doen. Bij MSI zit dat ‘m deels in deze notebooks ingenieus in elkaar solderen, maar ook om koelingstechnieken blijvend te perfectioneren, wat onder andere gedaan wordt met de (ook gemakkelijk tweakbare) Cooler Boost-technologie.
Zo houdt de laptop zichzelf van nature koel, maar de technologie werkt ook op commando. Met één druk op de daarvoor aangewezen toets schakelen de ventilatoren naar vol vermogen, mocht je wat (extra) verkoeling blieven.
Deze overdrive van de luchtkoelers klinkt misschien als een straalmotor, maar het laat het notebook meteen in optima forma presteren. En ja, ook in die zware games en benchmarks, komen de CPU en GPU van de GL65 zelden boven de 70 graden Celsius. Al raad ik wel een headsetje aan voor eenieder die daar met regelmaat gebruik van wil maken.
Size doesn’t matter
Sowieso is een koptelefoon voor erbij geen verkeerde keuze, want de GL65 komt toch ook zeker met een kanttekening of twee. Waar het groots inzet op de prestaties, snijdt het andere luxes weg, waaronder ook een fatsoenlijke luidspreker.
De GL65-lijn is voorzien van wat MSI onder de “Giant Speaker”-noemer laat vallen, maar laten we wel wezen: size doesn’t matter. In dit geval staan die twee “gigantische” 2 Watts luidsprekers namelijk naar beneden gericht, wat in vrijwel alle scenario’s onplezierig fletse en afgeketste tonen produceert.
Of het nu games, films of (godallemachtig, nee) muziek gaat, het klinkt allemaal als een goedkope smartphone. En ja, dan mag MSI inderdaad een samenwerking hebben met Nahimic voor game-gerichte audioverbetering, dat maakt het niet dat de luidsprekers ineens minder “blikkerig” overkomen.
Qua scherm en specificaties zit je dus helemaal goed met zo’n Leopard, maar op een stevige speaker hoef je niet te rekenen. Wil je optimaal genieten van hoe dit presteerbeest spint, dan scoor je er even een koptelefoon bij.
De tast genormaliseerd
Wat betreft het toetsenbord; dat schittert dan weer in zijn eigen normaliteit. Niet middelmatig, maar gewoon, lekker “normaal”. Hier vind je geen uitbundige RGB-verlichting of mechanische schakelaars, maar een rood gloeiende en stevige chiclet tast, bijna full-sized en al. Simpel als het is, maar het wérkt gewoon.
Mij ontgaat daarin wel wat dit nu zo “SteelSeries-waardig” maakt, zoals bij MSI-laptops immer op de behuizing prijkt. Allereerst ontbreekt in dit geval natuurlijk hun anders ingebakken RGB-software, maar ook de schakelaars zelf zijn niet per se van een vele hogere “gaming grade”. Bovendien zijn lang niet alle toetsen zijn even gemakkelijk te vinden en besturen, wegens de ietwat “ineengedrukte” lay-out van het geheel.
Toegegeven, de tast is weliswaar fermer dan de rubberen domes van weleer. Maar is alleen dat vandaag de dag nog de dure namedrop van een grote peripheral-boer waard? Dat zie ik persoonlijk niet helemaal in.
Wil je écht die esports-precisie mee kunnen nemen in je rugzak, dan doe je er goed aan ook een degelijk toetsenbordje daarbij te slingeren. Voor je casual speelsessie voldoet dit echter prima – en dat sluit prima aan op het concept van “meer voor iets minder” van de Leopard-lijn.
Geen parade-, maar een luipaard
Voor iemand die niet per se verliefd is op de soms wat overdreven gaming aesthetic, moet ik toegeven dat de subtielere MSI GL65 9SD-007NL me zeker heeft weten te charmeren.
Bij de Leopard-lijn staat prestaties leveren het hoogst in het vaandel, zonder uit te schieten in prijs of onnodige toeters en bellen. Het biedt een gebalanceerde middenweg voor gamers in het laptoplandschap, met nog vrij schappelijke prijspunten bovendien.
Geen gekke kermisverlichting of absurde unique selling points dus, maar een mobiel bakbeest met ijskoude prestaties (op 120 Hertz) onder de motorkap. Dit is factor over form, en dan alsnog in goede vorm.
Dat je dan een koptelefoon nodig hebt om het geluid uit te kunnen staan (en enige gehoorschade te voorkomen), dat valt dan nog te overzien. Heb je die een in huis, dan kun je vanaf 1.299,99 euro bijna alle hedendaagse games – competitief of grafisch veeleisend – ook overal mee naartoe nemen.
MSI GL65-9SD
In het kort...
Wat mag het kosten?
De negende Leopard-lijn begint met de 9SD vanaf 1.299 euro. Met stapjes van vijftig euro kun je de specificaties ophogen en/of overstappen op de grotere GL75-modellen.
Wat mag ik dan in mijn rugzak meenemen?
Een draagbaar 15.6" game-beest met een ijskoude prestatiedrang, zónder al te veel (onnodige) toeters en bellen.
Wat doet het goed?
De Leopards leveren game-gerichte en zelfs competitieve prestaties, maar weten de prijs daarvoor op gepaste manieren te drukken.
Wat mag ik voor die prijzen dan niet verwachten?
Het "IPS Level"-scherm is geen uitblinker in kleurreproductie en de luidsprekers vallen gewoon vies tegen. Een koptelefoon voor ernaast is een must.
Voor wie is deze laptop dan geschikt?
Gamers (en/of elektronische atleten) die ook buitenshuis door willen spelen, maar niet per se "all out" willen gaan met hun budget.