Close-up van een muur van be quiet!-ventilatoren, een van de vele stukjes tech op gamescom 2023.

special

De beste tech van gamescom 2023

Haptische technologie en hele meubelstukken

Tom Kauwenberg

 |

6 september 2023

Eind vorige maand vond gamescom plaats in een traditioneel klam Keulen. Als kluitje redacteuren van Pixel Vault zijn we wederom afgetogen naar de beurs om mooie games en interessante gamingapparatuur op te zoeken. Wat mij betreft, was dit de beste tech van gamescom 2023.

 

Voor de goede orde: mijn persoonlijke uitblinkers op het game-front vind je op Pixel Vault, waar overigens het gros van mijn schrijfwerk over gamescom 2023 verschijnt. Toms Tech being Toms Tech, leek het me echter wel zo relevant om mijn persoonlijke hoogtepunten in de hardware ook hier even uit te lichten. En dat waren er nogal wat…

Close-up van de ROG x EVA-02 computerkast, een van de stukjes tech onthuld op gamescom 2023.

ROG pakt uit met OLED-schermen en anime-crossovers

De Republic of Gamers trapte gamescom 2023 af met een fraaie persconferentie voorafgaand. Onder het ROG-label had ASUS aardig wat nieuwigheden om uit de doeken te doen. Zo verschijnt binnenkort een reeks vooruitstrevende OLED-monitoren, waaronder een eerste ultrabreed ROG Swift PG49WCD-model op QD-OLED, een kluitje moederborden met als primeur WiFi 7-ontvangers aan boord én een terugkerende samenwerking met een populaire anime. Vooral die laatste productreeks sprong in het oog.

Na vorig jaar al een eerste reeks Neon Genesis Evangelion-producten op de markt gezet te hebben, volgt ROG nu met een EVA-02-thema. Verwacht onder meer high-end videokaarten, AIO-koelers, muizen, toetsenborden en zelfs een complete kast vol knalrode mecha-geïnspireerde accenten. De complete serie is een gewaagde neo-futuristische verschijning, die ongetwijfeld een groep selecte weeby hardware-enthousiastelingen zal paaien.

 

Nu is een anime-gebaseerde set-up niet ieders kopje thee, maar ASUS lijkt hiermee toch lekker in de zeitgeist te zitten. Unieke en exclusieve videokaarten zijn her en der toch weer wat aanzien aan het winnen en ROG speelt daar met een eigen draai toch leuk op in. In elk geval opent dat deuren voor meer unieke, gethematiseerde hardware in de toekomst — en dat moedig ik van harte aan.

Voor de liefhebber: we schoten op ASUS’ bijzonder stijlvolle locatie ook een korte sfeerimpressie van de ROG x EVA-02-lijn, te vinden op Instagram.

Sfeerimpressie van de Nitro Deck van CRKD, een stuk verrassende gamescom 2023 tech.

CRKD Nitro Deck maakt Switches duurzamer en Deck-er

Als donderslag bij heldere hemel dook techfabrikant CRKD (“Cracked”) op met de Nitro Deck, een wel erg begeerlijke behuizing voor de Nintendo Switch. Het omhulsel klemt over de traditionele Switch en het OLED-model en voorziet daarbij in onder meer hall-effect pookjes en vier toegankelijke extra rugtoetsen. Middels een app en knoppencombinaties zijn allerlei macro’s en andere sneltoetsen aan de knoppen te binden.

Sowieso ligt deze Steam Deck-achtige vorm lekker in de hand, zeker voor gamers met langere vingers of grotere handen. Nintendo’s eigen Joy-Cons werken prima, maar zijn voor velen volwassen westerlingen ook wel wat priegelig — slijtgevoelig bovendien. De Nitro Deck overbrugt die krampachtige speelsessies, maar voorziet daarnaast dus in enkele grondige verbeteringen. Met de magnetische pookjes belooft deze accessoire ook vrij te zijn van eventuele stick drift. Dat is een wel erg lekkere belofte.

