review

Corsair HS70

Knipt kabels en knopen door

Tom Kauwenberg

 |

5 maart 2020

Waar de meeste gamers Corsair kennen als een hoofdzakelijk hardware-merk, blijft Corsair ook pompen op het gebied van peripherals. Primair met prima toetsenborden, maar zo nu en dan ook met andere randapparatuur. De Void-lijn was een eerste zet op het gebied van geluid, waar vanuit de HS-serie geboren werd; iets minder opzichtige broertjes.

Met de Corsair HS70 biedt de Amerikaanse fabrikant wederom een nieuwe, draadloze headset. Dezelfde form factor en globale specs als de HS50 en HS60, zij het dan zonder de kabels. Vrijheidje blijheidje dus, in ruil voor ongeveer 109,99 euro.

Die richtprijs à elf tientjes mag je echter wel met een korrel zout nemen; in wezen pluk je headset uit de (digitale) schappen voor een schappelijkere prijs. Het hier geteste witte model is online te vinden voor iets onder de 85 euro, waar het zwarte model ongeveer een tientje zwaarder weegt.

Corsair kwam later ook op de proppen met nog iets duurdere “SE” speciale editie, maar die lijkt niet grootschaal in omloop te zijn binnen de Benelux.

Geen poespas op je porum

Wat je uiteindelijk voor de prijs terugkrijgt aan headset, is bijzonder “subtiel” te noemen. Een draadloze gaming headset en USB-zender, zonder al te veel poespas daaromheen. Zelfs in het globale ontwerp lijkt Corsair meer ingetogen dan ooit, vooral na het nogal uitbundige debuut van de Void-lijn.

Van glossy zijpanelen of “slimme” RGB-verlichting is in dit geval dan ook geen sprake. De HS-lijn kiest mind over matter en levert gewoon een functionele koptelefoon op pc én PlayStation. Twee grote oorschelpen, één stevige hoofdband. Je eerste beste buitenstaander zal niet eens vermoeden dat het vehikel op je hoofd per se bedoeld is voor game-doeleinden; het wegwerken van de modulaire microfoon draagt daar hevig aan bij.

Over smaak valt te twisten, maar naar mijn idee zet Corsair hiermee de juiste stappen. Niet iedere gamer zoekt immers een kermisattractie op zijn of haar kop, hoe graag marketingcampagnes ons ook maar het tegendeel willen bewijzen.

Dit soberdere ontwerp wijkt mogelijk wel wat af van de toch vrij “extra” gaming-toetsenborden die van Corsair gewend zijn, maar het laat zich nog steeds goed paren met strakke computerkasten en andere apparatuur.

Corsair HS70 Headset – Technische specificaties

  • Platform Windows, PlayStation 4
  • AudioproductieTwee 50 mm grote drivers
  • Frequentierespons20 Hz tot 20 kHz
  • Gevoeligheid111dB (+/-3dB)
  • Impedantie32 Ohm op 1 kHz
  • Connectiviteit Via 2,4 Ghz USB-A receiver, micro-USB
  • Accuduur Tot circa 16 uur
  • Bereik Tot circa 12 meter
  • On-ear controls Microfoondemper, analoge volumepotmeter
  • Software Corsair iCUE (optioneel)
  • Audio-upscaling “7.1 Surround Sound”
  • Afmeting 155 x 100 x 205 millimeter (breedte x diepte x hoogte)
  • Gewicht330,5 gram (exclusief kabel)
  • InbegrepenUSB-receiver, modulaire microfoon, micro-USB-kabel (1.8 meter)

Een stevige sound

Het moge duidelijk zijn; Corsair wil met de HS-lijn meer nadruk leggen op de kwaliteit dan het overkomen. Qua bouw staat dat statement al fier overeind. In gebruik blijkt de HS70 stevig en robuust, zonder overdreven zwaar uit te pakken. Ingebouwde accu of niet, ook gedurende de langere game-sessies blijft dat allemaal comfortabel zitten.

