Featured Video Play Icon

review

SteelSeries Aerox 3 Wireless

Gedegen competitie voor gatenkaas-muizen

Tom Kauwenberg

 |

12 december 2020

Gaming-muizen zijn op dieet. Fabrikanten willen alsmaar grammetjes lozen, zonder in te leveren op hoge specificaties. Hieruit is het zogenaamde gatenkaas-ontwerp geboren, welke recentelijk alsmaar meer animo werft. SteelSeries doet een duit in dat zakje met twee nieuwe Aerox 3-muizen, waarin specifiek het Wireless-model de hoogvlieger is.

De basis van de Aerox 3-muis kenmerkt al van een vederlichte concurrent op die markt, maar de Aerox 3 Wireless voegt daar opgehoogde specificaties en een tweezijdige draadloze factor aan toe. Waar dat met regelmaat een muis richting hoofdprijzen lanceert, steekt SteelSeries competitief in à 109,99 euro. Hoeveel lichte en kabelloze luxe mag je daartegenover verwachten?

Rijkelijk bewapend en toch op budget

Dik honderd euro voor een muis is niet het minste bedrag, maar eerlijk: degelijke draadloze muizen kosten al snel vier à vijf tientjes meer. En toch is SteelSeries erin geslaagd de Aerox 3 Wireless rijkelijk te bewapenen met features en specificaties. Net als de populaire Rival 3-muizenlijn — welke na perforatie en vernieuwing tot de Aerox 3’s gemaakt zijn — moet dit overtuigen met fraaie prestaties zonder exorbitant hoge prijzen.

De draadloze connectiviteit is bijvoorbeeld al tweezijdig met Bluetooth voor extra gebruiksgemak (een gemis bij duurdere Razer-concurrenten) en qua keuze in sensor noch schakelaars zet SteelSeries laag in…

SteelSeries Aerox 3 Wireless – Technische specificaties

  • Compatibel meto.a. Windows, Mac, Linux en Xbox
  • GebruikDraadloos (2.4 GHz / Bluetooth) of via USB-C kabel
  • VormSymmetrisch, zijtoetsen enkel rechtshandig
  • Grip‘Claw’ of ‘Fingertip’
  • Kabel 1,8 meter Super Mesh USB-C kabel
  • VoedingOplaadbaar per USB-C
  • AccuTot 200 uur over Bluetooth / 80 uur op 2.4 GHz
  • SensorSteelSeries/PixArt TrueMove Air
  • Precisie 100 tot 18.000 CPI (counts per inch)
  • Acceleratie 40 G
  • Maximale snelheid 400 IPS (inch per seconde)
  • Lay-out 6 programmeerbare toetsen
  • Schakelaars ‘Golden Micro’ IP54-switches, 80 miljoen clicks
  • Frequentierespons 1000 Hertz ultrapolling (125 Hz over Bluetooth)
  • Responstijd 1 milliseconde (8 ms over Bluetooth)
  • Mouse acceleration Niet van toepassing
  • Lift-off afstand Niet tweakbaar
  • Verlichting 5 Full-RGB LED’s, drie regio’s
  • Software SteelSeries Engine 3 (Windows en Mac)
  • Afmeting 121 x 67 x 38 millimeter (lengte x breedte x hoogte)
  • Materiaal Mat ABS-plastic
  • Gewicht66 gram (exclusief kabel)
  • MeegeleverdUSB-C-naar-A kabel, verlengstuk, USB-C dongle

SteelSeries huist dat alles in een 66 gram totaalpakket, wat qua ontwerp overduidelijk afkijkt van de concurrentie. Onder meer finalmouse en Glorious (‘PC Gaming Race’) populariseerden het perforeren van muizen — dit is simpelweg SteelSeries eigenzinnige antwoord op vooral die laatste. Join ‘em, and then beat ‘em, zullen we maar zeggen.

Zo is de Aerox 3 Wireless een grammetje lichter dan de vergelijkbare, maar immer bekabelde, Glorious Model O. Daarbovenop gooit SteelSeries met meer duurzaamheid, hogere prestatiedrang en draadloze connectiviteit.

De luchtige krachtpatser

De sensor in kwestie is dan ook de minste niet. Het betreft hier de door PixArt gefabriceerde ‘TrueMove Air’-sensor, die binnenkomt op 18.000 CPI en acceleratie tot 400 inch per seconde (40 G) ondersteunt. Dat zijn niet per se de hoogst haalbare cijfertjes van nu, maar ze resulteren zonder meer in gemeen muisgedrag.

Onderaanzicht van een SteelSeries-muis, waarop de TrueMove Air-sensor en draadloze schakelaar zichtbaar zijn.

De Aerox 3 Wireless registreert ook snellere en onverwachtse bewegingen nauwkeurig, zonder merkbare vertraging of hapering — ook over de draadloze dongle. Aan de hand van de lichte bouw, de extra grip van het ‘rooster’-ontwerp en het uitblijven van wrijving door kabels muist dit ding ontzettend soepel weg.

