Featured Video Play Icon

review

Razer Opus

Serieuze concurrentie voor Sony en Sennheiser

Tom Kauwenberg

 |

2 maart 2022

Razer gaat mainstream. Met een rijke historie in game-apparatuur onder de gordel openen producten als de Razer Opus het vuur op een nieuwe klasse. In dit geval gaat Razer de strijd aan met giganten als Sony, Bose of Sennheiser, met een eerste noise-cancelling headset voor vooral mobiel gebruik. In hoeverre kan Razer à 209,99 euro gedegen concurrentie bieden buiten het gaming-landschap?

”A Brave New World” voor Razer

Met een richtprijs boven de tweehonderd piek zit Razer meteen in de midden-hoge klasse. De Opus is geen goedkoop gameheadsetje; dit moet een zekere luxe in audio uitstralen. Desalniettemin staat Razer op de markt met een iets lagere adviesprijs dan Sony’s vergelijkbare WH-koptelefoons. Om de goedkopere nieuwkomer toch van het nodige aanzien te voorzien, heeft Razer dochtermerk THX uitgerukt, welke verantwoordelijk is voor de dynamische 40 millimeter drivers en actieve ruisonderdrukking.

THX is historisch gezien niet de minste naam in de audiowereld, dus de verwachtingen liggen direct hoog. Een slimme zet op het gebied van branding vanuit Razer, als je het mij vraagt.

Razer Opus — Technische specificaties

  • Platform o.a. Android, iOS, Windows, Mac
  • DriversDynamisch, 40 millimeter
  • Frequentierespons20 Hz tot 20 kHz
  • Gevoeligheid105 dB/mW op 1 kHz
  • Impedantie12 Ohm op 1 kHz
  • Oorschelpen 91 tot 69,5 millimeter (buiten tot binnendiameter) circumaural
  • Materiaal oorkussens ‘Protien leather’ met nylonfoam
  • Connectiviteit Bluetooth 5.0 en 3,5 mm audio jack
  • On-ear controls Volume up/down, power-knop, multi-function toets
  • Ruisonderdrukking Dynamische active noise cancellation (ANC) + Ambient Mode
  • EQ-instellingen THX, Amplified, Enhanced Bass, Enhanced Clarity, Vocal + Gaming-modus
  • App Razer Audio (optioneel)
  • Accu Tot 32 uur met ANC, tot 40 uur zonder
  • Verlichting Indicatie-LED voor stroom, paren en laden
  • Gewicht270 gram (exclusief kabel)
  • OpvouwbaarJa, dubbele scharnieren met draaiing
  • AccessoiresDraagkoffer, kabelzakjes en vliegtuigadapter inbegrepen
  • Kabels 1,3 meter audio en 0,5 meter USB-C inbegrepen

Razer Opus – Specificaties microfoon

  • Technologie MEMS-microfoon
  • Microfoonstijl Geïntegreerd op oorschelp
  • Pick-up patroon Omnidirectional
  • Frequentierespons100 Hz tot 10 kHz
  • Gevoeligheid-38 ± 3 dB (op 1 kHz)

 

Aan de hand van THX’ auditieve beloftes en Razers strakke bouw misstaat de Razer Opus niet als een luxeproduct. In het totaalpakket wordt niet voor niets een chique draagkoffertje geleverd, waar de opvouwbare Opus gemakkelijk in nestelt — enkele accessoires inbegrepen. Op alle fronten doet Razer de dans van premium concurrenten netjes na. Zelfs RGB-verlichting en andere gaming-ongein laat Razer ditmaal links liggen.

Qua batterij belooft Razer circa 32 uur aan draadloze levensduur, inclusief noise-cancellation. Zonder ruisonderdrukking streeft het richting de veertig uur. Een dergelijke accuverwachting is niet ’s werelds langste, maar zeker gezien het ietwat lagere prijspunt blijft het goed te overzien. Dik dertig uur is nog steeds een boel dagen aan ruisloos gebruik, terwijl het laden over USB-C simpel en snel blijft. Een handig USB-C-naar-A kabeltje wordt daarvoor uiteraard meegeleverd.

Vooraanzicht van de Razer Opus-headset

Auditief in orde

Wat betreft de eerste gebruiksindruk weten THX en Razer een bijzonder lekker pakket samen te stellen. De Opus klemt al ferm en comfortabel over het hoofd, maar het zijn de ingebouwde drivers die direct overtuigen in een rijk en zuiver palet. Zonder de ruisonderdrukking is het al aardig diep en warm, maar vooral mét schittert het in heldere en gebalanceerde precisie.

De algehele klanken zijn niet de allerluidste, maar er zit bijzonder veel contrast en diepgang in. Vooral de midden- en hogere tonen worden door de noise-cancellation kraakhelder bovenop lagere tonen gelegd. In deze situaties leveren bastonen wat van hun donkere nuance in, maar ze donderen alsnog relatief diep. Zeker met de auditieve isolatie die ruisonderdrukking biedt, klinkt dat toch vrij imposant.

Vooral in films en series levert de Razer Opus een bioscoop-achtige soundscape rondom je hoofd, terwijl het muziek veel fraaie diepgang on-the-go kan geven. Een echte muziekliefhebber prefereert waarschijnlijk puur op ervaring alsnog een Sony of Sennheiser om draadloos te gebruiken — die zijn toch net wat neutraler gebalanceerd — maar voor een eerste poging staat Razer er sterker voor dan je zou denken.

Ondermaats in ruisonderdrukking?

