review
Logitech G915
Draadloos, degelijk en peperduur…
Na high-end muizen en headsets is nu de beurt aan chique gaming-toetsenborden om de kabels door te knippen. Draadloze, mechanische toetsenborden zijn misschien verre van de norm, maar ze zijn wel degelijk in opkomst. Logitech doet een duit in dat zakje met de wel erg fraai ogende G915; een ultiem platte en kabelvrije kameraad op je bureaublad.
Het mag met de richtprijs van 249,99 euro wel een aardige investering zijn, maar daarvoor krijg je wel een van de meest luxe letterplanken op de markt. Is het daarmee vooral een statement vanuit Logitech — of kan de G915 verbinding maken met gamers in grotere getalen? We pluizen het platte paradepaardje uit, aan de hand van deze review…
Diep gaan in vlak zijn
Logitech omarmt de draadloze en “draagbare” insteek van hun nieuwste toetsenbord in hun vormgeving. Ja, we spreken hier over een volwaardig, mechanisch keyboard voor de gamer, maar nee; echt lomp hoeft het daarmee niet te zijn.
Voor de G915 sloeg Logitech de handen ineen met het Chinese Kailh, die het toetsenbord van hun Low-Profile Choc Switches heeft voorzien. Net zo goed kundige mechanische schakelaars, nu voorzien van een platter ontwerp. Daarin is uiteraard ook wat mechanische keuze geboden, met de optie voor een lineaire, “voelbare” of een clicky variant.
De Choc-schakelaars stellen de G915 in staat om mechanische duurzaamheid, per-key RGB-verlichting én precieze actuering (op 1,5 millimeter / 50g) te leveren, terwijl het tegelijkertijd bespaart op de dikte van het toetsenbord.
Opmerkelijk is dan wel weer dat Logitech tóch de lengte is in gegaan door de numpad niet weg te snijden; een luxe die het merk nog niet op wil offeren tegenover gewonnen ruimte.
Logitech G915 – Technische specificaties
- Form factorDraadloos, mechanisch gaming-toetsenbord
- Draadloos Via “Lightspeed” USB-A dongle / Bluetooth
- Accuduur Tot 30 uur (met volle verlichting)
- SwitchesKailh Low-Profile “Choc” (lineair, “tactile” of “clicky”)
- Actueringskracht50g (geldt voor elk type Choc)
- Travel tot activatie1,5 millimeter
- Totale travel2,7 millimeter
- Levensduur switches70 miljoen aanslagen gegarandeerd
- Lay-out Volledig QWERTY, 5 macrotoetsen, profiel- en mediabesturing
- Anti-ghosting N-key rollover
- Frequentierespons 1000 Hertz ultrapolling
- Responstijd 1 milliseconde (over kabel en Lightspeed-dongle)
- Aansluiting Micro-USB-kabel, USB-A dongle
- Kabel Gevlochten micro-USB-kabel, 1.8 meter
- Drivers Logitech G HUB
- Opslag on-board storage voor 4 (macro-)profielen, twee lichtprogramma’s
- Verlichting per-key RGB backlighting
- Constructiemateriaal geborsteld aluminium, kunststof
- Verstelbaar tweetraps kickstand (4° en 8°)
- Afmeting 475 x 150 x 22 millimeter (breedte x diepte x hoogte)
- Gewicht Circa 1025 gram (exclusief kabel)
- Extra’s Micro-USB-extender meegeleverd
Op de tast af
De schakelaars an sich slagen er wel in om de G915 neer te zetten als een luxe-apparaat. Grote kans dat toetsenbordfanaten hun “high-profile” schakelaars niet in de ban willen doen, maar voor wie de overstap wagen wil; ze klikken zalig weg. Afgezien van een (enigszins schappelijke) toename in wobble op de toetsen zelf, mag het mechanische gevoel er zeker wezen.
In het geval van dit reviewexemplaar betreft het de witte, clicky Choc-schakelaars. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Cherry MX’ iconische blauwe switch is de daadwerkelijke click hier enorm subtiel.
De actueringskracht van 50g is identiek aan dat soort “grote broertjes”, maar het gevoel en geluid zijn lichter. Deze Chocs voorzien nog altijd in dat prettige klikje, maar snel “gerittetik” klinkt op dit apparaat niet als een luide mitrailleur — eerder als een bodemloze voorraad LEGO-stukjes die voortdurend wegsijpelt.
Ook de extra toetsen mogen er wezen. Aan de hand van “ouderwetse” rubberen dome-knoppen bedien je gemakkelijk de (draadloze) profielen of je computermedia, met een fraai en vooral breed volumewiel om het af te maken.
Naadloos, draadloos
Maar dan, die draadloze belofte. Logitech steekt de G915 onder hun Lightspeed-vaandel: de in-house noemer voor draadloze apparatuur die ook gamers kan bekoren. Aan de hand van de vrij minieme USB-A dongle wordt het daarmee mogelijk om de Logitech G915 op afstand te bedienen, mét de belofte van slechts 1 milliseconde responstijd — doorgaans de gulden gaming-standaard.
Zelf zou ik stellen dat een toetsenbord — meestal toch een vrij statisch object — de minste noodzaak voelt om draadloos te gaan, maar goed: Logitech flikt het. De G915 kun je zorgeloos inzetten voor veeleisende game-sessies, ook al doet het de vaste, vertrouwde kabel in de ban.
Veeleisende, competitieve gamers zullen ongetwijfeld zweren bij hun stevige snoeren (met al het recht van dien), maar ook dát blijft altijd nog mogelijk met dit model. Aan de hand van een micro-USB-poort kan het toetsenbord direct aangestuurd worden, terwijl het zichzelf dan simultaan oplaadt voor de volgende “mobiele” sessie.
