Het G Pro X TKL-toetsenbord van Logitech, rechtopstaand en zonder kabel verlicht.

review

Logitech G Pro X TKL

Serieus spul met stoffige schakelaars

Tom Kauwenberg

 |

12 oktober 2023

Na jarenlang weinig nieuwe gamingtoetsenborden afgeleverd te hebben, keert Logitech terug met een refresh van het Pro-bestand. Naast een headset en muis verschijnt ook een kakelverse G Pro X TKL, lasergericht op veeleisende esporters. Maar voor die hooggegrepen doelgroep doet dit toetsenbord wel opvallend weinig nieuws…

 

Voor de beeldvorming: de Logitech G Pro X TKL belooft een serieus toetsenbordje van de hoogste plank, compleet met hevige endorsement van de door Logitech gesponsorde esports-teams. Daartegenover staat een richtprijs van zeker 229 euro – niet het minste bedrag voor een rechttoe-rechtaan TKL-formaat. Dan mogen we toch ook verwachten dat de G Pro X TKL zich kan meten met de allerbeste plankjes van het moment.

Op topniveau presteren blijkt echter lastig wanneer je toetsenbordtak de afgelopen jaren volledig stil heeft gestaan. Terwijl steeds meer partijen sleutelen aan snellere en duurzamere switches, doet Logitech nog altijd beroep op dezelfde schakeltechnologie van zeven jaar geleden. Ook de luxe en op esports gerichte G Pro X TKL moet het doen met vastgesoldeerde Logitech GX-schakelaars, wat in essentie gewoon Kailh’s klonen van de aloude Cherry MX-standaard zijn.

Nul nieuwigheid in de klikkertjes

De G Pro X TKL moet een volwaardige opvolger van het voorgaande G Pro-toetsenbord vormen, maar levert uiteindelijk precies dezelfde schakelaars als dat bord in 2017 deed. De GX-schakelaars zijn nog altijd prima mechanische klikkertjes, maar ze voelen vandaag de dag behoorlijk zesjescultuur. En om jaren aan technologische stilstand nu te verkopen als “esports-waardig”? Dat komt nogal out of touch over. Niet gek ook dat de officiële marketingteksten voor de G Pro X TKL geen woord reppen over de schakeltechnologie, laat staan gegarandeerde klikgarantie. Binnen de toetsenbordwereld is dat een volmondige yikes waard.

Close-up van een aantal schakelaars op de Logitech G Pro X TKL, met de losse double-shot PBT-keycaps daarnaast.

Het siert Logitech dan ook niet dat de G Pro X TKL qua schakeltechnologie nauwelijks tot niets verbetert. De ietwat ongenuanceerde GX Brown-schakelaars en stabilizers schuren nog regelmatig, maar ook qua dempingslagen doet Logitech niet mee aan de huidige trends voor luxetoetsenborden. ‘Pingen’ doet het toetsenbord niet en de knoppen zitten rigide op hun plek, maar luid rammelen kan het wel degelijk, zeker bij intensieve spelsessies. Dat kunststoffen trommelwerk doet enige afbreuk aan hoe luxe de G Pro X TKL pretendeert te zijn.

Op zich is het algehele typgevoel geen doodzonde, maar echt chique is anders — zeker in het groeiende landschap van custom en high-end toetsenborden. De markt is wat dat betreft toch enigszins verschoven in recente jaren. Ondertussen vindt je het kaliber klasse dat de G Pro X TKL voorschotelt al snel voor honderd euro minder.

 

Logitech G Pro X TKL – Technische specificaties

  • Switches Logitech GX (Kailh) Red, Blue of Brown
  • Actueringsafstand1,9 mm (lineair en tactile) / 2,0 mm (clicky)
  • Duurzaamheid  Vermoedelijk +50 miljoen
  • Stem Cherry MX-compatible
  • Keycaps Double-shot PBT
  • Lay-out  Tenkeyless (TKL) of 80 procent (87 toetsen)
  • Anti-ghosting  N-key rollover
  • Frequentierespons 1000 Hertz ultrapolling
  • Responsiviteit 1 ms
  • Aansluiting USB-C (toetsenbord) / USB-A (dongle)
  • Kabel 1,8 meter USB-C-naar-A
  • Draadloos 2,4 GHz Lightspeed / Bluetooth (5.2)
  • Accu Tot 50 uur
  • Drivers Logitech G Hub
  • Verlichting Per-key Lightsync RGB
  • Constructiemateriaal chassis van kunststof en aluminium
  • Afmeting 352 x 150 x 32 millimeter (breedte x diepte x hoogte)
  • Gewicht Circa 910 gram (exclusief kabel/dongle)
  • Extra’s Draagkoffertje inbegrepen

 

Weliswaar ietwat verstevigd

On the upside, de G Pro TKL komt wel met een nieuwe aluminiumplaat ter versteviging bovenop. Daardoor is het chassis direct behoorlijk rigide, wat ook de typervaring net dat beetje meer gedegen maakt. Zeker ten opzichte van de nog volledig kunststoffen, originele G Pro, is dat een nette stap voorwaarts. Met een fraaie 910 gram staat het toetsenbordje nog behoorlijk stug en stabiel op z’n plekje.

Bovenop de schakelaars prijken bovendien, voor het eerst bij Logitech, lichtdoorlatende PBT-keycaps. De nieuwe knopjes zijn niet te dun en komen met een prettig korreltje, maar de keycaps voelen verder niet ongekend robuust. Menig fabrikant levert stugger spul.

Bovenaanzicht van het Logitech G Pro X TKL-toetsenbord.