In de ruisonderdrukking merk je wel dat Razer “het groentje” is. Natuurlijk, veel gezoem en gebrom elimineert de ANC-modus volledig, maar abrupte geluiden worden aanzienlijk minder sterk weggedrukt. De ruisonderdrukking voldoet alsnog voor veel werk- of luistersessies, maar zij die absolute stilte zoeken, vinden in Razer misschien niet de beste kandidaat.

De imprecisie bereikt een hoogtepunt in de Ambient Awareness-modus. Deze dient de Razer Opus en microfoons zo af te stellen dat specifieke omgevingsgeluiden zachtjes versterkt worden in de geluidsuitvoer. Dat wérkt, maar lang niet zo prettig als je zou willen.

In veel gevallen blijkt de Ambient-modus juist ongewenste bromgeluiden voortdurend aan te sterken — terwijl nuttige omgevingsgeluid daaronder wegvalt. In andere gevallen, zoals in een briesje buiten de deur, kan het resulteren in hevige distortion van wind die in de MEMS-microfoon slaat. Dat gesuis is niet bepaald een pretje om naar te luisteren, kan ik je vertellen.

Mocht je de Razer Opus vooral willen gebruiken voor werk of wat kleine reizen, dan functioneert de ANC “gewoon” naar behoren. Een milde kantoorruimte wordt auditief volledig weggevaagd en ook in een drukkere treincoupé kun je nog een goed potje van muziek of podcast genieten. Maar Sony van de troon afstoten? Dat doet Razer met hun eerste poging nog niet — in ieder geval niet wat betreft ruisvrije beloftes of heldere geluidsopnames.

Strak chassis, maar soms ruw in gebruiksgemak

Desalniettemin staat Razer er alsnog sterk voor. De Razer Opus kost in veel gevallen toch wat minder dan de beginnende premium-modellen van de concurrent, maar brengt alsnog een flinke bang for your buck. THX’ expertise brengt luisterervaring vrijwel direct naar een topniveau, terwijl Razer het omhulsel prettig in elkaar heeft gezet.

In z’n geheel weegt de Opus circa 270 gram; een mooie middenweg tussen lichtgewicht en niet té priegel. De koptelefoon laat zich snel op- of uitvouwen, maar levert geenszins in op draaggemak. Op gebruiksgemak mag het echter nog wel meer vooruitgang boeken. De Opus klinkt namelijk heerlijk, maar is geen kei op sommige hands-on aspecten. Zo is nummers overslaan met de multi-function toets een aardig gehannes en lijkt ook Razers ingebakken auto-pauzeerfunctie niet zo betrouwbaar als gehoopt.

Vier screenshots van de Razer Audio-applicatie.

“Auto Pause / Resume” belooft met een bewegingssensor zelf te voelen of de headset op een hoofd of om een nek ligt — waarbij media automatisch gepauzeerd of hervat kan worden — maar de functie lijkt te pas en te onpas foutief af te gaan. Sta je lekker mee te deinzen op de beat, valt je muziek bij elke lekkere drop ineens een seconde weg. De opzet was leuk, maar het resultaat laat nog wat te wensen over. Ook na enkele firmware-updates lijkt de functie overigens nauwelijks verbeterd.

Met behulp van de Razer Audio App (Android en iOS) zijn er wát zaken om aan te passen, maar heel diepgaand wordt de functionaliteit niet. Naast THX’ nauwkeurig afgestelde geluidsprofiel zijn er vier minder genuanceerde EQ-afstellingen om te kiezen — en dat was het wel wat betreft auditieve tweaks. Verder is het hoogstens mogelijk om de automatische slaapfunctie wat uit te stellen en mag gelukkig ook de Auto Pause uitgeschakeld worden; vooral dat laatste raad ik van harte aan.

Conclusie

Underdog of niet, Razer zet met de Opus een bijzonder fraai stukje “mainstream” technologie neer. Ook buiten de gamingsferen presteert Razer met een zeker gevoel voor stijl en klasse, ook al vind je hier geen slangenlogo’s of RGB-verlichting. En juist een wat sobere en strakkere headset misstaat Razer eigenlijk allerminst.

De Razer Opus weet met behulp van THX’ expertise al snel te overtuigen in audiokwaliteit. Voor de gemiddelde smartphone-gebruiker is dat al ruim voldoende, maar Razer gooit er voldoende luxe bovenop. De ruisonderdrukking en andere goedbedoelde functionaliteiten zijn duidelijk nog niet allemaal van wereldklasse, maar de Opus staat adequaat genoeg op de markt.

Zeker gezien Razer de Opus vaak aanbiedt voor een paar tientjes minder dan menig concurrent doet, kunnen dit soort non-gaming producten nog een interessant (slangen)staartje krijgen. Mocht Razer ambities hebben om vaker buiten de game-apparatuur het vuur te openen, dan is de Opus bovenal een veelbelovend startschot.

Razer Opus

In het kort...

Wat kost Razers eerste ANC-koptelefoon?

De Razer Opus heeft een adviesprijs van 209,99 euro.

Wat mag je daarvan verwachten?

Een aardige eerste poging in de door Sony, Sennheiser en Bose gedomineerde markt van draadloze koptelefoons, zeker met het oog op prijs-kwaliteit.

Wat kan beter?

Razer en THX' ruisonderdrukking mag verder doorevolueren, alsook de fijne kneepjes in het gebruiksgemak.

Voor wie is de Opus bedoeld?

Smartphone-gebruikers die ruisloze audiokwaliteit zoeken, maar niet per se voor het topsegment willen betalen.