Bovenaanzicht van de Logitech G502 X Plus-muis.

review

Logitech G502 X Plus

Een gedegen vlaggenschip op vrijwel alle fronten

Tom Kauwenberg

 |

24 mei 2023

De originele G502 van Logitech staat voor velen in het geheugen gegrift als dé gamingmuis. In de hoop die status in stand te houden, rolt Logitech de gemoderniseerde G502 X-lijn uit. Zie deze reeks als de bekende basis, maar dan voorzien van verse specificaties en verdere luxe. Het G502 X Plus-model blijkt daarin een gedegen nieuw vlaggenschip.

 

Voor de beeldvorming: Logitech splitst de nieuwe X-reeks van G502’s op in drie gebroeders. De basale G502 X (89,99 euro) stapt in met een vaste kabel, de G502 X Lightspeed (149,99 euro) biedt daarbovenop draadloze mogelijkheden en de G502 X Plus (169,99 euro) is het vlaggenschipmodel, inclusief luxe RGB-effecten.

Elk van de drie muizen komt in essentie wel met dezelfde sensorspecificaties en knoppenindeling, inclusief alle luxe daarin. In deze review behandelen we specifiek het G502 X Plus-model, waarvan een groot deel van de ervaringen ook overeen zal komen met de G502 X en G502 X Lightspeed.

Vooraanzicht van de G502 X Plus-muis van Logitech, inclusief de originele verpakking.

Logitech G502 X Plus – Technische specificaties

  • SensorLogitech Hero 25K
  • Resolutie100 tot 25.600 DPI
  • Maximale versnelling40G
  • Maximale snelheid400 IPS
  • SwitchesLightforce opto-mechanisch (primaire toetsen)
  • Lay-out 13 programmeerbare knoppen
  • Frequentierespons 1000 Hertz ultrapolling
  • Responstijd 1 milliseconde (over kabel en Lightspeed-dongle)
  • Aansluiting USB-C
  • Kabel gevlochten USB-C-kabel, 1.8 meter
  • Draadloos Via Lightspeed USB-A dongle
  • Accuduur 37 uur (met volle verlichting) tot 130 uur (zonder)
  • Draadloos laden compatibel met PowerPlay
  • Drivers Logitech G HUB
  • Opslag on-board storage voor 5 profielen (incl. macro’s en RGB)
  • Verlichting LightSync RGB, 8 zones
  • Constructiemateriaal kunststof
  • Afmeting 41,1 x 79,2 x 131,4 millimeter (breedte x diepte x hoogte)
  • Gewicht Circa 106 gram (exclusief kabel)

 

Bekende glorie, iets strakker jasje

Als voortzetting van eerdere glorie maakt de nieuwste G502 wederom gebruik van, in ieder geval in grote lijnen, dezelfde bekende vormen. Ook de G502 X is op het eerste gezicht een behoorlijke complexe muis, met allerlei apart gevormde knoppen, subtiele griptextuur en een behoorlijk geaccentueerde duimgreep. Ongeacht de keuze zwart of wit: menig technofoob durft dit muisje niet zo maar aan te raken.

Waar het ‘G’-embleem de afgelopen jaren scherper en industriëler is geworden, prijkt midden op de G502 X een bijna natuurlijk ogend RGB-element. De muis lijkt, als het ware, open te breken met een chique verlicht lijnenwerk, waarop aardig wat interessante golven en effecten te programmeren zijn. Lichtaccenten blijven een kwestie van smaak, maar Logitech wint in ieder geval originaliteitspunten door de RGB eens wat ‘anders’ op te doen lichten, in plaats van de standaard verlichte logo’s, muiswieltjes en underglow.

Onderop de muis zijn wederom de nodige aanpassingen gedaan. Standaard is de muis niet meer uit te rusten met legio verschillende gewichtjes — tegenwoordig draaien gamingmuizen voornamelijk toch om de allerlichtste bouw — maar in ruil daarvoor krijgen gamers behoorlijk wat ferme PTFE-glijvoetjes terug. Zeker de draadloze G502 X Plus is niet de allerlichtste in diens klasse, maar zwiept alsnog plezierig heen en weer.

Onderzijde van de G502X-muis van Logitech, met onderop PTFE-glijvoetjes en een uitsparing voor zowel de USB-dongle als een PowerPlay-puck in plaats kan nemen.