Van bovenaf laten de knopjes het licht helder doorsijpelen — iets waar goedkopere PBT-waar moeite mee heeft — maar vanuit een kleine hoek vervagen veel van de randjes wel enigszins. Op sommige belettering is een duidelijk ‘marmer-effect’ te zien in het doorlaten van licht. Desalniettemin: het zijn stugge PBT-keycaps; Logitech laat niet alle luxe van de afgelopen jaren aan zich voorbijgaan. Ook deze komen het typgevoel en -geluid nog enigszins tegemoet.

Niet sneller, wel draadloos

Waar zit het hem dan in dat de G Pro X TKL zo stevig aan de prijs moest zijn? Dat is hoogstwaarschijnlijk te wijten aan Logitechs keuze om het esports-toetsenbord volledig draadloos op te leveren. Als je het mij vraagt is dat een nogal opmerkelijke keuze, gezien de draadloze belofte vrijwel niets doet voor de esports-prestatiedrang. If anything, brengt draadloze technologie enkel meer valkuilen mee voor langdurig en stabiel gebruik.

Met de hulp van het draadloze Lightspeed-protocol verzekert Logitech alsnog 1000 Hz ultrapolling op 1 milliseconde responstijd, maar ook dat voelt vandaag de dag haast als technologische stilstand. De goedkopere toetsenborden van Wooting behalen snellere resultaten, gewoon over de kabel. Razer pronkt met draadloze polling tot 8000 Hz. In die zin lijkt Logitech de huidige vooruitgang te vermijden. Toch jammer voor nota bene de comeback in de toetsenborden.

Profielaanzicht van de Logitech G Pro X TKL.

Desalniettemin wordt de Logitech G Pro X TKL er wel lekker mobiel op. De draadloze functie gaat gepaard met een optie voor Bluetooth, waardoor het toetsenbord direct breder inzetbaar is. Dat is alsnog mooi meegenomen, zelfs al moeten esporters niets van het tragere en instabielere Bluetooth hebben. Met behulp van een meegeleverde draagkoffer — wél iets handiger voor de serieuze esporter — leent de G Pro X TKL zich goed als reis-toetsenbordje. Zelfs de dongle nestelt netjes in het toetsenbord en het koffertje heeft genoeg ruimte voor een flinke kabel.

Over de kabel gesproken, daarin lijkt Logitech wijs genoeg wel enigszins mee te gaan met de tijd. Het era van proprietary micro-USB-poorten is voorbij; ook de G Pro X TKL schakelt over op een generieke USB-C-aansluiting. Het toetsenbordje laadt over de poort vrij rap op en moet op een volle lading tot circa 50 uur meegaan. In mijn ervaring komt het neer op eens per week een avondje aan de beademing: niet ongekend lang, maar meer dan rendabel.

Ook de G Hub staat stil

Wat betreft macro-indeling en RGB-verlichting doet Logitech wederom beroep op de G Hub. Met de komst van de G Pro X TKL wordt de software geenszins vernieuwd — en dat begint inmiddels misschien toch te schuren. Qua remapping en sneltoetsen is de G Hub werkbaar genoeg, maar Logitechs aanpak rond RGB is en blijft maar wat rommelig, wat mij betreft.

Naast een handvol specifieke discoprofielen en statische per-key verlichting is het in de G Hub nog lastig om ‘gewoon’ een persoonlijk kleurverloopje in te stellen — of een meerlaags profielletje. Wat bij vele RGB-suites tot de basisfunctie behoort, blijkt bij Logitech soms maar moeilijk haalbaar. Dat had anno 2023 toch wat handzamer gemogen.

Geanimeerde afbeelding van de Logitech G Hub

Ook jammer: persoonlijke ‘Lightsync’-profielen lijken (nog) niet opgeslagen te worden op het on-board geheugen van de G Pro X TKL. Voor de mooiere effecten moet de G Hub ook echt actief draaien. Staat die software niet aan of werk je over Bluetooth, dan kan het toetsenbord hoogstens één statische kleur of een standaardprofiel vertonen. Zodoende voelt ook dat ‘lekker mobiele’ gebruik weer wat minder persoonlijk. Wederom: dat doen custom toetsenborden of concurrenten als Wooting toch weer beter.

De Logitech G Pro X TKL, concluderend

De Logitech G Pro X TKL is alleszins een stevig mechanische toetsenbordje, zij het wel eentje die nogal achterhaald voelt. Logitech doet simpelweg te weinig om de huidige doorgroei van toetsenborden bij te benen — en kiest in ruil daarvoor om vooral op het draadloze aspect te leunen. De vraag is vooral of veeleisende esporters daar op zitten te wachten, zeker wanneer andere toetsenborden snellere of simpelweg betere spelprestaties beloven.

Met de toch stevige vraagprijs van 229 euro zet Logitech de G Pro X TKL misschien iets te hoog in. Voor competitieve gamers heeft dit niet echt een edge en voor de meer mainstream-gebruikers zijn deze bedragen wel erg guitig. Als degelijke en lekker mobiele letterplank heeft de G Pro X TKL alsnog enig bestaansrecht, maar het hobbelt wel achter de competitie aan als het gaat om snelle of lekker premium toetsenborden.

Logitech G Pro TKL

In het kort...

Hoe duur is Logitechs esports-toetsenbord

Lokaal kost de de G Pro TKL toch 229 euro.

Wat krijg je daarvoor terug?

Een stevig mechanisch toetsenbord in TKL-formaat, draadloos en wel.

Waar schiet de G Pro TKL tekort?

Voor esporters doet dit (veel) te weinig om Logitech weer op topniveau te krijgen. De prijs en prestatiedrang ligt hoger dan ooit, maar de schakeltechnologie heeft tien jaar stilgestaan.

Voor wie is de G Pro TKL dan wél geschikt?

Typisten of gamers wiens set-up nog wel eens meereist, zullen meer aan dit lekker draagbare plankje hebben.