Featured Video Play Icon

review

ROCCAT Kone AIMO

Duitse degelijkheid onder de vingers

Tom Kauwenberg

 |

20 februari 2020

ROCCAT snapt de gamer. Het Duitse gamingmerk levert robuuste producten voor het veeleisende pc-publiek, maar doet het altijd met een eigen charme.

Niet alleen leveren de Duitsers een typerende degelijkheid in de bouw, menig ROCCAT-product heeft ook een bepaalde presence op het bureaublad. De nieuwe ROCCAT Kone AIMO-muis is daarin opnieuw een goed voorbeeld van die kernwaarden: daadkracht met stijl.

De rots rechts van je toetsenbord

Voor een richtprijs rond de 79,99 euro krijg je met de ROCCAT Kone AIMO heel wat muis overhandigd. Met 130 gram op de weegschaal (exclusief de stugge, gewoven kabel) vormt het ROCCAT’s zwaarste muis ooit, gehuld in een vrij aanwezig omhulsel. Dit fysieke ontwerp is niet per definitie schreeuwerig, maar het is overduidelijk dat de muis gezien wil worden.

Die stoerdoenerij krijgt van mij een pass. In dit geval geeft de vorm tenminste een eigen draai aan de gebruikelijke, uitgekauwde gamer aesthetic. Het ontwerp gaat nergens mee in de trends, maar onderstreept eerder kundig wat ROCCAT onderscheidt: robuuste degelijkheid.

Van een afstandje zou je het misschien niet verwachten, maar de Kone AIMO is een bijzonder comfortabel muisje. Of nou ja, eerder een flinke, welgemanierde rat. Voor de kleinere tengel is dit beest ongetwijfeld te lomp, maar hij past heerlijk in een grotere hand. Stevig als een rots, met een soort zijdeachtige coating over het kunststof. Deze rat wil je aaien.

Daarbovenop vinden we een handvol toetsen met ROCCAT’s eigen schakelaars, die een ferm klikgevoel leveren. Ietwat luid zelfs. Afgezien van de twee duimknoppen bovenop, die aanzienlijk lichter en losser bewegen, staat de ROCCAT-stevigheid ook hier hoog in het vaandel.

De muis laat zich overigens ook nog eens hullen in drie verschillende tinten. Zo bestaat de keuze voor grijs of zwart, naast de overduidelijk enige juiste optie.

ROCCAT Kone AIMO – Technische specificaties

  • Sensor ROCCAT/PixArt Owl-Eye optische sensor
  • Precisie 12.000 DPI (dots per inch)
  • Lay-out 7 programmeerbare toetsen + “4D Titan” scrollwiel
  • Schakelaars eigen fabricaat, 50 miljoen aanslagen gegarandeerd
  • Frequentierespons 1000 Hertz ultrapolling
  • Responstijd 1 milliseconde
  • Acceleratie 50G
  • Maximale snelheid 250 inch per seconde
  • Mouse acceleration niet van toepassing
  • Angle snapping optioneel in te schakelen
  • Lift-off afstand verstelbaar met software
  • Processor ARM Cortex-M0 50MHz
  • Opslag 512 kB on-board geheugen
  • Software ROCCAT Swarm (niet benodigd voor on-board profielen)
  • Kabel 1.8 meter gewoven USB-kabel.
  • Afmeting 85 x 125 x 40 millimeter (breedte x diepte x hoogte)
  • Gewicht 130 gram (exclusief kabel)

Extra AIMO-nutie

Dat totaalpakketje bevat aardig wat punch, vooral gezien de schappelijke prijs. Niet alleen wordt de degelijke behuizing gevuld met specificaties van het bovenste segment, qua RGB-verlichting (hate it or love it) gaat de AIMO-muis een stapje verder dan menig concurrent.

De inbegrepen LED-jes zijn verspreid over de zijlijnen van het apparaat, alsmede het stevige scrollwiel. In het midden zit aan weerszijde echter ook een melkachtige uitsparing, waaronder een afzonderlijke lichtbron fel overvloeit in de andere kleuren.