De vier soepele PTFE-voetjes behelpen dat ‘luchtige’ gevoel; dit ding smeekt om heen en weer gezwiept te worden; alles draait om vederlichte snelheid. Voor nauwkeurig priegelwerk in Photoshop is dat misschien té vluchtig, maar de Aerox 3 Wireless komt bijvoorbeeld competitieve shooter- of strategie-fanaat ten genoegen aanwaaien.

De gulden standaard

Bovenop die snelle sensor en het bijbehorende muisgevoel levert de Aerox 3 Wireless (alsmede het bedrade broertje) dan ook nog een extra stukje betrouwbaarheid. Allereerst zijn daar de twee hoofdtoetsen, welke voorzien zijn van ‘Golden Micro IP54’-schakelaars, goed voor gegarandeerd 70 miljoen aanslagen.

Vooralsnog blijft dat de hoogste garantie voor switches in muizen, waar zelfs dure optische schakelaars niet tegenop kunnen boksen. En ja, die gouden klikkertjes klikken lekker weg. De twee smalle zijtoetsen en CPI-schakelaar zijn niet van eenzelfde gulden standaard, maar deze doen ook absoluut niet onder tegen hun respectievelijke concurrentie.

Isometrisch aanzicht van de SteelSeries Aerox 3 Wireless.

Opgewassen tegen al je klungeligheid

Een opmerkelijker unicum is echter SteelSeries’ keuze om de Aerox 3-muizen vrijwel volledig stof- en waterbestendig te maken. Jazeker, ook nadat het ontwerp ‘lek geschoten’ is, kan dit muisje alsnog het omkeilen van je kop koffie of wietverkruimelaar overleven.

Het betreft hier IP54-dekking over de geheel ‘blootgestelde’ printplaat, de primaire schakelaars en sensor. Compleet stof- en waterdicht is de Aerox 3 daarmee niet, maar voortdurende blootstelling aan plenzen water, zweetdruppels en/of opgehoopte huiddeeltjes zullen de muis niet om zeep helpen.

Broodnodig lijkt die watervaste garantie me allerminst, maar een extra laag zekerheid op je mooie game-apparatuur is natuurlijk altijd mooi meegenomen.

Batterijduur versus beloftes

De Aerox 3 Wireless biedt in zijn gebruiksgemak dus al aardige luxe, maar hoelang blijft dit lekker muizen? SteelSeries belooft dat het zou gaan over ‘wel 200 uur’, maar die claim komt wel met een voetnoot. Op het tragere Bluetooth (welke de muis terugschakelt naar 125 Hz en 8 milliseconde responstijd) kom je inderdaad makkelijker in die triple digits, maar over de snellere en preciezere 2,4GHz zou het slechts 80 uur bedragen.

Profielaanzicht van een gamingmuis van SteelSeries, met daarop een RGB-lichtring zichtbaar aan de onderzijde.

Dat klinkt nog steeds niet verkeerd — zeker met oog op het gewicht — maar ook die belofte blijft vertekend. In mijn gebruik kwam het vaker neer op drie à vier avonden accuduur, hoogstwaarschijnlijk vooral wegens de vijf felle kleuren-ledjes.

Door de onderliggende lichtplaatsing en de melkachtige uitspreiding zijwaarts krijgt de Aerox 3 absoluut een uniek overkomen. Wil je daar echter volop van genieten, dan halveert dat dus al snel je accuduur.

RGB met slim rendement?

SteelSeries levert by default al batterijbesparing over die lichtjes, waarbij de verlichting snel en subtiel gedimd wordt wanneer je daadwerkelijk heen en weer muist. Ingenieus bedacht en uitgevoerd, maar uiteindelijk kost chique RGB gewoon veel stroom voor zijn klein batterijtje. Hoeveel waarde je hecht aan dat kekke doorschemerende effect, mag je uiten door drie avonden eerder de USB-C-beademing in te schakelen.

Desalniettemin moet gezegd worden dat SteelSeries de RGB-verlichting eigenzinnig ingestoken heeft. In plaats van het regenbooglijntje linea recta te kopiëren van Glorious’, charmeert de Aerox 3 met een unieke underglow. Uiteindelijk bestaat die uit slechts drie zones (met beperkte vrijheid in lichtprofielen) maar het oogt vrij eigenzinnig. Dat de printplaat door dit tegenlicht doorgaans slecht zichtbaar is, nemen we dan maar even voor lief.

Foto van de (gekantelde) rechterzijde van de SteelSeries Aerox 3 Wireless-muis.

Software mag harder

Het aansturen van die lichtjes en de muis in het algemeen is vrij simplistisch. SteelSeries wijkt hiervoor wederom uit naar hun SteelSeries Engine 3, die al jaar en dag nauwelijks onveranderd blijft. Het resultaat is een muis die gemakkelijk te tweaken is, ook wanneer deze later zónder de software gebruik wordt — bijvoorbeeld op een ander systeem of over Bluetooth met andere apparaten.

