review
Samsung Galaxy Buds
Goede buddies voor alledaags gebruik
Met de Galaxy-lijn bezet Samsung al jaren een aanzienlijk aandeel van de high-end smartphonemarkt en biedt het een stevig alternatief voor iPhones. Kun je pochen met zo’n dure phone, dan lijken draadloze oordopjes inmiddels een moetje — vooral sinds Apple zijn klassieke witte oordopjes met het lanceren van de AirPods een draadloze behandeling heeft gegeven. Het Koreaanse antwoord? De Samsung Galaxy Buds (2019).
De adviesprijs van 129 euro is inmiddels de deur uit; voor 99 euro kun je de Galaxy Buds in huis halen. Maar wát verwelkom je dan precies? In deze eerste gastrecensie prikt Wester door Samsung’s marketingjargon voor een ongezouten oordeel…
Marketingpoespas
Mocht je denken: ‘maar Samsung had toch al eerder draadloze oordopjes op de markt gebracht?’ dan heb je gelijk. In 2016 was er immers de Samsung Gear IconX. Met een accu die slechts honderd minuten achtereenvolgende speeltijd aankon, brak die echter weinig potten.
Een jaartje later loste de Gear IconX (2018) dit heikel punt op, al bleef het weinig spraakmakende design. En voor wie was de IconX nou eigenlijk bedoeld? Alleen de niche van de tech- en gear-fanaat? Of toch ook een breder publiek?
Die twee punten zijn met de Samsung Galaxy Buds beantwoord. Met glanzende driehoekige oppervlakken die uit je oren fonkelen, zijn ze aangenaam ontworpen. Ze voelen en ogen luxe: een gedegen kompaan van de Samsung Galaxy smartphone-lijn. Heb je een fonkelnieuwe Galaxy in je handen, zo is het idee, dan horen deze Buds in je oren.
Marketinggelul natuurlijk, al schept het bij de consument een duidelijk beeld. Wil je premium geluid bij je premium telefoon, dan zou de keuze logisch moeten heten. De grote vraag is natuurlijk of de Galaxy Buds in al zijn facetten ook premium genoemd mag worden…
Samsung Galaxy Buds – Technische specificaties
- Platform Android, iOS, Bluetooth-apparaten
- Kleuren Zwart, wit, geel, aura glow-zilver
- Frequentierespons 20 Hz tot 20 kHz
- Speaker 5.8pi Dynamic Driver
- Format Stereo BT
- Codec Cirrus Logic CS47L15
- Connectiviteit Bluetooth 5.0
- Band en modus Bluetooth 2.4 Ghz
- Bereik Tot circa 10 meter
- Microfoons 4 (1 binnen- en buitenmicrofoon per Bud)
- Active Noise Cancelling Niet van toepassing
- Ambient Awareness Ja
- Batterij 58mAh
- Accuduur Tot circa 6 uur
- Oplaadtijd 15 minuten opladen voor circa 100 minuten gebruik
- Oplaadbaar Via bijgeleverde Case / Wireless PowerShare (via bijv. Samsung Galaxy S10 en hoger)
- Sensoren IR-sensor, snelheidsmeter, nabijheidssensor (VSCEL)
- Waterresistentieniveau IPX2 (niet volledig waterproof)
- On-ear controls Touchpad instelbaar met app
- Software Galaxy Wearable app (optioneel, alleen voor Android 5.0 + >1.5GB RAM)
- Afmeting 17.5 x 22.5 x 19.2 millimeter (breedte x diepte x hoogte)
- Gewicht 2 x 5,6 gram
- InbegrepenCharging Case, vleugeltips (S/M/L), dopjes (S/M/L), USB-C-kabel
Premium feel
De eerste indruk is gelukkig goed. Naast hun strakke design, zijn de stevige Buds met 5,6 gram per stuk vrij licht voor hun formaat. Ter vergelijking: een (kleinere) AirPod weegt 4 gram. Doe je ze in je oren, dan lezen sensoren dat de dopjes op je oren bevestigd zijn, wat ze kenbaar maken met een warme, bevredigende toon.
Een premium gevoel met bijkomend voordeel dat de Buds muziek of een video automatisch pauzeert als je ze beide uitdoet.
Comfortabel zijn ze ook. Ik maak uren gebruik van de Buds zonder dat ze storen. Ik besef me echter dat dit een lichaamskwestie kan zijn. Mijn oren zijn immers… aanwezig, dus veel druk oefenen de oordoppen er niet op uit. Past het bij jou niet gelijk: de Buds worden, zoals iedere in-ear oortjes, geleverd met drie formaten dopjes.
Ook bevat het doosje drie paar vleugeltips. Deze rubbertjes vormen een soort band om de Buds en voorkomen dat deze losschieten en uit je oren vallen. Erg wenselijk voor draadloze oordoppen. Wel drukken ze zachtjes op het antihelix van je oren. Mocht je daar niet tegenkunnen, dan kun je voor het kleinste formaat kiezen, wat in feite helemaal geen vleugeltips maar simpele rubberen bandjes zijn.