Optioneel behouden de G502 X Plus en Lightspeed overigens ook compatibiliteit met PowerPlay. Het holle compartiment onderop, waarin ook de draadloze dongle bewaard kan worden, is optioneel te vullen met Logitech’s magnetische ‘fiche’ voor draadloze laadcapaciteit op selecte muismatten. Wie niet beschikt over een dergelijke muismat, kan over een standaard USB-C-kabel relatief rap opladen — ook tijdens gebruik, overigens.

Prettige klikkertjes

Los van het ietwat vernieuwde uiterlijk voorziet Logitech de G502 X ook van wat andere, moderne nieuwigheden. Zo zijn de twee primaire muistoetsen nu voorzien van de zogeheten Lightforce-schakelaars. Net als onder meer Razer brengt Logitech nu ook opto-mechanische muisschakelaars, die met laseractuering net dat beetje responsiever en duurzamer moeten zijn. Het mechanische component zorgt ervoor dat de muisklikken nog altijd prettig en gedefinieerd voelen, alsmede klinken.

Het resultaat mag er wezen. De Lightforce-schakelaars blijken consistent prettig en precies, zonder overdréven stug over te komen. In vergelijking met de secundaire knoppen is duidelijk voelbaar dat deze switches van een andere klasse zijn, al wennen ze opvallend snel. Geef het een avond om volledig bekend te raken met de opvallend gevormde muis, maar ‘per ongeluk’ klikken is vanaf daar nagenoeg niet meer mogelijk.

Ook de DPI-trekker keert overigens terug op de G502 X, evenals een element van eerdere Logitech-muizen. In dit geval wordt een modulair trekkertje aangeboden, wat optioneel ook af te dichten is. Afhankelijk van het grip en gebruik kan het lonen om de trekker in- of uitwaarts te oriënteren.

Vooraanzicht van een G502 X-muis van Logitech, in dit geval de draadloze Plus-uitvoering met RGB-verlichting.

Enorm innovatief is de clutch niet meer te noemen, maar het is een doeltreffend extraatje in de lay-out, met een lekker licht klikje. Met behulp van de software (waarover later meer) is het uiteraard mogelijk om de trekker van een functie voorzien, waarvan zeker een secundaire laag ‘G-Shift’-knoppen de functionaliteit van de G502 X hevig kan verhogen.

Een (te) vlot scrollwiel

Jammer is dat die mate van verfijning niet doorgetrokken is naar het scrollwiel, welke hier wederom over twee modi beschikt. Naast een stevig ‘getrapte’ modus is het ook mogelijk om vrijwel alle frictie van het rad te klikken, waarna het wieltje nagenoeg wrijvingsloos kan rondtollen. Dat concept klinkt gaaf, maar vooral die tweede modus voelt hier overdreven gevoelig, zeker in vergelijking met hoe Logitech’s bejubelde MX Master-muizen deze functie aanbieden.

Zonder de stevige ratcheting blijkt het G502 X-wieltje simpelweg té lichtjes te bedienen, waardoor zelfs kleine muisbewegingen het scrollwiel een stukje kunnen doen tollen. Dat is prima om even snel door Twitter te vliegen, maar de kans lopen om per ongeluk ‘door te scrollen’ hoort gewoon niet bij hoogwaardig gamemateriaal. Het hybride scrollfunctie is een interessant unicum om terug te blijven brengen, maar in games is vrijwel iedereen toch beter af met het stug klikkende wieltje.

Bekende sensor en protocollen

In de basis van de G502 X-muizen ligt de Hero 25K-sensor van Logitech. Dezelfde optische sensor kunnen we kennen van eerdere luxemuizen van Logitech, waar het met een maximale resolutie van 25.600 DPI nog altijd bekendstaat als een van de preciezere oogjes. De sensor opereert alleszins stabiel en realistischer, standaard zonder enige vervorming van de optische data.

Zeker op lagere DPI-resoluties laat de G502 X zich goed bedienen. Met de ferme body en niet het állerlichtste gewicht is het een gedegen muis voor allerlei precisiewerk. Naast fraaie in-game prestaties is de G502 X ook een genot om te gebruiken in bijvoorbeeld Photoshop en Premiere Pro. Dat kun je van veel bijna overdreven lichte competitiemuizen niet zeggen.

Onderaanzicht van de Logitech G502 X, met de Hero 25K-sensor en de teflon 'skates' duidelijk in beeld.

