Featured Video Play Icon

review

PAX 3

Verdampt met efficiëntie en gevoel voor smaak

Tom Kauwenberg

 |

20 april 2021

Een joint opsteken; het zit in onze cultuur. Maar toch, hoe Nederlands het gebruik van wietje ook voelt, we zijn eigenlijk gigantisch achterhaald in hoe we het doorgaans tot ons nemen. Het gebruik van puurpijpjes en verdampers heeft voor ons een vreemd en vooral Amerikaans nasmaakje, maar er zit wat in.

De Californische fabrikant PAX laat met hun vaporizers bijvoorbeeld ook zien dat cannabis op een slimme, high-tech manier ingenomen kan worden. Is de PAX 3 de vape die zelfs stugge Nederlander aan de damp kan krijgen?

First things first

For the record: ik zou mezelf wel als die typische, Nederlandse stoner kunnen beschrijven. In de hoop de taboes en stigma’s rondom drugsgebruik te bestrijden, kom ik daar tegenwoordig ook vaker voor uit. Ik blow al jaren met enige regelmaat, en ik zie eigenlijk niet in waarom we daar niet “gewoon” over kunnen praten. Zó slecht is het allemaal niet — maar mocht je anders denken, laten we daar dan ook een open gesprek van maken.

Eerder biechtte ik mijn gebruik al op tegenover High Humans, nu leidt die openheid me verder tot de recensie van een gadget-achtige vaporizer. Het is niet dat ik op een soort missie ben om wiet te normaliseren, maar ik doe het natuurlijk ook niet zonder reden. Zoals ik het zie, is het alleen maar beter om dit soort producten openlijk te kunnen bespreken. Om ze niet, vanwege een of andere taboesfeer, compleet te verzwijgen.

De PAX 3 vaporizer, rechtopstaand op een dressoir.

Of je het gebruik an sich nu goed of slecht vindt, een vaporizer als deze biedt een gezonder alternatief voor een ouderwetse joint opsteken. Met behulp van dit soort verdamping kan schadelijke rook omzeild worden, waardoor een genotsmiddel veiliger genoten kan worden. Dat wil je niet verzwijgen. Daarom laat ik “Tom, de stoner” ook een keer een zegje doen op Toms Tech. Geen zorgen: volgende keer gaat het gewoon weer over een mooi toetsenbord, of zo.

Wat ís het?

Maar goed, de PAX 3 dus — wat is het precies? Deze gadget à tweehonderd dollar kenmerkt alweer een derde generatie van PAX’ draagbare verdampers, specifiek bedoeld voor consumptie van cannabis. Het oogt als een uit de kluiten gewassen powerbank, maar stiekem is het een elektronisch puurpijpje in een strak jasje.

De geïntegreerde inductie-oven aan de ene kant van de PAX warmt je vergruisde bloemen op, aan de andere kant nip je de opgebouwde dampen eruit. Zo simpel is het principe. De nadruk ligt daarbij wel op verdampen — de cannabis wordt niet verbrand. Hierdoor laat de vape schadelijke(re) stoffen achterblijven in het residu. Dat is wel zo fijn voor je longen, los van het feit dat de toevoeging van tabak hierbij überhaupt niet benodigd is.

PAX 3 (Complete Kit) — Technische specificaties

 • Ovengrootte Goed voor circa 0,3 gram cannabis
 • Temperaturen Instelbaar tussen 174° en 215° Celsius
 • Opwarmtijd Circa 20 seconden
 • Accu 3.500 mAh (niet vervangbaar)
 • Batterijduur Goed voor 8~10 “sessies”
 • Voeding Magnetische (USB-)lader inbegrepen
 • Laadtijd Circa 2,5 uur (over USB)
 • Sensoren Meet warmte, beweging
 • Feedback Haptische trillingen, 4 RGB-lampjes
 • Profielen Standard, Boost, Efficiency, Flavor en Stealth
 • Connectiviteit Bluetooth (LE), tot circa 3 meter
 • Applicatie PAX App (Android, iOS en web)
 • Materiaal Geanodiseerd aluminium, kunststof, rubber
 • Afmetingen 3,0 x 9,8 x 2,1 centimeter (breedte x hoogte x diepte)
 • Gewicht Circa 92 gram
 • Inbegrepen o.a. Concentraat-inzet, multi-tool, hoge en lage ovendeksel, plat en verhoogd mondstuk, drie ovenplaatjes, USB-lader, ‘Maintenance Kit’

