special

Toms Tech deelt prijzen uit

En de “Slechtste subtitel”-award gaat naar…

Tom Kauwenberg

 |

5 juli 2020

Het moest er een keertje van komen; vaandeltjes om op te spelden, veren om achterwerken mee te versieren. Met ingang van vandaag deelt ook Toms Tech prijzen uit aan apparatuur die glorieus door de testrondes komt.

Vergeet echter je drietrap van brons-zilver-goud; de virtuele medailles van Toms Tech komen in een andere vorm. Aan de hand van een reeks nieuwe onderscheidingen worden producten gevierd om precies dát wat ze het beste doen.

Hoe moet dat dan precies werken? In dit artikel zetten we uiteen om welke categorieën het precies gaat én hoe de apparatuur daarin kan zegevieren. En natuurlijk, voor elk van de nieuwe vaandels hebben we meteen retrospectieve winnaars die als voorbeeld kunnen dienen.

Waarom prijzen uitreiken?

Nu het aantal reviews op Toms Tech gestaag groeit, wordt het tijd om het spreekwoordelijke kaf van het koren te scheiden. Sommige producten excelleren nu eenmaal in het een of het ander — en dat mag ook wel eens aangestipt worden.

Vanaf heden worden dat soort toppers dus aan de hand van drie uiteenlopende awards aangeduid. Elke prijs staat tot een eigen soort toespitsing, de winnaars tot de sterspelers in elk van die scholen.

Vandaag trappen we dus af met in ieder geval drie unieke categorieën. De kans bestaat echter dat het aanbod van vaandeltjes in de toekomst uitgebreid wordt. Merken we bijvoorbeeld nieuwe trends of zien we (rand)apparatuur die op een compleet andere wijze weet te overtuigen, dan kunnen later ook die producten nog rekenen op een categorie om in te zegevieren.

Welke prijzen zijn er dan?

De hamvraag; wat zijn die unieke categorieën dan? Welnu, de drie prestigieuze vaandeltjes in kwestie hangen we op onder Budget Bakbeest, Innovatie in ’t Vaandel en Prestige Boven Prijs. Ja, ik weet het; alliteraties zijn overrated, maar kom vechten dan.

Dit zijn de drie "vaandels" die Toms Tech vanaf heden uit zal rijken aan topproducten.

Het idee achter elk van die klassen? Sta me toe die hard te maken.

Om elk van de categorieën van een passend voorbeeld te voorzien, delen we vandaag elk van de drie vaandeltjes retrospectief uit. Want, zo had ik bedacht, het zijn immers de producten die de prijzen (en hun respectievelijke categorieën) waarde geven. Zonder een voorbeeldig product, zegt het bestaan van dit soort prijzen natuurlijk ook maar weinig.

In dit geval betreft het drie apparaten die toevalligerwijze ook allemaal onder dezelfde soort producten vallen: toetsenborden. Des te handiger om te onderstrepen hoe één type apparaat, toch zou kunnen scoren in elk van de drie onderscheidingen.

Bij dezen openen we dus het drive-by uitdeelfestijn van Toms Tech-prijzen, met allereerst de meest Hollandsche der categorieën…

Budget Bakbeest: Cooler Master CK550 (V2)

Niet élk product moet altijd maar “het beste van het beste” te zijn. Soms ben je gewoon op zoek naar degelijk spul, tegen een gangbaar prijspunt. Het koord der prijs-kwaliteit succesvol bewandelen is immers vaak lastiger dan all out gaan met duurste toeters en bellen — en juist daarom verdient die insteek een eigen lintje.

Naar mijn idee heeft het Cooler Master CK550-toetsenbord dat lintje dubbel en dwars verdiend. Dit is precies wat bedoeld wordt met het “Budget Bakbeest”: ontiegelijk veel mogelijkheden en een gedegen overkomen, maar voor een alleszins minimaal prijsje. Dat gaat in dit geval op voor zowel de “originele” CK550 van twee jaar terug, als het recent uitgerolde V2-vervolg.

Bij de een krijg je aardig soepele, mechanische schakelaars — de ander keilt een kekke polssteun bij het al erg fraaie keyboard. Ongeacht voor welke van de twee je dan precies zou gaan; beide leveren meer luxe dan je zou verwachten tegenover richtprijzen à 79,99 euro.

Mocht je dan nóg iets lager in willen steken, dan levert Cooler Master ook de CK530 (V2), welke de numerieke cluster wegzaagt. Dan heb je een fraai mechanische én RGB-verlicht toetsenbord, voor een kleine 69,99 euro. En dit soort product(lijn)en zijn precies de prijsrunners die, naar mijn idee, de noemer van “Budget Bakbeest” met eer mogen dragen.

Het eerste "Budget Bakbeest" is de Cooler Master CK550 (V2) — Een toetsenbord dat ontiegelijk veel luxe voor een minder prijsje biedt.