Oh, en over een stootje hoef je ook niet te vrezen. Zonder kabels wordt het immers wel erg gemakkelijk om de koptelefoon zo maar ergens neer te pleuren, maar solide aluminium constructie is tegen een klap opgewassen. Je houten koffietafel zal eerder huiveren; daar buts je zomaar een deuk in.

Jammer is alleen wel hoe de on-ear controls en verdere afwerking minder aandacht hebben gekregen. De knoppen, potmeter en het onnodig vaak knipperende LED-lampje doen weer afbreuk aan het meer premium overkomen. Die features ogen en voelen ronduit “goedkoop” voor een product dat oorspronkelijk bedoeld was voor een hoger prijssegment.

Hoge highs

Allemaal prima en wel, maar hoe klinkt het dan? “Degelijk” is misschien wel de beste manier om het te beschrijven. De 50 millimeter grote luidsprekers doen wat je van ze verwacht, maar tegelijkertijd passeren ze nergens echt de standaard van vandaag de dag.

Het klankgeluid van de Corsair HS70 is van nature zuiver in het bereik, al neigt het vaker naar schel dan prettig warm. Kristalhelder, maar soms “schuurt” dat spreekwoordelijke glaswerk enigszins.

Voor een gamer biedt die afstelling mogelijk net iets meer awareness op het slagveld, waar het voor muziekliefhebbers afzien is. Hogere tonen schieten meer dan eens pijnlijk ver uit, terwijl er op het gebied van bas niet bijzonder veel diepgang te vinden is.

Een laag iCUE

Dat “neutrale” geluid van de headset is wel enigszins op te leuken aan de hand van iCUE, het overkoepelende stuurprogramma van Corsair. Vanuit die omgeving is het mogelijk om met de EQ-afstellingen (en het neppe surround-geluid) te spelen, waardoor bijvoorbeeld de gewenste zwaardere tonen alsnog aan te sterken zijn.

De keerzijde van die halfbakken oplossing blijkt echter dat instellingen niet op te slaan zijn ín de headset. Zoek je precies die ene prettige afstelling, dan moet iCUE pertinent aanstaan. Dat is schraal, want circa 345 Mb aan werkgeheugen (!) in moeten leveren voor alleen dat geluid, voelt niet bepaald als een eerlijke rekensom.

Zonder iCUE vervalt ook de iets te geile vrouwenstem die je vertelt hoe vol de accu zit of wanneer deze leeg dreigt te lopen; enkel wat schelle bliepjes zijn je indicatie voor een lege accu. Precies diezelfde bliepjes tetteren overigens ook wanneer het radiosignaal van de zender weg lijkt te vallen. Heel handig bedacht, allemaal.

En dan voel je ‘m al aankomen; de PlayStation 4 ondersteunt natuurlijk geen Corsair-software. Mocht je daar ook wat draadloze uurtjes op willen klokken, dan zijn een flets geluid en hoge bliepjes de norm. Godzijdank wordt de overdreven echo-achtige “7.1 Surround Sound” je daar wel standaard bespaart.

Loze draden

Het gemis van stevig geluid is waarschijnlijk grotendeels te wijten aan de draadloze aard van de Corsair HS70. De vrij identieke Corsair HS50 — het analoge en goedkoopste broertje — bewijst immers dat dezelfde driver wél in staat zijn een bijzonder prettig geluid te creëren. Schijnbaar laten die warmere tonen zich niet (succesvol) door een zender proppen.

Begrijp me niet verkeerd: de analoge bouw is fantastisch en wel, maar vooral op het digitale front lijkt Corsair de mist in te gaan. Met de beloofde zestien uur levensduur is zelfs de accu op papier on par, maar het komt klaarblijkelijk wel weer met zijn eigen concessies. In of rondom die draadloze verbinding gaat nogal wat kwaliteit verloren — misschien wel meer dan schappelijk is.

Zelfs de zogenaamde twaalf meter aan draadloos bereik lijkt zelden behaald te worden. Nu is mijn appartementencomplex misschien rijk aan verdwaalde 2.4 GHz-golven, maar “stabiel” is die verbinding allerminst.

