Featured Video Play Icon

review

Ducky One 2 RGB TKL

Zo simplistisch dat ’t chique wordt

Tom Kauwenberg

 |

24 november 2020

Als het aan toetsenbordpuristen ligt, zit je bij Ducky vrijwel altijd goed. De Taiwanese fabrikant staat al jaar en dag garant voor stevige, mechanische toetsenborden, zónder daarbij ooit overstuur te gaan met uitbundige overbodigheden. Sinds 2017 is de “One 2”-reeks Ducky’s populairste hangijzer voor nieuwe keyboards, met legio verschillende vormen en smaakjes om uit te kiezen.

Vandaag behandelen we in het specifiek de Ducky One 2 RGB TKL; een bijzonder simplistisch en tenkeyless toetsenbordje, wat toch voor 139,99 euro op de kop mag. Dat is niet verkeerd aan de prijs, maar volgens liefhebbers zijn dat soort prijzen de aankoop dus dubbel en dwars waard.

Eendje om te onthouden

Als er één ding is waar Ducky zich specifiek op toespitst, dan zijn het wel de klanken van toetsenbordliefhebbers. De formule van de toetsenborden is sinds 2008 nauwelijks aangepast; Ducky’s zijn eerder meegegroeid met de tijd en de feedback van lovende klanten. Qua ontwerp zijn het nog altijd diezelfde toetsenbordjes, al doen ze ook in “huidig jaar” zelden onder aan het topsegment.

Zo zijn er inmiddels One 2-modellen in legio kleuren en vormen, maar ze delen allemaal dezelfde focus: een stevig toetsenbord voorschotelen. Vooral de typervaring zelf doet er daarbij toe — voor gekke features hoef je bij Ducky niet aan te kloppen. Zelfs wat handige mediaknoppen of een paar macrotoetsen ga je bij dit merk niet vinden. Ducky’s zijn opvallend barebone, maar dat is juist waar hun aantrekkingskracht ligt.

Daartegenover staan de nieuwe One 2’s wel garant voor luxes die meer in lijn zijn met wat toetsenbordliefhebbers zoeken. Denk aan los te koppelen USB-C kabels als de standaard, stevige double shot PBT-keycaps en een rotsvaste bouw. Oh- en natuurlijk RGB-verlichting, de enige “overbodigheid” waar inmiddels geen enkele fabrikant meer omheen kan. Al bestaan er nog altijd One 2-modellen met minder veelzijdige verlichting, al druk je daar tegenwoordig nauwelijks kosten mee.

Isometrisch aanzicht van het Ducky One 2 RGB TKL-toetsenbord (wit, Cherry MX Blue)

Ducky One 2 RGB TKL (Wit) – Technische specificaties

  • Form factorTenkeyless (TKL) toetsenbord
  • SwitchesKeuze uit selectCherry MX-aanbod
  • Actueringskracht45g, 55g of 60g (linear, tactile of clicky)
  • Travel tot activatie2,0 millimeter (lineair/tactile) of 2,2 millimeter (clicky)
  • Totale travel4,0 millimeter
  • Levensduur switches100 miljoen aanslagen gegarandeerd
  • Lay-out Tenkeyless, ANSI, (media)functies onder Fn-laag
  • Anti-ghosting N-key roll-over / 6-key roll-over
  • Frequentierespons 1000 Hertz ultrapolling
  • Aansluiting USB-A
  • Kabel Losse USB-C kabel, rubberen sleeve, 1.8 meter
  • Drivers Ducky RGB Software (optioneel)
  • On-board geheugen Ruimte voor twee CM-profielen (macro’s + RGB)
  • Verlichting Per-key full-RGB backlighting
  • KeycapsPBT-plastic (met transparantie)
  • Constructiemateriaal Kunststof, aluminium
  • Afmeting 365 x 135 x 40 millimeter (breedte x diepte x hoogte)
  • Gewicht Circa 950 gram (exclusief kabel)
  • Extra’s Keycap puller, unieke double-shot PBT-keycaps (zeven stuks)

 

Betalen voor betrouwbaarheid

Mocht je jezelf afvragen waarom men dan gemakkelijk 139,99 euro neerlegt voor een ogenschijnlijk simpel toetsenbordje, dan is het antwoord minstens net zo simpel. Het gaat hier om een bepaald gevoel van vertrouwen.