Die accu mag er overigens ook wezen. Zelfs met de fraaie RGB-verlichting op vol vermogen, kan de G915 nog een uur of dertig meegaan. Geen wéken gaming zonder laadsessie, maar om voeding zit het niet verlegen. Schaal je die relatief intensieve LED-jes even omlaag (of gebruik je ‘m over Bluetooth) dan beginnen die uren gemakkelijk tegen de drie cijfers aan te tikken. In die zin hebben we het zeker over een zuinige letterplank.
Door de snelle schakeling tussen Lightspeed en Bluetooth — mede door die prettige extra toetsen — leent de G915 zich bovendien om probleemloos (een soort van) simultaan op twee verschillende apparaten te gebruiken. Het nut daarvan is niche, maar content creators met afzonderlijke game- en stream-pc’s kunnen er wellicht een slagje uit slaan.
Beestige bouw
Waar Logitech de meeste meters maakt, moet toch wel de algehele bouwkwaliteit en -afwerking zijn. Los van de fraaie schakelaars en het draadloze imago, blijft de G915 ook in het overkomen overtuigend.
Met dat opvallend platte en langwerpige uiterlijk zou je misschien verwachten dat het toetsenbord priegelig aanvoelt, maar het tegendeel wordt bewezen. Logitechs draadloze plank is een goede kilogram aan fraai kunststof en aluminium, met daarin legio goed doordachte ontwerpideeën.
Onder die genialiteit valt de terugkeer van Logitech’s tweetraps kickstand — uit te klikken op 4° of 8° — maar ook het inbrengen van een dwarsliggende metalen plaat, die het geheel rigide maakt. Combineer die “steunpilaar” met de haast onmerkbare opwaartse buiging die de behuizing maakt, en je voelt dat Logitech na heeft gedacht over dit apparaat ook chique houden. In de G915 zit geen wrik; dit model houdt zichzelf in vorm.
Software en RGB
Bijzaak voor de een, broodnodig voor de ander; de belofte van prettige software en creatieve kleurverlichting. Naar mijn idee kwam Logitech al langer van goede huizen met hun (eerdere) stuurprogramma’s en LightSync RGB-vaandel, maar de Logitech G HUB onderstreept dat nog eens.
De G HUB slaagt erin het strak-stoere uiterlijk van de apparatuur te spiegelen met een stukje stuurprogramma. De driver is in diens overkomen modern en zakelijk, maar daaronder schuilen alle mogelijkheden die een gamer zou zoeken op zijn of haar toetsenbord. In minimalistisch overzicht programmeer je zo licht- en macroprofielen op het on-board geheugen, naast een rits optimalisaties (en handige verwachtingen) voor de accuduur.
En ja, ook die LED-verlichting mag er wezen. Uiteindelijk vormt het misschien de grootste aanslag op de accu, maar de kleuren en felheid an sich doen niet onder aan de lampenfactor van menig ander mechanisch toetsenbord. Voor zover dat er überhaupt toe doet, dan.
De G HUB is in die zin misschien een tikje beperkter dan, zeg, je Razer Synapse of ASUS’ Aura Creator, maar Logitech heeft de overhand in strakke stabiliteit. Zonder al te veel moeite mount je een aantal geinige lichtshows (waarvan tot twee “eigen”) op het plankje, die vervolgens ook zónder de software en/of over Bluetooth nog door kunnen schitteren.
Concluderend…
Al met al is de Logitech G915 absoluut een ijzersterk stukje toetsenbord, waar menig pc-enthousiasteling warm van mag worden. Van de geslaagde implementatie van platte schakelaars tot het stevige en mobiele imago; alle elementen baden in aandachtig gefabriceerde luxe. Maar verdomme, die prijs.
Met een prijskaartje van 249,99 euro zet Logitech wel érg hoog in — te hoog, voor de meeste gamers. Het kostenplaatje maakt de G915 eerder een statement van kunde dan een concurrent voor andere high-end toetsenborden. En dat terwijl dat niet per se hoeft, als je het mij vraagt.
Logitech doet er dan ook goed aan dit concept een tikkeltje toegankelijker aan te bieden, met in ieder geval één alternatief dat de kosten enigszins drukt; de bekabelde G815. Voor ongeveer vijftig euro minder heb je dan dezelfde bouw en luxe, enkel zonder de draadloze functionaliteit.
Dat kleinere broertje zal mijn inziens meer animo trekken, maar een ánder alternatief is vooralsnog welkom. Snijdt Logitech ooit tóch dat numerieke toetsenbord weg, dan kan het draadloze element alsnog zegevieren, misschien zonder je portemonnee in tweeën te rijten. Ook dat zou (meer) gamers tegemoet kunnen komen.
De volwaardige G915 drukt echter weinig kosten — en dat voel je absoluut. Mocht je om geld niet verlegen zitten en wil je álle luxe van een hoogwaardig mechanisch toetsenbord toch draadloos hebben, dan kun je dat hierin zonder twijfel vinden.
Logitech G915
In 't kort
Wat moet het kosten?
Logitechs nieuwe paradepaardje is geprijsd op een stevige 249,99 euro.
Wat krijg ik daarvoor terug?
Een luxe en ultiem laag gaming-toetsenbord, met volledige draadloze functionaliteit.
Wat doet het goed?
Van de bouwkwaliteit tot aan de Choc-schakelaars; dit is sexy op meer fronten dan ik wil toegeven.
Wat kan beter?
Met deze hoofdprijs normaliseert dit soort luxe nooit. Waar blijft dat goedkopere, tenkeyless broertje?
Voor wie is dit geschikt?
Pc-gamers die al hun toetsenbordluxe kabelvrij willen hebben, ook al kost dat klauwen met geld.