Featured Video Play Icon

review

MSI Optix MAG272CQR

Premium 1440p-prestaties voor een prima prijs

Tom Kauwenberg

 |

4 mei 2021

Hardware-fabrikant MSI maakt al enige tijd ook een stel gemene monitors. Met het vizier op de gamer gericht biedt de brede Optix MAG-lijn fraaie prestaties, tegenover competitieve prijzen. De MSI Optix MAG272CQR zet die visie voort, met ditmaal een aantal nieuwe trucjes. Wat mag je à 449,99 euro verwachten aan gaming-monitor?

Side note: Momenteel wordt de MAG272CQR ook vaker afgeprijsd aangeboden. Op verschillende webshops vind je de monitor voor een boel tientjes minder.

Allereerst: hoe steekt het geheel in? De MSI Optix MAG272CQR is een 27” grote gebogen monitor, met een QHD-resolutie van 2560 bij 1440 pixels. Om dat in gaming-lijnen te houden, spuwt de monitor beelden uit met slechts 1 milliseconde vertraging. Aan de andere hand wordt de al stevige 144 Hertz verversing van voorgangers opgeschaald naar 165 Hertz.

Meer charme in de middenklasse

Op die specificaties is het al een gaming-monitor in hart en nieren, maar daar blijft het niet bij. MSI wil in de middenklasse méér bieden, wat terug te vinden is in een aantal fraaie tegemoetkomingen. In het gebruik laat het scherm zich makkelijk verstellen, terwijl het alleszins stevig aanvoelt. De MAG272CQR doet qua afwerking denken aan duurdere modellen.

De hoek van een gaming-monitor, met daarop het MSI Gaming-embleem prijkend.

Zo is de voeding integraal verwerkt, maar zijn de schermranden en het chassis relatief dun. In de strakke behuizing prijken bovendien twee doorgeluste USB 3.2-poorten en een felle Mystic Light-verlichtingsbalk. Zelfs de poot overtuigt in minimalistisch stijl, terwijl deze nergens inlevert op de stevigheid van het geheel. Alles voelt riant, maar het geheel oogt strak.

MSI Optix MAG272CQR — Technische specificaties

  • Resolutie 2560 x 1440 pixels (QHD / 2K)
  • Beeldverhouding 16:9
  • Curve 1500R
  • Schermgrootte 27 inch (69 centimeter)
  • Pixeldichtheid 109 PPI (pixels per inch)
  • Paneel VA, LED backlit
  • Helderheid 300 nits
  • Contrastratio 3000:1 (native)
  • Dynamisch contrast 100000000:1
  • Kleurbereik 8 bit (+ 2FRC), 1.07 miljard kleuren
  • Kleurgamma 90% DCI-P3 / 100% sRGB
  • Kijkhoek 178°/178° (breedte/hoogte)
  • Responstijd 1 milliseconde (GtG)
  • Verversingssnelheid 165Hz (over DisplayPort)
  • Beeldsynchronisatie AMD FreeSync
  • Aansluitingen 2 x HDMI 2.0b, 1 x DisplayPort 1.2, 1x USB Type-C
  • Audio 3.5 mm jack out
  • Besturing 5-wegs joystick achterop
  • Stroomverbruik 61 Watt, voeding ingebouwd
  • Afmetingen 61,1 x 56,0 x 26,7 centimeter (hoogte x breedte x diepte)
  • Verstelbare tilt -5˚ omlaag, 20˚ omhoog
  • Verstelbare hoogte 0 ~ 130 millimeter (traploos)
  • Gewicht 9,8 kilogram
  • Bevestiging VESA-suspensie (100 x 100 mm) optioneel

De technologie die de beeldende beloftes waar moet maken, ligt vooral bij het ingebouwde paneel. MSI heeft het voor elkaar gekregen een VA-paneel op te voeren naar die luxe 165 Hertz verversing, maar hoe presteert dat dan? Welnu, dat is dus waar MAG272CQR niet op élk front kan overtuigen. Het is een beest van een beeldscherm, maar wel een ietwat eenzijdige.