Desalniettemin is dit wel een factor waar SteelSeries nog wat makkelijke verbetering zou kunnen brengen. Zo ontbreekt de software aan effectieve batterij-indicatie en voelt ook de RGB-integratie nog erg karig. In tegenstelling tot de concurrentie lijkt SteelSeries geen interesse te hebben in het leveren van overlappende lagen aan lichtjes, interactieve profielen of bredere samenwerking met andere apparatuur, games en software.

Geanimeerde GIF-abeelding van de SteelSeries Engine 3 in gebruik met een Aerox 3-muis.

Voor veel gamers is dat absolute bijzaak, maar het moet gezegd worden. Wie wil charmeren met RGB-lichtjes en mooie software, moet ook de bijbehorende software laten concurreren. Bij SteelSeries mag je lampjes alsnog synchroniseren met onder meer Discord en Minecraft, maar dat zijn integraties die in de laatste vier jaar nauwelijks gegroeid of verbeterd zijn.

Mocht dat voorlopig geen prioriteit dragen bij SteelSeries, dan vraag ik enkel om een accu-indicatie die duidelijker is dan een batterij-icoon met drie streepjes — welke exclusief via de software in te zien is. Bij de allerlaagste lading begint de Aerox 3 Wireless maar wat obscuur te knipperen, terwijl het dan eigenlijk al te laat is om je intense potje nog af te maken.

Verzamelfoto van de Super Mesh-kabel, Aerox 3 Wireless, de USB-C dongle en het bijbehorende USB-C verlengstuk.

First world dongles

Met die doeltreffende focus op draadloos gebruik, is vooral de bijbehorende 2,4 GHz dongle een vreemde eend in de bijt. SteelSeries heeft hiervoor een USB-C adapter gekozen, waar doorgaans USB-A de gestandaardiseerde voorkeur verdient. Ook ik juich USB-C poorten voor randapparatuur toe, maar dan doel ik vaak op een vrouwtje van die aansluiting, niet het mannetje wat in de computer geprikt wort.

Toegegeven, de vooruitstrevende USB-C aansluiting maakt het makkelijk om de Aerox 3 Wireless ook aan je dunne notebook of smartphone te hangen, maar waarom? Voor die apparaten voldoet de Bluetooth verbinding ruim, terwijl hoogwaardige game-apparaten doorgaans weinig ruimte inroosteren voor USB-C. Zelfs gloednieuwe gaming-kasten en -moederborden nemen hoogstens één of twee USB-C poorten mee, terwijl het achterop wemelt van de USB-A mogelijkheden.

Aan de hand van het inbegrepen verlengstuk is het mogelijk de USB-C dongle alsnog uit te laten monden in de ouderwetse, rechthoekige poort. Daarmee is de ontvanger ook weer makkelijker te plaatsen, met het oog op minimale radiostoring, maar voor veel gamers zal dit een de facto omweg vormen. Zelf beschik ik bijvoorbeeld over welgeteld nul USB-C poorten — en mijn moederbord noch kast zijn archaïsch te noemen.

Foto van de Aerox 3 Wireless-muis van SteelSeries, leunend tegen zijn eigen originele doos.

Concluderend…

Al met al speelt SteelSeries de sterren van de hemel in dit nieuwgeboren muizensegment. De Aerox 3 (à 69,99) staat oog-in-oog met de Glorious Model O’s van deze wereld, terwijl het grotere beloftes maakt met het oog op specificaties en bouwkwaliteit. Het Wireless-model overtreft die insteek met een nog wat preciezere sensor en volledige vrijheid van kabels — zonder daarmee de prijs onnodig ver op te hogen.

Voor 109,99 euro is de SteelSeries Aerox 3 Wireless zeker een overweging waard, mocht je zoeken naar een vooral luchtig en razendsnel muisje. Zolang je kunt leven met een kortere accuduur in ruil voor eigenzinnige verlichting en wat milde kopzorgen rondom de I/O van je computer, is dit een muis die de vloer aanveegt met veel van zijn concurrenten.

SteelSeries Aerox 3 Wireless

In het kort...

Wat kost SteelSeries' gatenkaas-muis?

De bedrade Aerox 3 stapt in vanaf 69,99 euro — dit preciezere Wireless-model kost 109,99 euro.

Hoe staat dit tegenover de concurrentie?

SteelSeries troeft Glorious en finalmouse af in prestaties en gewicht. De draadloze variant is een tik duurder, maar steekt competitief in tegenover o.a. Razer en ASUS' Republic of Gamers.

Wat kan beter?

De SteelSeries Engine 3 ontbreekt (nog) aan verdere tweakbaarheid. Daarnaast zal niet iedere gamer een USB-C dongle toejuichen.

Voor wie is dit dé muis?

Gamers die een geperforeerde krachtpatser zoeken, die ook nog eens aardig flexibel in gebruik genomen kan worden.