De knoppen en het chassis voelen niet extravagant luxe, maar voor een schappelijke instapprijs à 59,99 euro hoeft dat ook niet. De Nitro Deck belooft alsnog een flinke upgrade voor de Switch te worden, zo richting het einde van diens levenscyclus. CRKD, wat op gamescom 2023 overigens een merk van de Embracer Group blijkt te zijn, verwacht de eerste Nitro Decks later in september te verschepen.

De Samsung Oddysey Neo G9 OLED-monitor, wat betreft beeldschermen een kanshebber voor beste tech van gamescom 2023.

Samsung zet in op Ark en ultrabreed mini-LED

Ook Samsung bezette een flinke hal van gamescom 2023 met relatief recent en volledig nieuw spul, ditmaal hoofdzakelijk gespitst op nieuwe schermen. Naast een reeks eerder onthulde OLED-monitoren en -televisies, zet Samsung duidelijk in op meer extravagante luxebeeldschermen.

Zo introduceerde de Zuid-Koreaanse tech-gigant een tweede generatie van de 55 inch grote cockpit-achtige Samsung Odyssey Ark-monitor (bekend van gamescom 2022), welke ditmaal ook DisplayPort 1.4 en zij-aan-zij weergave ondersteunt én via een KVM-module ook native te bedienen is met bijvoorbeeld je bestaande toetsenbord en muis. Dat gigantische 4K-scherm mag wel 2.999 euro kosten, overigens.

Iets anders, maar minstens zo extravagant is Samsung Odyssey Neo G9, een mini-LED-monitor op een ultrabrede 57 inch — bijna anderhalve meter breed. Met een resolutie van 7680 bij 2160 pixels is het scherm praktisch twee 4K-monitoren aaneen, wat aardig wat meeslepende aangezichten in games belooft. Met 240 hertz beeldverversing gaat het nog lastig worden hier de geschikte GPU voor te vinden, maar voor 2.499 euro biedt de Neo G9 wel een ultrabreed en future proof uitzicht op je games.

Foto's van de HyperX Cloud III en de Omen Transcend 16, welke onderling samenwerken.

HyperX en Omen smelten samen in Transcend 16-laptop

Zowel HyperX als Omen, beide merken van HP, hadden weinig echt nieuwe producten te tonen op gamescom 2023, maar kwamen alsnog met een opvallende samenwerking op de proppen. De nieuwe Transcend 16-laptops van Omen komen voortaan met interne ontvangers voor draadloze HyperX Cloud-headsets.

De samenwerking is een kleine ingreep, maar desalniettemin een mooie bonus. Cloud-headsets verbinden geheel automatisch met de laptop, zonder bijkomstigheid van een klungelige USB-dongle of de vertraging van Bluetooth. Voor het eerst sinds HP’s overname van HyperX lijken de verschillende merken wat lekkerder samen te werken. Voor de al behoorlijke chique Omen Transcend 16’s (vanafprijs 2.199 euro) is het geen verkeerde extra luxe.

HyperX is zelf inmiddels toe aan een derde generatie Cloud-koptelefoons. De vorm en 53 mm drivers zijn haast identiek, maar de Cloud III-headsets komen met fijnere oorschelpen. noisecancelling microfoons — nog altijd makkelijk te ontkoppelen — en betere draadloze accuduur. De HyperX Cloud III Wireless zou 120 uur op één lading kunnen teren, met een schappelijke adviesprijs à 150 euro. Het volledig bedrade Cloud III-model is rond de 100 euro te verkrijgen.

Maxime Buitenhuis en Tom Kauwenberg in de haptische shirts van OWO op gamescom 2023.

De OWO Haptic Gaming Suit geeft gevoelens en gimmicks

Natuurlijk is het ‘voelen’ van je game een wat vage belofte, maar het haptische gamingshirt van OWO heeft een bepaalde potentie. Met minuscule schokjes worden sensaties uit games fysiek gesimuleerd — en dat prikkelt bij vlagen eigenlijk best wel lekker.