Competitieve spelprestaties

Als we het hebben over spelprestaties, dan zet de MSI Optix MAG272CQR zichzelf prachtig in de markt. Competitieve spellen knallen van dit beeldscherm, zeker op die hogere framerates. Met 1 milliseconde responstijd en de mogelijkheid om je 165 frames per seconde met AMD FreeSync te synchroniseren, worden je flickshots aardig in de watten gelegd. Wie zijn systeem goed afstelt, gaat geen van die vele framepjes missen.

Overzicht van alle I/O-poorten op de MSI Optix MAG272CQR gaming-monitor.

Zelf heb ik aardig wat Overwatch geklokt, in combinatie met AMD FreeSync (verkapt als G-Sync) én de recente implementatie van NVIDIA Reflex. Uiteraard moet ik bekennen geen bijzonder kundige speler te zijn, maar ook ik profiteerde simpelweg van het totaalplaatje. Langzaamaan verdwalen er steeds meer schoten toevalligerwijs naar hoofden.

Meer frames, meer stabiliteit en minder input-vertraging, dat is hoe MSI in de schermen overtuigt. Zeker gezien de schappelijke prijs, krijg je hier aardig wat prestaties terug.

Geen “echt” HDR?

Qua snelheid heeft MSI het goed voor elkaar, maar het zijn die ándere beloftes waarop de fabrikant in heeft moeten leveren. Zo pronkt MSI met een “HDR Ready”-label op de doos en in het marketingmateriaal. Dat klinkt als geen minne beweringen, maar het zet je misschien eerder op het foute spoor.

“HDR Ready” is namelijk net zo HDR als “HD Ready” ooit HD was. Lees: gewoon niet echt. In tegenstelling tot volwaardig HDR is het paneel niet in staat om minimaal 10-bit kleuren te produceren, maar de reguliere 8-bit — zij het dan met toevoeging van extra dithering-effecten. Het resultaat is een ongekend flets beeld, dat vervolgens vrij ongemakkelijk met lichtere en donkere regionen sjoemelt.

Vooraanzicht van de MSI Optix MAG272CQR gaming-monitor, met daarop een screenshot van Sea of Thieves afgebeeld.

MSI verkoopt dat als de 1.07 miljard verschillende kleuren (bekend van heuse HDR-schermen), maar de vergelijking loopt aardig mank. Zo maar wat schaduwen aansterken staat niet gelijk aan wat we verwachten van een High Dynamic Range. In realiteit ben je beter af door de HDR Ready-modus te laten voor wat het is, en gewoon op 8-bit van de MAG272CQR te genieten.

Diepe contrasten, maar niet altijd

Op het reguliere kleurenspectrum schittert de MSI Optix MAG272CQR vooral van sterke contrasten. De contrastratio van 3000:1 staat in lijn met de verwachting voor VA-panelen, waardoor MSI een zalig diep zwart voorschotelt. De gaming-monitoren van enkele jaren terug verbleken eronder — letterlijk.

Qua helderheid staat het echter nog wel flink in lijn met de standaarden van even terug. De achterliggende LED-verlichting topt af op 300 nits, wat niet bijzonder fel is. In het duistert schittert dit scherm, maar harde kleuren vervagen enigszins in omgevingen met wat meer zonlicht. Voor deze prijsklasse is dat nog te overzien, zeker in ruil voor die sterke spelprestaties.

Niet per se voor creatievelingen

Dat brengt ons bij de belofte voor algehele kleurreproductie. MSI spreekt zelf van 90% dekking van het DCI-P3 kleurengamma, maar zelf betwijfel ik dat. Of eerder, ik wil geloven dat het kán, maar MSI lijkt de optie zelf niet te bieden. De MAG272CQR kent een aantal ingebakken kleurprofielen, maar simpelweg geen daarvan lijkt fotorealisme na te streven.

Foto van het on-screen display (OSD) menu op een MSI Optix MAG-monitor.