In combinatie met de Lightspeed-dongle muist de G502 X Plus bijzonder lekker weg. Voor esports-waardige resultaten loont het om een (optioneel off-brand) USB-C-kabel te gebruiken, maar de draadloze prestaties voldoen aan de huidige standaard. De gemiddelde gamer zal geen latentie opmerken bij draadloos in-game gebruik, laat staan dat de muis ooit hapert of wegvalt. Aan Lightspeed valt weinig op te merken.

Tevens een benoemswaardig extraatje: de G502 X Plus laat zich draadloos ook koppelen aan ándere Lightspeed-dongles, zonder interferentie of responsvertraging. Zo is het mogelijk om de G502 X Plus te koppelen aan de dongle van de Logitech G915. Dat bespaart toch weer een USB-poort voor hen die all-out Logitech willen gaan. Netjes bedacht.

De G HUB en accuduur

Om de muis te bedienen haalt Logitech wederom de G HUB van stal. De relatief zakelijke software is mijn insziens niet de simpelste, maar komt desalniettemin met een behoorlijk zwik features. Van gesynchroniseerde LightSync-effecten uit de online gemeenschap tot complexe macro’s: G HUB doet het allemaal.

Geanimeerde afbeelding van verschillende menu's uit de Logitech G Hub-software, waarmee onder andere de nieuwe G502 X-muizen in te stellen zijn.

Voor hen die minder hands-on met de software willen zijn, loont de on-board-modus van de G502 X-muizen. In totaal kunnen vijf profielen (inclusief macro’s en basale lichteffecten) op de muis geladen worden, waarna de G502 X als het ware los te koppelen is van G HUB. Zeker dat laatste loont voor gebruikers die de (draadloze) muis vlot op allerlei apparaten willen gebruiken.

Losgekoppeld van de USB-C gaan de G502 X Plus en Lightspeed bovendien behoorlijk lang mee. Zonder RGB-verlichting haalt de muis gemakkelijk de honderd uur, terwijl het mét ook al snel een week aan intensief gebruik kan halen. Wie een beetje zuinig doet met de kermisverlichting, haalt al makkelijk vijftig uur op een volle accu. De G HUB biedt daarvoor al automatische slaapstanden en milde verduistering aan.

Middels een subtiel indicatielampje laten de G502 X Plus en Lightspeed tijdig weten wanneer een laadbeurt nabij is. Het laden zelf gaat, zoals gezegd, behoorlijk rap, zonder het gebruik te hoeven onderbreken. Logitech mist helaas nog een feature die de verlichting automatisch dimt bij gebruik — bekend van SteelSeries — maar de G502 X Plus excelleert op vrijwel elk ander draadloos vlak.

Bovenaanzicht van een Logitech G502 X Plus-muis, met de RGB-verlichting ingesteld op een oranje kleurenverloop.

Staat de G502 nog steeds aan de top?

De nieuwe X-lijn is alleszins een geslaagde doorzetting van het G502-nalatenschap. In de basis staat een bewezen sensor en in de bouw voelt het vertrouwd stevig. Voor zij die het blieven, biedt de Lightspeed-variant een gedegen draadloze optie, terwijl RGB-fanaten aan mogen kloppen voor de Plus-variant. Die komen uiteraard wel tegen een behoorlijke stap opwaarts in de prijs, maar als vlaggenschepen bieden ze genoeg luxe om dat hard te maken.

Los van specificaties en prijs overtuigt de G502 X als een gedegen gamingmuis voor allround pc-gamers. Met diens ferme bouw en gewicht leent de muis zich misschien net wat minder voor bijvoorbeeld competitieve shooters, maar tegelijkertijd werkt het geheel des te beter voor rustigere games en precisiewerk op pc. Mocht je niet de állersnelste gamer zijn, maar wel een riante (draadloze) gamingmuis op prijs stellen, dan is de Logitech G502 X-lijn het overwegen waard.

Logitech G520 X

In het kort...

Wat kost de Logitech G502 X?

Logitech prijst het G502 X-basismodel op 89,99 euro. De draadloze Lightspeed-variant kost 149,99 euro en de G502 X Plus met RGB verhoogt dat naar 169,99 euro.

Wat krijg je daarvoor terug?

De G502 X komt met een top-of-the-line sensor in een bejubeld ontwerp. Dat kost wat meer, maar de muizen voelen stevig en verfijnd genoeg om het waar te maken.

Voor wie zijn dit dé muizen?

Houd je van een ferme greep en voldoende input op je gamingmuis, dan vormt de G502 X een gedegen keuze.

Wat had beter gekund?

De 'hypersnelle' modus van het scrollwiel is te gevoelig voor preciezer werk.