Niet elke sensatie pakt even realistisch uit, maar zeker de klappen van schoten en slagen verhogen het inlevingsvermogen van actiespellen. Een fysieke schok krijgen bij een virtuele klap, dat ‘trekkert’ toch net even anders. Zulle sensaties beloven prima spul voor VR-liefhebbers, mogelijk wat ballsy livestreamers. Aan de andere hand komt de technologie ook met veel valkuilen, zoals het moeizame aan- en uittrekken van het shirt vol plakkerige gelstickers.

 

De gebrekkige ondersteuning voor games schuurt mogelijk nog meer; slechts een handvol pc-spellen werkte native met de haptische technologie. Met de minder precieze mod-ondersteuning erbij staat de teller op slechts vijfentwintig games. Dat is wel erg schaars voor luxetechnologie met instapdrempels als deze.

De OWO Founder Edition Kit is nu te bestellen voor 499 euro. De eerste verschepingen vinden mogelijk pas over drie maanden plaats. Voor meer informatie over en ervaringen met OWO’s haptische shirt, verwijs ik je met liefde door naar de hands-on op Pixel Vault.

 

De Dark Rock Pro 5 en de Dark Rock Elite daarachter, voor het eerst vertoond op gamescom 2023.

be quiet! teaset alvast de Dark Rock 5-koelers

Op een oer-Duitse beurs hoort een oer-Duitse hardwareboer. In de stomende hallen van gamescom 2023 schoof be quiet! groots aan om nieuwe kasten in de schijnwerpers te zetten, maar ook alvast een nieuwe productgroep te teasen. Beschermd onder een glazen koepel schitteren de nog te onthullen Dark Rock Pro 5- en Dark Rock Elite-koelers.

be quiet! spreekt vooralsnog niet over harde beloftes met betrekking tot de volumes of airflow, maar het design van de nieuwe Dark Rocks mag er wezen. Net als voorgaande iteraties betreft ook deze CPU-koeler een behoorlijk massa van koelvinnen, met ditmaal een van de twee 120mm-ventilatoren direct ín het rotsblok verwerkt. Met een nieuw omhulsel wordt de koeler tevens net dat beetje kubistischer.

De Dark Rock Pro 5 houdt het geheel stijlvol in gemat zwart, de Dark Rock Elite voegt nog een chique RGB-accentje toe. Beide modellen staan gepland om medio oktober officieel uit de doeken gedaan te worden, waarna ook een prijsindicatie zal volgen.

Meer weten over be quiet!’s onthullingen op gamescom 2023? Een uitgebreider verslag van de Duitse toer is te vinden op TechFi.nl.

 

Totaalbeeld en close-up van het GilletteLabs x Razer Limited Edition scheermes.

Razer en Gillette maken memes werkelijkheid

Wat ooit begon als een 1 aprilgrap werd gedurende afgelopen gamescom werkelijkheid. Gamingmerk Razer heeft, na jarenlang lol trappen, eindelijk een eigen scheermes. In samenwerking met scheergigant Gillette is de GilletteLabs x Razer Limited Edition tot stand gekomen, wat eigenlijk een opmerkelijk serieus stukje huidverzorging blijkt.

Nul RGB, geen bizarre claims over je spelprestaties; dit is gewoon een Razer-groene variant van GilletteLabs eigen scheersetje. De gethematiseerde scheermeshouder, compleet met 2D FlexDisc, wordt geleverd met vijf scheermesjes, een magnetisch standaardje en een stevig reiskoffertje.

 

De GilletteLabs x Razer Limited Edition moet gedurende komende maanden bij Europese drogisten te koop zijn. Voor de nauwelijks verhoogde adviesprijs van 29,99 euro geeft Razer daarbij ook 20 euro aan Razer Gold-tegoed. Zo houd je je kaaklijn scherp en kun je eventueel nog een spelletje of een paar skins erbij scoren.

Meer zien van Razers eigen scheermes? Ook over dit opmerkelijke stukje ‘tech’ schoten we een vlotte mini-review, te vinden op Instagram. Meer weten over Razers serieuzere aankondigingen rondom gamescom 2023? Uitgebreider verslag vind je op TechFi.nl.