Een functie die de PAX 3 onderscheidt van de dampende concurrentie, is de mogelijkheid om ook concentraten te verdampen. Met een eigen oven-inzetstuk (inbegrepen in de ‘Complete Kit’) wordt het mogelijk om net zo makkelijk THC-oliën te nuttigen. Voor de gemiddelde Nederlandse wietgebruiker staan de bizar sterke dabs misschien ver van het bed, maar de mogelijkheid is hoe dan ook mooi meegenomen.

PAX’ belofte is bovenal bijzonder efficiënt wietgebruik, maar dan in een slanke, draagbare vorm. Een vorm die op het blote oog niet “stoner” uitstraalt, maar those who know, know. Dat is geen USB-stick, vriend. Los van alle beloftes mag PAX’ gevoel voor stijl geprezen worden.

Inkijkje op de PAX 3 vaporizer, reeds gevuld met wat vergruisde en aangestampte cannabis.

Deftige beloftes en dikke dampen

PAX maakt de verkooppraatjes ook dubbel en dwars waard. De PAX 3 is gigantisch makkelijk in het gebruik, terwijl het je cannabis consistent naar de juiste temperaturen lanceert. Simplistisch maar effectief: PAX is een beetje als “de Apple van de vaporizers”.

Het nog aardig ruime oventje kan in ongeveer twintig seconde opwarmen, met temperaturen tussen de 180 en 215 graden Celsius. Dat is ruim voldoende om met precisie de juiste stoffen te verdampen — en andere juist niet. Aan de hand van verschillende verdampingsprofielen kan de oven zich daarna ook slim aanpassen om je bloemen efficiënter te nuttigen.

Dat is vooral waar de PAX 3 zich nog het meest bewijst in de gadget-factor. Met behulp van een Bluetooth-verbinding en de PAX App (Android, iOS en web) kun je de vape naar smaak afstellen. Zowel met temperaturen als het oven-gedrag experimenteer je in een handomdraai. Optioneel zijn zelfs de vier RGB-lampjes enigszins in lichtprofielen te customizen, compleet met geïntegreerde spelletjes en al.

Op en top stoner engineering

Ook zonder de applicatie is de PAX 3 al een vlotte vaporizer, maar door te spelen met de instellingen, kun je meer uit het apparaat én je wiet halen. Enerzijds kan een bowl langer meegaan, anderzijds kun je ook nauwkeurig genieten van smaken en effecten. Daarin ligt wat meerwaarde voor de PAX 3 boven andere vapes, maar het blijft optioneel.

Eenmaal ingesteld, is het een kwestie van aanzetten, wachten op je trillinkje and you’re good to go voor een hijs — of een hele sessie. Aan het complete proces kan weinig écht misgaan, zelfs al ben je zo stoned als een garnaal.

Ongeacht het precieze profiel merk je in dag-tot-daggebruik vooral dat er goed is nagedacht over de PAX 3. Het apparaat ligt prettig in de hand en voelt op alle fronten verfijnd aan. Slimme details, zoals de oven die automatisch afkoelt zodra de vape merkt dat hij even stil ligt, onderstrepen PAX’ snuggere tegemoetkomingen. Deze gasten willen je wiet net zo min verspillen als jijzelf.

Bovenaanzicht van de PAX App op een smartphone, met daarnaast de verdamper zelf.

Een lang weekend op één lading

De PAX 3 is niet alleen PAX’ slimste model, het is ook de generatie die het langst meegaat. Op een volle lading van de 3.500 mAh accu zou de PAX 3 tot tien “sessies” mee kunnen gaan. Lees: zolang je niet voortdurend dampen slurpt, overleeft deze vape gemakkelijk een festivalweekend of een chille werkweek.

Het opladen an sich gebeurt overigens via een meegeleverde, magnetische lader. Op de PAX 3 is geen enkele I/O-poort te vinden. Die ontwerpkeuze geeft de vape zeker een minimalistische charme, maar het komt de laadtijden niet bepaald tegemoet. Over de twee contactpuntjes knalt de lader de batterij in tweeënhalf uur vol over USB. Dat is dertig minuten sneller dan de PAX 2, maar het is nog altijd flink.