Vooral dat laatste geeft de Kone AIMO iets unieks op het lichtfront. De uitsparing oogt bijna alsof je in de muis kunt kijken, waar allerlei interessante kleurencombinaties uit kunnen gloeien.

Middels de ROCCAT Swarm-software is de muis uit te dossen met allerlei (licht)profielen, alsmede handige toetsenbindingen en andere instellingen. Die drivers zijn eveneens vrij aanwezig, maar absoluut geen verkeerd gereedschap om de ROCCAT-apparatuur naar je hand te zetten.

Handige bijkomstigheid: de software is geheel optioneel, zodra je (tot vijf) favoriete profielen veilig op het on-board geheugen opslaat.

Voor het volledige gebruik van de daadwerkelijke ROCCAT AIMO-functionaliteiten is de software wél benodigd, maar sowieso zou ik die “intelligente RGB-verlichting” nooit als unique selling point zien. Verspreid over meerdere AIMO-producten is het de bedoeling dat de verlichting leert van hoe je ze gebruikt, om daar vervolgens een zogenaamd levend lichtprofiel op aan te passen.

Klinkt geinig, maar ik kan me niet voorstellen dat iemand RGB-functionaliteiten aanschaft om te zien wat het apparaat er zelf mee wil doen. De fun zit hem juist in zelf dingen instellen. ROCCAT besluit er een soort spelletje op zichzelf van te maken. Leuk voor je, maar ik wil gewoon dat dit ding standaard van paars naar blauw verloopt.

Soepele specificaties

Hoe zit het met de échte kern van de Kone AIMO? Staat ROCCAT nog altijd zijn mannetje met de eigen Owl-Eye sensor? In het kort: ja. Prima spul dit.

De nieuwe Owl-Eye, ROCCAT’s vlaggenschip onder de muizensensoren, is een optische sensor die in samenwerking met het gerenommeerde PixArt vervaardigd werd. In wezen doet de sensor niets legendarisch nieuws, maar het uilenoog registreert aardige 1:1 resultaten en geeft gebruikers de mogelijkheid om lift-off afstand zelf te verstellen.

Met 12.000 DPI levert dit oogje bij lange na niet de hoogst haalbare precisie, maar het voldoet ruim aan hedendaagse normen. Twaalfduizend puntjes per inch zal zelfs voor veeleisende gamers al snel een overkill zijn, terwijl de muis betrouwbaar presteert in de door ROCCAT aangerade snelheden – 400 tot 3.000 DPI.

Het juiste koopadvies voor je klauw?

Met de Kone AIMO onderstreept ROCCAT op nieuwe wijze wat hun merk uniek maakt in het gaming-landschap. Prima prestaties en duurzame bouw, gebundeld in een eigenzinnig overkomen. Voor de Kone klinken die kernwaarden harder dan anders.

Tel daarbij een uitgesproken ontwerp op, waarin RGB-verlichting op interessante nieuwe wijze mag schitteren. Die belofte van zelflerend en levend licht mag je (voorlopig) met een korrel zout nemen, maar in dit geval resulteert het wel in een unieke verschijning op je bureaublad.

Mocht je dus een langere of grotere hand hand hebben en zoek je naar een stevige muis, dan doe je er goed aan de ROCCAT Kone AIMO overwegen. Qua prijs-kwaliteit is hier weinig op aan te merken. De muis wordt ook nog eens geleverd in een robuust en stijlvol jasje.

ROCCAT Kone AIMO

Kort door de bocht

Wie viel kostet es?

Rond de 79,99 euro.

Wat bevalt?

Stevig, Duits design — tegen een degelijke prijs.

Waar mag het op verbeteren?

Het AIMO-licht voelt (nog) onhelder.

Kopen als...

Je ferme gamerhand een net zo ferm maatje zoekt.