Featured Video Play Icon

review

Razer Viper Ultimate

Veel luxe, en toch vederlicht in gebruik

Tom Kauwenberg

 |

12 september 2020

Ze zijn lang geridiculiseerd om hun overdreven marketing en overkomen, maar Razer maakt tegenwoordig weer gemene muizen als vanouds. Je weet wel, zoals ze dat rond 2006 deden. Sinds een jaar of drie investeert Razer weer moeite in de markt die hun ooit groot maakte, met onder meer reeksen aan betaalbare krachtpatsers. Legio oude muislegendes werden succesvol omgedoopt in moderne jasjes, maar inmiddels is het ook weer tijd voor vernieuwing. De Razer Viper Ultimate is zo’n nieuwigheidje binnen de muizenmarkt, en het is zeker de minste niet.

De Viper-reeks vormt Razers terugkeer naar snelle, ambidextrous muizen. Lees: geschikt voor zowel rechts- als linkshandige. Daarin is dan de keuze voor een Viper-standaardmodel met ‘ouderwetse’ high-end specificaties, een afgeslankte Mini-uitvoering en dus ook de draadloze Razer Viper Ultimate, die we vandaag behandelen. Deze wordt dan toevallig ook weer met (169,99 euro) of zonder (149,99 euro) Razers universele oplaadstationnetje verscheept.

De Ultimate is, niet bepaald verrassend, een extreem luxe en dus ook kabelvrije uitvoering van de nieuwe Viper-vorm. En ja, ongeacht dat compacte uiterlijk, blijkt dit pakketje nog aardig volgepropt met mooie beloftes…

Top-down beeld van de Razer Viper Ultimate en het bijbehorende (universele) oplaadstation.

Razer Viper Ultimate + Charging Dock – Technische specificaties

  • GebruikDraadloos (met 2.4 GHz HyperSpeed dongle) of bedraad (micro-USB)
  • Vorm‘True Ambidextrous’
  • Kabel 1,8 meter Speedflex kabel, voor opladen of bedraad gebruik
  • VoedingOplaadbaar met custom micro-USB / Razer Mouse Charging Dock
  • AccuCirca 70 uur (zonder RGB-verlichting)
  • SensorRazer Foxus+ Optical Sensor
  • Precisie 100 tot 20.000 DPI (dots per inch)
  • Acceleratie 40G
  • Maximale snelheid 50 G / 650 IPS (inch per seconde)
  • Lay-out 8 programmeerbare toetsen
  • Schakelaars Razer Optical Mouse Switches, gegarandeerd 70 miljoen clicks
  • Frequentierespons 1000 Hertz ultrapolling
  • Responstijd 1 milliseconde
  • Mouse acceleration niet van toepassing
  • Lift-off afstand Advanced Lift-off/Landing tweakbaarheid
  • Verlichting Full-RGB Razer Chroma, één regio
  • Software Razer Synapse 3
  • Opslag Hybrid on-board storage (4+1 profiel)
  • Afmeting 126,7 x 66,2 x 37,8 millimeter (lengte x breedte x hoogte)
  • Gewicht 74 gram (exclusief kabel)
  • MeegeleverdRazer Mouse Charging Dock (universeel), USB-A dongle, 2x micro-USB-kabel

Luxe in lichtgewicht

Naast de torenhoge specificaties is de Viper bij uitstek een apparaat voor gamers die op zoek zijn het lichtste muisje. Denk aan competitieve gamers met bijvoorbeeld een expertise in shooters. Met slechts 74 gram (sans kabel, natuurlijk) en minimale wrijving ‘zweeft’ dit ding bijna over je bureaublad. Geen lomp gewicht, geen stroeve kabel; alles staat in het kader van frictie elimineren.

In het geheel gaat het dan ook om een afgeslankte muis. Waar gaming-muizen doorgaans wat ongemakkelijke of zelfs lompe vormen kunnen hebben, schittert de Viper in een simpel en symmetrisch uiterlijk, ontdaan van alle logheid. Zelfs Razers ooit zo schreeuwerige Chroma-verlichting is slechts minimaal meegenomen — en de muis oogt voor de verandering ook fantastisch wanneer deze uitgeschakeld wordt. Wel zo handig als je acculading wil besparen.

Razer Viper Ultimate-muis afgebeeld in het bijbehorende Charging Dock, beide groen verlicht.

Het zijn de kleine dingen in het leven…

Een grotere hand vouwt er mogelijk wat krampachtig overheen, maar dit muisje biedt de wendbaarheid die je als snelle gamer zou zoeken. Enkel de twee zijknoppen aan de ándere zijde zijn wat lastiger om daadwerkelijk à la milliseconde in te drukken, maar in doorsnee gebruik is dat nauwelijks een obstakel. Waar het ertoe doet, is dit een krachtpatser met minieme massa.