Minder premium is het waterresistentieniveau. Met een IPX2-beoordeling kunnen de Buds alleen tegen wat druppels. Sproeiend of opspattend water moet je dus te allen tijde voorkomen. Heb je lang haar, sport je intensief en/of ben je van nature een grote zweter, dan zijn de Buds niet je beste vrienden.
De draagbare App
De Samsung Galaxy Buds blinken uit in gebruiksgemak. Binnen luttele seconden (if that) zijn je oordopjes telkens weer verbonden door middel van Bluetooth 5.0. Eenmaal de optionele Galaxy Wearable app op je telefoon geïnstalleerd en bij een connectie wordt gelijk de app geopend. Handig om gelijk te zien hoeveel batterij er nog in je ronde vriendjes zit en om on the fly nog wat instellingen aan te passen.
De Samsung Galaxy Buds en de Galaxy Wearable app geven met hun naam aan hoe Samsung wilt dat je ze gebruikt – met een Samsung Galaxy-telefoon. Schattig, al werken de Galaxy Buds op elk apparaat dat Bluetooth ondersteunt. Op mijn recente Samsung Galaxy verbinden de Buds onmiddellijk, maar dat doen ze net zo snel op mijn oude Xiaomi. De bijbehorende app op Apple’s App Store is echter wel alléén te gebruiken met de Samsung Galaxy Buds+, waarover later meer.
Audiobasis
Draadloos of niet, Samsung of een ander merk: je koopt oordopjes omdat je kleine speakers in je oren wilt knallen. Het geluid wat uit de Samsung Galaxy Buds komt is alleraardigst; muziek met veel lagen blijft helder.
Verwacht echter niet omver geblazen te worden, zeker niet als je een liefhebber bent van een zware bas. Ook corrigeert de dynamische equalizer op de app een heleboel, vooral merkbaar in verwarmde middentonen die vooral rocknummers een dikke knuffel geven. Heb je overigens een Galaxy S10, zet dan tevens de Dolby Atmos-functie aan. De verschillen zijn enorm.
Het nadeel van dergelijke softwarematige aanpassingen is dat je deze niet op elk apparaat kunt inzetten. Verbind je de Buds met je pc, dan moet je bijvoorbeeld genoegen nemen met het ‘vanilla’-geluid. Voor Jaap de Boer geen probleem, voor de doorgewinterde audiofiel een tegenvaller. Al zal laatstgenoemde sowieso niet voor Bluetooth-oordopjes kiezen.
Meer met microfoons
Elke Bud heeft twee geluidsingangen, een microfoon aan de binnen- en buitenkant. Die nemen je stem via je hoofd en van buitenaf op. Op rumoerige plekken zou zo het achtergrondgeluid eruit moeten worden gefilterd. Bij rustige omgevingen, is je stem door de extra microfoons helderder. Dat is het idee althans. Bijkomend gevolg is dat op een luidruchtige locatie je klinkt alsof je in een doos bevindt. Je schedel is immers de klankkast die de Buds gebruiken om je stemgeluid op te nemen.
Voor actieve geluidsonderdrukking worden de mics niet ingezet (sowieso een gemis in de feature-lijst), al sluiten de Buds van zichzelf de gehoorgang uitzonderlijk goed af. Sterker nog, zet je een beetje muziek op, dan versta je niemand.
Daarom heeft Samsung een Ambient sound-functie toegevoegd. Hier sluizen de buitenmicrofoons achtergrondgeluid door. Je kunt zelf dan nog aangeven of je wilt dat stemmen extra worden opgepikt. Kortom: wil je specifiek bewust zijn van verkeer of van die ene persoon die je aanspreekt in de supermarkt — al heb je ook een goed excuus die hoe dan ook te negeren.
Knoploze knoppenopties
Mijn favoriete onderdeel van bedrade oortjes is het veelvoorkomende bedieningspaneel ín de kabel. Het gebruiksgemak van volumeknoppen met in het midden een pauzeknop die dubbele dienst doet om nummers over te slaan bij een dubbele klik, is ongeëvenaard. Geen telefoon uit je broekzak hoeven ritselen elke keer als een te luid nummer opkomt. Of shuffle je wéér dat ene nummer geeft die je echt eens uit je afspeellijst moet vissen.
De Samsung Galaxy Buds hebben geen directe knoppen, maar touchpads. Met het glimmende driehoekige oppervlak aan de buitenkant bedien je alles. Hoeveel je kunt doen met één knop heeft Apple sinds de eerste iPod al bewezen, maar toch ontbreekt het bij Samsungs draadloze oortjes aan opties.
Eén druk op het touchpad en je nummer pauzeert, twee taps en je slaat een nummer over, drie en je gaat naar het vorige nummer. Een laatste optie, als je een van de twee Buds lang indrukt, is de enige programmeerbare. Je kunt dus niet per oortje keuzes maken. Hier blijft het bij.
Samsung verplicht je bizar genoeg dus om een keuze te maken. Wil je met de ene Bud je geluidsvolume kunnen verlagen en met de andere het volume verhogen, dan moet je het daar maar mee doen. Dan kun je met je Buds geen stemcommando’s inspreken, noch kun je schakelen naar (en gebruikmaken van) Samsungs hippe Ambient sound-optie.