Natuurlijk, voor de helft van de prijs (!) scoor je het verkleinde instapmodel van bijvoorbeeld de Cooler Master CK550. Dat soort alternatieven beschikken over net zo veel toetsen, een schappelijke bouw en misschien nog wel fellere verlichting. Bij concurrenten als de Wooting One krijg je voor dezelfde prijs een TKL-toetsenbord met volledig analoge input (nog altijd een unicum) en bizar soepele switches. Waarom wordt juist Ducky dan voortdurend beladen met lofspraak op je favoriete internetfora?

Het hangt vooral af van waar je als toetsenbordgebruiker naar zoekt. Menig typpurist verkiest duurzame knopjes boven uitbundige verkooppraatjes. Net zo goed dat een betrouwbare bouw en lay-out boven felle verlichting staan. Precies dát is wat Ducky levert, waar dat bij andere fabrikanten soms een gok blijft. Ducky legt simpelweg liefhebbers van mechanische toetsenborden in de watten, door puur te focussen op de prettigste typervaring.

Profielaanzicht van een opstaande Ducky One 2 RGB TKL, met daarop de spatiebalk vervangen met een van de meegeleverde unieke keycaps.

Simpel, maar stevig als geen ander

En ja, al die beloftes worden waargemaakt; ook de One 2 voelt op vrijwel alle fronten stevig en goed doordacht. Van de tweetraps-kickstand en bijzonder fraaie Cherry MX-stabilizers tot die dikkere PBT-keycaps — welke zich ook altijd makkelijk laten vervangen met unieke artisan knopjes — er is weinig aan te merken op hoe Ducky een toetsenbordje in elkaar draait.

Het enige waar Ducky’s One 2 TKL nog meters op zou kunnen maken, is het bouwmateriaal van de behuizing. Daarbinnen schuilt uiteraard een aluminiumplaat verwerkt om het geheel te verstevigen (dat lukt ook, overigens), maar de buitenste laag bestaat dan weer uit simpel kunststof.

Een mooier, metaalachtig buitenlaagje bewaart Ducky dan weer voor hun vele Limited Editions. Dat voelt toch jammerlijk voor de al prijzige standaarduitvoeringen. Tegen dit soort bedragen steekt een plastic omhulsel simpelweg wat schraal af, al helpt het dat Ducky-toetsenborden maar weinig real estate overlaten rondom de hoofdzakelijke toetsen. In doorgaans gebruik zal het verschil je snel niet opvallen.

Zij-aanzicht van de Ducky One 2 RGB TKL in het wit, met de voet halverwege uitgeklapt en de regenboogverlichting zichtbaar tussen de keycaps.

Simplisme in software

Van origine zijn de Ducky-toetsenborden dus toegespitst op hun simplistische insteek. Het zijn dé plankjes die puristen verkiezen voor het gevoel, alsmede het gemak waarmee ze zich laten customizen. In fysieke zin is dat ook bijzonder makkelijk; je prikt er zo een chique nieuwe kabel in of vervangt de standaardknoppen met aftermarket kunstwerkjes. Maar qua software? Daar lijkt Ducky nog erg terughoudend te zijn.

RGB-lampjes zijn, zoals eerder aangekaart, een soort gegeven binnen de wereld van randapparatuur. Ook Ducky’s nieuwe reeks toetsenborden wordt vrijwel standaard geleverd met per-key kleurenverlichting, maar qua aansturing doet het bedrijf onder aan meer mainstream opties.

De doeltreffende (en volledig optionele) Ducky RGB Software maakt het inderdaad mogelijk om de kleurtjes per toets aan te passen en macro-koppelingen aan te maken, maar echt diepgaand is het programma niet te noemen.