Innovatie in ’t Vaandel: Wooting One

Zo maar “iets nieuws” doen in een markt die al jarenlang grofweg dezelfde eenheidsworst uitspuwt, is niet niks. Het Nederlandse Wooting doorbrak die sleur in de toetsenbordwereld met een voorheen ondenkbaar concept: analoge knoppen. Niet langer hoeft een schakelaar in enkel “aan” of “uit” te denken — de Wooting One (en latere opvolgers) levert de mogelijkheid om te voelen hoe diep een toets precies wordt ingedrukt.

Klinkt nutteloos, totdat je ziet en voelt wat Wooting er allemaal mee flikt. De Wooting One bleek de eerste échte samensmelting tussen keyboard en controller, met tal van veelzijdige mogelijkheden om gemakkelijk te programmeren in die nieuwe, voelbare dieptes.

Denk aan langzaam kunnen lopen of sturen in verschillende pc-games, het “verstoppen” van meerdere toetsen(combinaties) in de diepte van één toets of de mogelijkheid om zelf te bepalen wanneer de switches activeren — een briljante toespitsing op typfanaten. Lang niet elke functie is even gemakkelijk aangeleerd, maar het wérkt wel.

Tel daarbij op dat Wooting hun toetsenborden steevast voorziet van bijna bizar soepele opto-mechanische (en zelfs magnetische) schakelaars, die ook nog eens langer mee moeten gaan dan de gevestigde orde aan hoogwaardige keyboards. Dat kaliber klasse dan voor een prijs die alleszins nog te overzien blijft? Dan merk je gewoon; bij Wooting mogen we spreken van hogere “Innovatie in ’t Vaandel”.

De Wooting One valt als eerste in de prijzen onder "Innovatie in 't Vaandel" — Met analoge input duikt Wooting nieuwe dieptes in voor gaming-toetsenborden.

Prestige Boven Prijs: Logitech G915

Om altijd maar de duurste telg speeltjes van het begeerde goud te voorzien, voelt ironisch genoeg toch een beetje cheap. Toch, een ultiem hoogwaardig product mag ook wel eens gevierd worden, ondanks de hogere instapdrempel. Voor hen die lak hebben aan de prijs en gewoon weg willen lopen met de allerbeste of -mooiste spullen is de “Prestige Boven Prijs”-categorie ontstaan, waar de Logitech G915 een prachtvoorbeeld voor bleek.

Met een richtprijs à 249,99 euro is de G915 van Logitech absoluut een van de duurste toetsenborden in diens klas, maar het levert dan ook wel een uniek gevoel voor klasse. Niet alleen is deze letterplank ontzettend strak en stevig in elkaar gedraaid, he’t biedt ook nog eens bakken met luxe en betrouwbaarheid zónder het geklungel met draden. Van de accuduur tot de uitgebreide lay-out; in alles merk je dat Logitech snapt waar ze naar streven.

Het eindproduct is een keyboard dat voor velen misschien te hoog gegrepen zal zijn, maar het druipt dan ook wel van hoogwaardige en goed doordachte afwerking. De varianten mét kabel (of toch eentje zónder de numerieke cluster) steken net wat schappelijker in, waar het paradepaardje vooruitstreeft met alle denkbare luxe van vandaag de dag.

Saillant detail: met de platte “Choc”-schakelaars van Kailh zijn de G915 en diens broertjes uitermate geschikt voor comfortabele typsessies. Richting gamers biedt dit dus draadloze mogelijkheden voor hun al hoge verwachtingen, maar voor hen die ook nog een scriptie of artikel te tikken hebben, is het al helemaal een zalige tegemoetkoming. Het subtiele gerikketik van de “clicky” switches is bijna een ervaring op zichzelf.

Hoe je het ook wendt of keert, in het geval van de G915 merk je dat Logitech hier “Prestige Boven Prijs” verkiest — en daarin slaagt het naar mijn idee met vlag en wimpel.

De Logitech G915 is een gevalletje "Prestige Boven Prijs" — Goedkoop is het allerminst, maar het levert een ongekend premium eindproduct.

Dus, wat nu?

Daarmee concluderen we het allereerste prijzengala van Toms Tech – tevens de laatste, voor de aanzienbare tijd. In het vervolg worden producten in hun respectievelijke review per direct gepresenteerd met het vaandel waar ze onder vallen. Tenminste, zolang ze de noemer net zo waardig zijn als de bovenstaande voorbeelden.

Lang niet alle producten zullen dan ook voorzien worden van een van de prijzen, net zo min dat één product na uitreiking geldt als de enige (of beste) in zijn soort. De vaandels moeten absolute uitblinkers in hun klasse onderstrepen, met bij dezen dus meteen drie toetsenborden om ook als voorbeeldige referenties te dienen.

Voor de toekomst is er vooral de hoop dat meer soorten apparatuur de digitale medailles in de wacht kunnen slepen. Maar, wetende wat er zoal nog aan zit te komen qua tech-recensies, vermoed ik dat het niet al te lang zal sturen eer die tijd aanbreekt…

 

Ik hoop in ieder geval dat deze drive-by-uitreiking een helder beeld schept van de nieuwe vaandels en waar ze zoal voor staan. Mochten er nog verdere vragen, suggesties of verzoeknummertjes zijn over het een of ander; je bent van harte welkom van je te laten horen — mag ook op Twitter, Instagram of Facebook, uiteraard.