Wie op de MSI Optix MAG272CQR voor het sRGB-profiel kiest — waar 100% dekking wordt beloofd — krijgt wel een aardig vertekende versie van het kleurengamma voorgeschoteld. De tinten dragen een zeker volume, maar ze lijken niet helemaal juist geijkt. Veel kleuren komen aanzienlijk donker uit te verf, terwijl bijvoorbeeld lichtere huidtinten soms overdreven roze aanvoelen.

Voor de gamer vormt dat nauwelijks een probleem, maar een creatieve professional wil hier niet aan beginnen. Menig goedkopere monitor schetst een zuiverder plaatje. Met de juiste afstellingen kan hier hoogstwaarschijnlijk alsnog een fotorealistisch beeld ontstaan, maar in dit model levert MSI het niet out-of-the-box. Dat is jammer, maar niet geheel onbegrijpelijk, gezien de meer op snelheid gerichte insteek.

Meer premium voor de prijs

MSI maakt de kleine misstanden echter goed in gebruiksgemak en charme. Naast de eerder genoemde throughput van USB is de monitor bijvoorbeeld ook voorzien van een handig haakje voor je headset. In combinatie met de vlotte verstelbaarheid — in hoogte en tilt— en fraaie afwerking is het een uiterst veelzijdig display. Vooral als dit je enige monitor is, is het er eentje die in veel luxe voorziet.

Daarbovenop komt dan nog de RGB-verlichting. Achterop prijkt wederom MSI’s kleurrijke Mystic Light-balk, ditmaal feller dan ooit. Het sfeerlicht geeft absoluut geen Ambilight-effecten, maar kan wel een leuke gradient op de muur werpen. Daarmee overtuigt het vooral van een chique extra draai op de al aardig ontworpen achterzijde.

Achteraanzicht van de MSI Optix MAG272CQR-monitor, inclusief inbegrepen standaard.

Het algehele design draagt nog altijd een traditioneel gaming aesthetic jasje, maar het wordt nergens te uitbundig. De MSI Optix MAG272CQR zou ook een minimalistische set-up niet misstaan. Zeker voor dit middensegment oogt en voelt dit bijzonder premium en prestatiegericht.

Conclusie

De MSI Optix MAG272CQR is met vlag en wimpel geslaagd als competitieve gaming-monitor. Tegenover een scherp prijspunt van 449,99 euro biedt MSI je snelle 1440p/165Hz-prestaties, vanuit een aardig diep VA-paneel. Additionele luxe, zoals het charmante en vooral stevige chassis, bieden net dat beetje extra overtuigingskracht.

Daartegenover levert de MAG272CQR wel in op kleurreproductie en de manke “HDR Ready”-belofte. Het scherm kan helaas niet op alle fronten schitteren. Games ogen in een handomdraai fantastisch, maar MSI mist wat realistischere profielen om media-liefhebbers te kunnen bekoren.

De kleurreproductie kan natuurlijk altijd nog gekalibreerd worden, maar echt HDR lijkt volledig buiten bereik. Gezien de focus op vooral competitieve prestaties is dat echter goed te overzien.

MSI Optix MAG272CQR

In één oogopslag...

Wat kost een esports-waardige monitor van MSI?

De Optix MAG272CQR heeft een richtprijs à 449 euro, maar gaat her en der al voor een flinke duit minder over de toonbank,

Maakt het de beloftes waar?

In snelle prestaties slaagt het met vlag en wimpel. Tal van snellere games schitteren op 1440p en 165Hz, met fraaie contrasten bovendien.

Wat doet het minder goed?

De "HDR Ready" belofte loopt aardig mank. Daarnaast lijkt de monitor beeldrealisme (voor bijvoorbeeld foto- en filmliefhebbers) niet na te willen streven.

Voor wie is dit bij uitstek geschikt?

Zoek je competitieve prestaties, maar wil je niet per se de hoofdprijs betalen — dan staat de MSI Optix MAG272CQR bijzonder lekker in de markt.