Misschien ben ik dan verwend met de uitbundige mogelijkheden van bijvoorbeeld Razer-producten (die op hun beurt genadeloos gekopieerd worden door concurrenten als ASUS), maar Ducky’s applicatie steekt schraal af voor het steevast hogere prijspunt.

Bovenaanzicht van Cherry MX Blue-schakelaars, een keycap puller van Ducky en legio double-shot, PBT-keycaps.

RG-Blauwe ballen

Ducky’s huidige software ondersteunt nauwelijks animaties met de RGB-lichtjes, laat staan profielen met meerdere lagen ‘bovenop’ elkaar of interactieve functies. In zijn totaliteit voelt de software alsof Ducky een stagiair er een weekje op los heeft gelaten, en meer ook niet. En hoe simplistisch het ook overkomt, zelfs het gebruiksgemak laat daarbij te wensen over.

In theorie zouden de LED-jes in Ducky-toetsenborden net zo veel gekke profielen kunnen huizen als de Razers en Logitechs van deze wereld, maar Ducky vertikt het vooralsnog met hun eigen software. Uiteraard is dat absoluut geen doodzonde — RGB boeit immers lang niet iedereen — maar het blijft een aparte overweging. Qua ingebakken lichtprofielen en -mogelijkheden speelt dit gelijk met veel goedkopere toetsenborden, zoals bijvoorbeeld die van Cooler Master of het grut van Chinese massaverkopers.

De karige software is grotendeels te omzeilen door lichtprofielen en macro-koppelingen middels toetsencombinaties te programmeren, maar ook dat voelt klungelig voor producten van deze prijs. Per Ducky-toetsenbord verschilt nogal eens wat op het on-board geheugen bewaard kan worden (en vooral hoe), met grote delen van de instructies maar krampachtig uit het Chinees vertaald. Dat is toch aanzienlijk minder chique, ook al zal het velen niet per se veel uitmaken.

De achterzijde van de Ducky One 2 RGB TKL, met daarop het logo van fabrikant Ducky en de One 2-reeks zichtbaar.

Er kan er maar eend de beste zijn

Karige software daargelaten, staat Ducky nog altijd fier overeind als een merk voor toetsenbordliefhebbers. De One 2-modellen borduren mooi voort op wat Ducky ooit zo groots maakte, nu met legio moderne verbeteringen, waaronder losse USB-C kabels en dikke PBT-keycaps. Vrijwel alles aan de bouw van deze toetsenborden lijkt toegespitst op een stevige typervaring, welke zich ook weer makkelijk uit laat breiden met nieuwe kabels of een setje unieke keycaps. Dat is waar de Ducky One 2 de meeste appeal vindt.

De Ducky’s zijn in die zin de perfecte middenweg naar volledig customized keyboards. Ducky richt zich evenals op typpuristen met een simplistische esthetiek, maar deze modellen vallen nog net buiten dat peperdure niche-segment met bijvoorbeeld zeldzame (en/of hot swappable) schakelaars.

Mocht je dus een toetsenbord zoeken waar je de komende jaren in stijl en stevigheid mee vooruit kan (én kun je je vinden in het schakelaar-aanbod van Cherry MX), dan kun je altijd een Ducky One 2 overwegen. De plankjes lijken misschien niet veel voor te stellen, maar dit is en blijft liefde voor mechanische toetsenborden in een ongekend pure vorm.

Ducky One 2 RGB TKL

Kort door de bocht...

Wat mag 't kosten?

De TKL-versies van de Ducky One 2 hebben in de Benelux een richtprijs à 139,99 euro.

Hoezo zijn Ducky's zo overdreven duur voor hun overkomen?

Ducky-toetsenborden verdienen populariteit met hun uitmuntende bouwkwaliteit en focus op een verfijnd typgevoel.

Voor wie is dat dan geschikt?

Toetsenbordpuristen (met een voorliefde voor Cherry MX-schakelaars) kunnen aardig warm worden voor de simplistische insteek van Ducky.

Zijn Ducky-toetsenborden in die zin de perfect plankjes?

Niet per se. Waar Ducky wel degelijk kwaliteit in de bouw levert, mag het nog meters maken op software en gebruiksgemak.