Het is maar een ironisch verhaal. Voorganger Gear IconX stond wél volumebediening op het touchpaneel toe. Naar boven of beneden schuiven met je vinger was voldoende…
Oplaadkanon
Met een batterijduur van ongeveer zes uur onafgebroken muziek luisteren zijn Samsungs oortjes betrouwbare vrienden voor je dagelijkse fietstochtje of OV-gependel naar werk. Bovendien laden de oortjes bizar snel op: je hoeft maar vijftien minuten koffie te leuten en de oortjes kunnen er weer anderhalf uur tegenaan.
Opladen doe je met het bijgeleverde Charging Station. Prop een USB-C kabel in de case, die het formaat en uiterlijk van een luxe lenzendoosje heeft, en je Buds laden samen met het Charging Station op. Inderdaad, het doosje heeft een eigen accu die je in staat stelt nog eens 7 uur extra batterijduur in je jaszak te stoppen. Eens per twee à drie dagen opladen is voor de gemiddelde gebruiker dan ook voldoende.
Wanneer je Buds in het oplaadstation rusten, verbreken ze hun Bluetooth-verbinding. Daarmee laden ze lekker op, maar één belangrijke optie kun je dan niet meer gebruiken.
De “Find My Earbuds”-functie op de App laat je Buds vogelgeluiden produceren als je ze kwijt bent. Dan moeten ze alleen wel eerst via Bluetooth met je telefoon verbonden zijn. En aangezien je jouw Buds waarschijnlijk niet buiten de Case laat slingeren, is de Find My Earbuds-optie over het algemeen waardeloos. Ben je het doosje (en daarmee waarschijnlijk ook je Buds) kwijt, dan moet je ouderwets zoeken.
Samsung Galaxy Buds Charging Case – Technische specificaties
- Batterij 252 mAh
- Accuduur Tot circa 7 uur
- Afmeting 70 x 38.8 x 26.5 millimeter (breedte x diepte x hoogte)
- Gewicht 39,6 gram
- Oplaadbaar via USB-C
Galaxy Buds, plus nog wat
Dit jaar bracht Samsung een geüpdatete versie uit van zijn Buds met de Samsung Galaxy Buds+. Deze Plus-versie moest de problemen van het origineel wegnemen. Daar is het Zuid-Koreaanse conglomeraat slechts gedeeltelijk in geslaagd.
Eerst het goede nieuws. Samsung bevestigt een extra microfoon aan de buitenkant van elke Bud om de gesprekskwaliteit te verbeteren. Ook is er een specifieke app voor de Plus-variant uitgebracht op Apple’s App Store. De batterijduur is ook onder handen genomen: de Earbuds gaan elf uur onafgebroken mee en laden nóg sneller op.
Echter, legio problemen blijven. De vernieuwde Buds zijn met dezelfde IPX2-waardering nog altijd niet waterproof. Allicht nog storender is dat ook de Plus-oortjes niet individueel zijn te programmeren. Jij bepaalt nog altijd alleen wat er gebeurt als je jouw vinger op het touchpad houdt.
Concluderend…
Het design, comfort en gebruiksgemak van de Samsung Galaxy Buds zorgen voor premium-aanvoelende draadloze oortjes. Daar komt bij dat de Buds geluid beter isoleren dan elke andere oordop die de binnenkant van mijn oren hebben gezien. Honderd euro tel je neer voor luxe in weelde.
Als je op imago inzet althans. Tegelijkertijd zijn dit namelijk draadloze doppen die weinig aanpassingsvrijheid bieden, bij extreem zweten uitmoeten en gesprekken in een drukke omgeving niet toestaan. Zelfs de duurdere Plus-editie lost niet alles op.
En of je die drie extra tientjes wilt neertellen voor de Samsung Galaxy Buds+, hangt vooral af of je veel in het openbaar belt en allergisch bent aan het opladen van je spullen, dan wel veel lange vluchten maakt. Heb je een iOS-apparaat en vind je het design van de Galaxy Buds mooier dan de afgesneden Apple-oortjes die AirPods heten, dan móét je de Plus-variant wel verkiezen boven de reguliere editie.
Samsung Galaxy Buds
Kort door de bocht
Wat moet het kosten?
De Buds zijn inmiddels geprijsd op een schappelijke 99 euro. Ga je voor de Plus-variant, tel er dan nog dertig bij op.
Wat krijg ik daarvoor terug?
Een degelijke draadloze audio-kompaan met de nodige virtuele toeters en bellen.
Wat doet het goed?
Verwacht aardig geluid en gebruiksvriendelijkheid in een premium verpakking – voor een (inmiddels) passende prijs.
Wat kan beter?
De microfoon(s) van de Buds maken audiobellen in drukke ruimtes onmogelijk en de app biedt te weinig aanpassingsvrijheid. Dat eerste lost de "+"-versie op; het tweede niet.
Voor wie is dit geschikt?
Iedereen die kabelbreuk zat is en degelijke oortjes zoekt waarmee je ook dood gevonden durft te worden.