Zelfs het stevige scrollwiel is in dit model deels ‘uitgehold’ om gewicht te besparen. Daarmee bereikt het misschien niet de lichtgewichtrecords van bijvoorbeeld de Glorious’ Model O-muizen, maar het is aardig op weg om elektronische atleten tegemoet te komen. En dat terwijl het alsnog stevig en betrouwbaar aan blijft voelen, hoe licht of kabelvrij dit ook is.

Ook de vier nieuwe PTFE-voetjes dragen bij aan die flexibele visie. Alles voelt als een glad, wrijvingsloos oppervlak. Zelfs mijn inconsistente giga-muismat (lees: vol kattenharen en -halen) glijdt ineens fraai. De vraag resteert hoelang dit antiaanbaklaag-goedje meegaat ten opzichte van ouderwetse teflon-pootjes en andere plakkertjes — daar hoor je misschien over een jaar meer over. Voor nu zwiepen ze in ieder geval bijzonder lekker heen en weer.

Bovenaanzicht van de Razer Viper Ultimate in gebruik, waarbij het logo oranje verlicht is.

Kleine verpakking, grote beloftes

Qua bouwkwaliteit en concept staat de Viper dus al zijn mannetje, maar met de Ultimate-noemer gaat het pas écht overstag. Geheel in Razer-stijl poogt de Viper Ultimate de concurrentie te overtreffen met een reeks nieuwe nummertjes en bijbehorende componenten. Dat mag ook wel voor de prijs, want die streeft absoluut naar het topsegment. En toch, ook voor 149,99 euro krijg je aardig wat mooie beloftes mee.

Allereerst is daar Razers nieuwe Focus+ Optical Sensor — het oogje wat de muis van allerlei hoog gegrepen specificaties voorziet. De sensor levert een precisie tot en met 20.000 DPI (tegenover de 16.000 DPI die het topsegment voorheen rijk was), met 99,6 procent nauwkeurigheid op die resolutie. Daarbovenop komt dan de opgehoogde tracksnelheid van 650 IPS, met 50 G als maximale versnelling.

Het zijn aardige getalletjes om mee te koop te lopen, maar in de praktijk resulteert het vooral in een bijzonder betrouwbare muis. Het oordeel is mogelijk ietwat vertekend door het gemak waarmee dit beestje heen en weer zwiept, maar onregelmatigheden heb ik nergens opgemerkt. Zelfs de draadloze ‘HyperSpeed’-verbinding lijkt nagenoeg vertragingsvrij. Ook in snellere spellen zal het niet snel de muis zijn die je schot verziekt — ik erken ook gewoon dat het mijn belabberde reflexen waren.

Een muis op een missie

Zelfs in de piekuren van mijn Overwatch-verslaving was het een genot om uit te wijken naar de Razer Viper Ultimate. En dat komt dan van een gamer die, na tientallen tests met allerlei uiteenlopende muizen, altijd weer terugkeert naar dezelfde sensor — het liefst bedraad ook.

De draadloze consistentie en flexibiliteit zijn heerlijk voor competitieve spellen en ander snel muiswerk, maar voor het priegelwerk ben je mogelijk tóch beter af met een fermer apparaat.

Met de nodige uurtjes aan flickshots oefenen, overtuigt dit zonder twijfel in die snelle scenario’s. Ben je zelf echter een persoon die met regelmaat lijntjes trekt in Photoshop of flink door Premiere Pro moet scrollen? Dan is dit lichtgewicht simpelweg op de foute niche gericht.

Het afgeslankte ontwerp en ‘tactical gaming grade‘ scrollwiel hebben absoluut hun voordelen in legio games, maar het valt enigszins uiteen als je even iets ánders wil doen dan puur die 360 no-scopes trekken. Het scrollertje kan irritant stroef aanvoelen op langere ritten naar boven of beneden, terwijl de muis soms weer te snel wegschiet als je even die paar precieze pixels op wilt poetsen. Een kwestie van smaak en gewenning, maar doe er je winst mee.

Marathonmuis

Desalniettemin slaagt de Razer Viper Ultimate er dus wel in om een bepaalde luxe te huizen in dat kleinere model. De sensor is van wereldklasse, de Razer Optical Mouse Switches moeten tot wel 70 miljoen clicks meegaan en zelfs qua accuduur en oplaadsessies werkt de Viper Ultimate bijzonder lekker.