Sfeerimpressie van het Corsair Platform:6 modulaire zit-sta-bureau, een van de opvallende stukjes gamescom 2023 tech.

De Corsair Platform:6 is een modulair meubelstuk

Corsair is op expansiedrift. Na recentelijk het slagveld van laptops en OLED-beeldschermen betreden te hebben, vaart de fabrikant nu ook de meubelmarkt op. Met Platform:6 zet Corsair een modulair zit-sta-bureau op de been, specifiek bedoeld voor gamers en content creators.

De meeste gamebureaus doen beroep op een grote muismat en misschien wat RGB, maar Corsair pakt het anders aan. Naast veel open werkruimte komt Platform:6 met een modulair systeem van relingen, peg boards, plankjes en standaarden. Zo bouw je zelf een functionele achtermuur aan het bureau — of monteer je vrijuit camera’s, speakers en lampen rondom je set-up. Voor bijvoorbeeld Elgato’s spul zijn speciale adapters, maar in theorie kan alles van de bouwmarkt gemakkelijk aan het modulaire systeem bevestigd worden.

Platform:6 moet binnenkort officieel in de verkoop treden. Corsair biedt daarbij meerdere opties aan, met een zwartgelakt MDF of walnootkleurig rubberwood als bureaublad. Een lager geprijsd instapmodel komt met minder modules en zonder de automatische verhogingsmotor; bij luxere opties zitten steevast meer modules, standaarden, stroomblokken, peg boards en plankjes inbegrepen.

Sfeerimpressie van de Motion 1-bureaustoel van Cooler Master en D-BOX, het haptische meubelstuk onder de gamescom 2023 tech.

De Cooler Master x D-BOX Motion 1 brengt 4DX thuis

Wie een 4DX-achtige ervaring aan het bureaublad ambieert, mag aankloppen bij Cooler Master en D-BOX. De twee partijen slaan de handen ineen met de Motion 1: een stevige bureaustoel uit Cooler Masters stal, met onderin de haptische feedbacktechnologie van D-BOX.

De stoel kan, afhankelijk van wat er op het scherm gebeurt, schokken en kantelen. De kanteling gaat puur voor- en achteruit, maar de haptische feedback is dermate genuanceerd dat het regelmatig voelt alsof je echt alle kanten op schudt. Het gerommel van de motor, even een heuveltje optrekken, over grover terrein raggen; al die kleine, fysieke trillingen trekken je toch wat sneller ín de ervaring. Klappen vangen of uitdelen in een actiegame voelt, logischerwijze, wat meer gimmicky.

De haptische programmeurs van D-BOX werken nauwgezet aan de juiste feedback voor verschillende games, met inmiddels al ondersteuning voor meer dan honderd stuks. Het gros daarvan blijkt vanzelfsprekend voertuigsimulatoren, maar stapsgewijs wil D-BOX ook meer grote avonturenspellen en andere games op deze manier fysiek maken. Daarnaast belooft een automatische modus en de mogelijkheid om zelf haptics te programmeren oneindige integratie.

Vanzelfsprekend pijnlijk: het haptische meubelstuk is behoorlijk aan de prijs. De Motion 1 moet later dit jaar officieel gaan verschepen, voor een adviesprijs van zeker 2.299 euro. Een beetje meehobbelen met je games mag wat kosten, blijkbaar.


Tot dusver mijn persoonlijke hoogtepunten wat betreft beste tech van gamescom 2023. Op zoek naar meer verdieping? De komende dagen verschijnen nog uitgebreidere stukjes content over de games en apparatuur die we op de beursvloer zagen, hoofdzakelijk op Pixel Vault.

Had je zelf ander spul voor ogen bij beste tech van gamescom 2023 of wil je gewoon nog even doorbabbelen over mooie apparaten en games? De reacties hieronder staan wagenwijd open — en anders de knusse Discord-server van Toms Tech wel.