De wachttijd op zichzelf is geen doodzonde, maar dient wel in het achterhoofd gehouden te worden. Wie niet plots met een lege vape wil zitten, moet de PAX 3 nog relatief vaak aan de lader laten rusten.

De vaporizer met korte adem?

Jammer genoeg is de accu zelf niet handmatig te vervangen, waarmee een PAX 3 wel op levensduur inlevert. Eerdere recensies beweren dat het apparaat alweer twee jaar lang prima meegaat, maar hoe lang houdt die batterij het daarna nog vol? Dat moet nog maar blijken.

Voor de stevige richtprijs, zou je toch minimaal vier jaar aan stabiele vape-prestaties verwachten. Maar goed, dat is dus stof voor later…

De PAX 3 deels uit elkaar gehaald. Zichtbaar zijn het platte mondstuk, de ovenschermpjes en het 'halve' dekseltje.

Gemakzuchtig in onderhoud

Sowieso is voortdurend onderhoud een onderdeel van de PAX 3. Dat heb je nu eenmaal met vaporizers. Wie consistentie in de dampen zoekt, moet het apparaat eens in de zoveel sessies schoonmaken. Ook daarin komt PAX je tegemoet, met het relatief simpele ontwerp. Een bowl inladen gaat al gemakkelijk, maar ook het opschonen op zijn tijd is geen crime.

Het is een kwestie van de twee kantjes eraf wippen, het ovenplaatje verwijderen en wat alcohol zachtjes door het metalen componenten vegen. Daarvoor zijn in de ‘Maintenance Kit’ alvast wat handige ragertjes meegeleverd, die het nauwe pijpje al vlot uitborstelen. Verder vergt het hoogstens een wattenstaafje om de oven even op te boenen of het mondstuk mee te reinigen. Veel complexer wordt het niet.

De losse schermpjes, mondstukken en ovendeksel(s) zijn allemaal gemakkelijk te vervangen, maar ze laten zich ook prima onderhouden. Ook in die hoekjes voel je dat PAX meedenkt. Enige voorzichtigheid bij het schoonmaken blijft altijd aangeraden, maar na wat gewenning voer je een hele APK op het vehikel uit, terwijl je misschien één goede YouTube-video meepakt.

Drie PAX-dekseltjes naast elkaar. Van links naar rechts: de standaarddeksel, de deksel voor halve ladingen en het inzetstuk voor concentraten.

Conclusie

Zolang een ingebouwde accu je niet direct afschrikt, weet de PAX 3 absoluut te overtuigen als een gedegen, draagbare verdamper voor wiet. Het apparaat maakt vrijwel al zijn beloftes hard, terwijl het rijk is aan slimme touches in vrijwel elke hoek van het apparaat. In alle aspecten komt het apparaat je op snuggere wijze tegemoet. PAX wint daarbovenop bonuspunten voor de minimalistische, Apple-achtige stijl.

Net als met een Apple, kent de PAX 3 natuurlijk ook concurrentie die simpelweg meer voor minder biedt. De PAX 3 is geenszins een end all be all voor vapes. Qua specificaties zijn er al een handvol apparaten die bijvoorbeeld nét wat meer speling in temperatuur bieden, naast het feit dat een geheel vaste verdamper sowieso consistentere prestaties kan voorschotelen.

Dat gezegd te hebben, staat de PAX 3 momenteel wel in de markt als een van de makkelijkste en mooiste draagbare vaporizers. Deze gadget misstaat de broekzak van talloze stoners absoluut niet — waaronder ongetwijfeld ook die van een aantal stugge Nederlanders.

PAX 3

Kort door de bocht...

Wat is het precies?

Een draagbare verdamper voor cannabis — eventueel ook concentraten.

Hoeveel mag het kosten?

Het basispakket kent een richtprijs van 200 dollar. De iets luxere 'Complete Kit' kost circa 250 dollar.

Waarom is de PAX 3 zo in trek?

De PAX 3 overtuigt in efficiëntie en charme. Zowel in het gebruik als in het onderhoud komt de vape je voortdurend tegemoet.

Waar zit de crux?

Het laden kan wat langzaam gaan. Gezien de accu ook niet te vervangen is, wordt ook de levensduur van het apparaat beperkt.