Circa 70 uur aan high-end, draadloos gebruik is niet niks, vooral wanneer je bedenkt dat het Charging Dock (inbegrepen bij de 169,99 euro) de chique rustplek van de muis vormt. De muis kan uiteraard per uniek ingesneden micro-USB-kabel aan de beademing, maar dat subtiel verlichte thuisstationnetje is vele malen sexyer én makkelijker. Dat het oplaadsteentje ook nog eens universeel werkt met een handvol verschillende Razer-muizen, is een mooie bijkomstigheid.

Optioneel kan de RGB-verlichting je vertellen wanneer het tijd wordt om de muis op te laden, waarna je het apparaat gewoon de volgende nacht daar kunt laten rusten. Nooit meer gehannes met kabels dus, mocht je dat blieven. Zelfs de dongle is eventueel ín het dock te plaatsen, mocht je vermoeden dat de 2.4GHz-verbinding er daar sterker voor staat.

Jammerlijk blijkt de keuze om voor micro-USB-aansluitingen te gaan, voor zowel de muis als het Charging Dock. Misschien leent USB-C zich minder makkelijk voor unieke plugvormen en -zekeringen, maar inmiddels zou je tegen deze topprijs geen ‘verouderde poorten’ meer hoeven te verwachten. Maar goed, dat doet uiteindelijk nauwelijks af aan de daadwerkelijke gebruiksscenario’s.

Niet voor de mobiele prestaties

De keuze om voor een eigen 2,4 GHz dongle en optioneel dock te gaan, maken het echter ook dat de Viper Ultimate ook géén Bluetooth-connectiviteit of draadloze oplaadbaarheid met zich meeneemt. Jammerlijk, gezien de muis daarmee ook veel mobieler ingezet had kunnen worden — de concurrerende ASUS ROG Chakram vinkt die beide selling point bijvoorbeeld wél af, voor dezelfde topprijs.

Mocht je alsnog eens op reis willen met de Razer Viper Ultimate, dan moet dus ook dat piepkleine dongle-tje mee op reis. In dat geval kan die wel weer netjes opgeborgen worden in de behuizing van de muis zelf. Dat is toch weer mooi meegenomen — letterlijk.

Bluetooth had dat verhaal nét wat makkelijker gemaakt. Maar goed; mobiel zijn is met dit apparaat natuurlijk ook meer bijzaak. Het draait hier om razendsnelle, draadloze performance — en dat doet er thuis toch meer toe. Als je op de camping nog een Excel-sheet in moet vullen, heb je toch geen superieure glijvoetjes of 20.000 DPI nodig.

Wordt dit mijn volgende muis?

De Razer Viper Ultimate (mét Charging Dock) is zonder meer een aardig stukje pc-apparatuur. Razer biedt veeleisende gamers een ontiegelijk compact pakketje, wat alsnog over allerlei luxes beschikt. Superieure specificaties, een geslaagd draadloze insteek én souplesse als geen ander. Hier kun je absoluut even mee vooruit in razendsnelle speelsessies.

De kanttekening zit hem echter ook in die doelgerichte focus. Een ’tactisch’ scrollwiel is briljant om tussen wapens te schakelen, maar als ik furieus door mijn video-tijdlijn moet razen, gaat dat ‘getik’ schuren. Hetzelfde geldt voor het gemak waarmee dit ding heen en weer zoeft. Lang niet iedereen kan daar ook pietje-precies mee te werk gaan — en dan is 149,99 of 169,99 ineens wel erg veel geld.

Qua sublieme sensor en andere nieuwe (in-house) componenten kan Razer hiermee in ieder geval aardig overtuigen. Of dat die stevige prijs hard zou maken voor je, hangt vooral af van hoeveel waarde je hecht aan boterzachte flickshots. Ben je bijvoorbeeld absoluut niet geïnteresseerd in een kabelvrije esports-carrière, dan doe je er goed aan uit te wijken naar een andere muis. Eentje mét ouderwetse kabel bijvoorbeeld — of misschien een met een fermere greep.

Razer Viper Ultimate

Kort door de bocht...

Wat mag het kosten?

149,99 euro voor de muis los — 169,99 voor de muis met (universeel) Charging Dock.

Hoe verbetert dit mijn game-prestaties?

Het lichte en draadloze ontwerp vernietigt wrijving; dit ding 'zweeft' in ongekende precisie over je muismat.

Wat kan beter?

Het geheel is misschien té niche-gericht. Zie bijvoorbeeld het gebrek aan Bluetooth of verdere tweakbaarheid.

Voor wie is dat bij uitstek geschikt?

Veeleisende en razendsnelle pc-gamers kunnen hun hart hier niet mee op. Moet je er echter ooit nog mobiel of lang productief mee zijn, dan kan dat lastiger worden.