In gevallen waar ik aan de wandel ga met de headset op, kan te pas en te onpas de audiostream tot stilte komen. Met een betonnen muur tussen zender en ontvanger is daar misschien nog begrip voor, maar als het relatief vaak gebeurt over twee meter en een glazen wandje, dan is er iets aan het handje.

Nogmaals: mijn woonomstandigheden zijn misschien niet optimaal, maar ik zou stellen dat geen enkel modern huishouden vrij is van radiogolven. We kunnen immers ook niet allemaal in Corsairs draadloze testfabriek wonen.

Fantastische Xbox 360-flashbacks…

Steriele locatie of niet; over de microfoon hoef je sowieso niet naar huis te blèren. Hoewel ook Corsair de moeite zag het Discord Certified-embleempje af te nemen, zegt dat maar weinig over de daadwerkelijke communicatiekwaliteit.

Doorgaans geldt dat “gaming headsets” een microfoon moeten hebben, maar dat de helderheid daarvan bijzaak is. Dat gegeven voel (en hoor) je bij de HS70 als geen ander doorgalmen. Als een pijnlijk schrille echo, dat wel.

Met wat auditieve verbeteringen (en directe terugkoppeling) vanuit de iCUE-software kan het nog enigszins door de bocht, maar wie de microfoon as is gebruikt; zet je jezelf schrap. Vrijwel iedereen in je groepsgesprek zal hier zijn zegje over willen doen. Over dat je als een robot uit 1998 klinkt — of dat ze oorlogsflashbacks krijgen naar die keer dat een twaalfjarig kind op Xbox Live boos verkondigde dat hij bedden had gedeeld met ieders moeder.

Corsair HS70 Microfoon – Technische specificaties

  • Platform Windows, PlayStation 4
  • Soort microfoon Unidirectioneel, noise cancelling
  • Aansluiting Tweepolige 3.5 millimeter audiojack
  • Plaatsing Exclusief op linkerzijde
  • Verstelbaarheid Buigzaam metaaldraad
  • Frequentierespons100 Hz tot 10 kHz
  • Gevoeligheid-40dB (+/-3dB)
  • Impedantie2.2k Ohm
  • Endorsement Discord Certified
  • Software Corsair iCUE (optioneel)

Draadloos totaalpakket

Al met al is de Corsair HS70 een headset die wel degelijk een boel leuke verkooppunten aan mag vinken. Een stevige headset met draadloze capaciteiten voor de gamer; daarin is Corsair met vlag en wimpel en geslaagd.

Dit geheel is degelijk op de meeste fronten, maar feilloos is het bij lange na niet. Draadloos mag doorgaans wat kosten; en bij Corsair hoor je waarop bespaart is.

De valkuilen liggen vooral in Corsairs uitvoering van legio aspecten in en rondom de koptelefoon. Zonder de pc-software steekt de headset ietwat karig af voor diens richtprijs, terwijl dat stuurprogramma zelf ook geen sterspeler te noemen is. Het helpt je de (uitgaande) audio wat meer naar je hand zetten, maar baanbrekend is het nergens. Zeker niet voor de toch ferme prijs.

Voor een potentiële aankoop dien je vooral de vraag te stellen; wat is belangrijker? Robuust geluid of draadloze mogelijkheden? Mocht je dat eerste liefhebben, dan doe je er goed aan misschien juist die goedkopere Corsair HS50 of een soortgelijke analoge headset te overwegen. Die klinkt al snel een heel stuk fraaier, met nóg minder poespas eromheen. En dat past net zo goed meteen in je PlayStation 4, zonder enig verlies van de features.

Corsair HS70

Kort door de bocht

Hoeveel kost draadloze degelijkheid?

Circa 109,99 euro.

Wat krijg je daarvoor?

Een draadloze instapper, smaakvol(ler) ontwerp.

Waar is het minder sterk?

Bij het doorknippen van de kabels, werd ook de audiokwaliteit doormidden gezaagd.

Voor wie is dit dan wel geschikt?

Gamers die draadloos willen gaan, ook als dat ten koste gaat van andere features.